Ekcéma tünetei és kezelése gyermekkorban

 
Az ekcéma elhúzódó, visszatérő krónikus bőrgyulladás melynek pontos oka nem ismert. Orvosi neve : ekzema.
 
Az biztos, hogy krónikus bőrgyulladásról van szó, melynek hátterében a bőr egyensúlyának zavara, a bőr megváltozott reakciója áll a külső vagy belső hatásokra.
Az ekcéma során a beteg bőrének felső rétege nem képes elég nedvességet tárolni, emiatt kiszárad, berepedezik, így a károsító hatások jobban tudnak érvényesülni.
 
A tünetei rendszerint hullámokban jelentkeznek, tünetmentes és aktív szakaszok váltják egymást.
 
A szakma véleménye megoszlik, hogy mely betegségek tartoznak az ekcéma jellegű megbetegedések körébe, a köznyelv pedig az összes hasonló tünetű betegséget az ekcémák közé sorolja.
 
Az alábbi kórképeket szokták az ekcéma betegségek körébe sorolni:
 
Atopiás dermatitis (endogén ekcéma)
Seborrhoea
Kontakt dermatitis (kontakt ekcéma)

Ekcéma tünetei:

A betegség fellángolásának kezdő tünete a hirtelen kiszáradó, viszkető bőr, mely megduzzad és kipirosodik, bizsereg. Az ekcéma általában a gyermek testének ugyan azon a helyein tér vissza. Csecsemőknél néha hólyagképződés is megfigyelhető, ami nedvező felületeket képez.
 
A kiszáradt berepedező bőr elkezd pörkösödni, pikkelyessé válik és a folyamatos vakarózás miatt hámlás kezdődik.
 
Gyors kezelés hiányában a gyulladás a bőr mélyebb rétegeit is érinti, és a folyamatos vakarózás miatt sebek képződnek, melyek könnyen felülfertőződhetnek.
 
Az ekcéma jellemzője, hogy a ráncok és redők mentén, hajlatokban, valamint a végtagokon gyakoribbak a bőrelváltozások. (arc, könyök, térd, csukló)
 
Hogy néz ki az ekcéma? Itt megnézheted ha bírod az egészségügyi témájú képeket.