Dyspepsia – alimentaris hasmenés csecsemő és gyermekkorban

 
A dyspepsia miatti hasmenés során, a bélben a táplálék összetételének mennyiségi vagy minőségi hibája miatt, a normálistól eltérő bomlási folyamatok kezdődnek, melyek során felszabadulnak olyan anyagok, melyek fokozzák a bél mozgásait (perisztaltika), így hasmenést okoznak.

Dyspepsia – alimentaris hasmenés okai:

Táplálási hiba miatti hasmenés
  • túl korai  és nem megfelelő hozzátáplálás
  • túltáplálás
  • rossz összetételű táplálék (pl túl sok cukor stb…)

 

Anyatejes csecsemők álhasmenése
  • Egyes csecsemőknél előfordul hogy az első élethetekben naponta akár 5-7 híg, nyálkás, túrós, esetleg zöldes, savanyú szagú hasmenés jelentkezik, ám közérzetük, súlygyarapodásuk és étvágyuk tökéletes. Ez nem betegség, hanem alkati sajátosság (exsudatív pseudodyspepsia). A hasmenés oka ebben az esetben a belek fokozott nyáktermelése. Főleg az egyoldalúan táplálkozó, túl sok szénhidrátot fogyasztó szoptatós anyukák gyermekeinél figyelhető meg. A tünetek általában 6-8 hetes korban megszűnnek. Ez a dyspepsia csak anyatejes csecsemőknél fordul elő, tápszert fogyasztó csecsemők kivizsgálása dyspepsia jelentkezésekor mindig indokolt !
Dyspepsia – alimentaris hasmenés ételallergia (táplálékallergia) miatt:
  • Néha egyes táplálékok fogyasztására heves hányással és hasmenéssel reagálnak a csecsemők. Ebben az esetben gondolni kell az ételallergia miatti dyspepsia lehetőségére. Az egyik leggyakoribb formája a tehéntej allergia, ebben az esetben tejet tartalmazó élelmiszer után, hányás hasmenés hasi görcsök vagy akár ájulás is jelentkezhet. A fiatal csecsemők bélnyálkahártyája még jobban átereszti a a fehérjéket, és a szervezetük testidegen fehérjeként ismerheti fel a tejfehérjét, melyre allergiás reakcióval válaszol. Minél korábban adunk tejet a kicsinek, annál valószínűbb a tehéntej allergia kialakulása. Éppen ezért ha nincs elég anyatej, az orvos megfontolása alapján célszerű a hypoallergén tápszerek alkalmazása a mesterséges táplálás során. Az ételallergia miatti dyspepsia kialakulásának kockázata csökkenthető, ha a hozzátáplálás során a megfelelő ütemben és életkorban kezdjük el az átállást az anyatejes vagy tápszeres táplálásról a vegyes táplálkozásra. A csecsemő és gyermek táplálásáról, valamint a hozzátáplálásról itt olvashatsz.
Dyspepsia – alimentaris hasmenés szénhidrát intolerancia miatt:
  • Oka, ha a gyermek bélnyálkahártyájából veleszületetten (sokszor örökletes okok miatt), hiányzik a cukorféleségek bontásáért felelős enzimek egyike. Ilyen lehet pl. a laktóz bontó vagy a répacukrot bontó enzim hiánya. Mivel így a cukor az emésztőcsatornában lebontatlan marad, ozmotikusan vizet vonz magához, így a hasmenés során vizes, erjedéses, savanyú szagú széklet ürül. Hasonló hasmenéseket okozhat ha bélgyulladás vagy bélfertőzés miatt sérült sejtek átmenetileg vagy tartósan nem képesek az enzim termelésére. A dyspepsia és hasmenés galactosaemia (galaktóz intolerancia) és laktózintolerancia esetén anyatejes és tehéntejes táplálás esetén is jelentkezhet, hisz mindkettő tartalmazza az adott szénhidrátokat. Szacharózintolerancia során a cukor tartalmú ételek és italok, fruktózintolerancia esetén pedig a gyümölcsök és répacukor adása után jelentkezik a dyspepsia és alimentaris hasmenés.