Cytomegalovirus, CMV fertőzés gyerekeknél

A rendszeres kézmosás segít a CMV fertőzés megelőzésében

A rendszeres kézmosás segít a CMV fertőzés megelőzésében

A CMV fertőzés általában egy enyhe tünetekkel járó vírusfertőzés, de magzatban, újszülött korban vagy immuncsökkent állapotokban súlyos betegségeket is okozhat.

A CMV fertőzés oka:

A cytomegalia betegség kórokozója a cytomegalovirus, mely a herpeszfélék közé tartozik. Legtöbbször nyállal, cseppfertőzés útján terjed, de a széklet, vizelet, vér és a nemi váladékok is fertőzhetnek. A lakosság nagy része (50-90%) 35-40 éves korig átesik a fertőzésen, amit a vérből kimutatható ellenanyag bizonyít. Maga a betegség sokszor tünetmentesen zajlik, így az emberek nagy része nem is tud róla hogy volt cytomegalovirus fertőzése. A vírus lappangó formában megmarad a szervezetben, így a fertőzött személy tudta nélkül tartósan üríti a vírust, egy -egy fellángolás alkalmával.

A CMV fertőzés tünetei:

A születés utáni CMV fertőzés jóindulatú és az esetek többségében alig vehető észre a betegség. Tünetmentes formában zajlik, elvétve előfordul láz, nyirokcsomó gyulladások, vagy bizonytalan kiütések. Igazából csak az esetek 1-2%-ban okoz tüneteket.

Immuncsökkent betegeknél (pl. AIDS-ben szenvedők esetén) szembetegséget, fekélyes vastagbélgyulladást, vagy akár súlyos tüdő, vagy központi idegrendszeri gyulladást is okozhat.

Legsúlyosabb következményei a méhen belüli fertőzésnek vannak a CMV magzatot károsító hatása miatt.

Vetélést és halvaszületést okozhat, vagy újszülött korban jelentkező elhúzódó sárgaság, máj és lépbántalmak, bőrvérzések, légzési elégtelenség, súlyos idegrendszeri károsodás, vakság és szívfejlődési rendellenesség lehet a CMV fertőzés következménye.