Ekcéma tünetei és kezelése gyermekkorban

 
Az ekcéma elhúzódó, visszatérő krónikus bőrgyulladás melynek pontos oka nem ismert. Orvosi neve : ekzema.
 
Az biztos, hogy krónikus bőrgyulladásról van szó, melynek hátterében a bőr egyensúlyának zavara, a bőr megváltozott reakciója áll a külső vagy belső hatásokra.
Az ekcéma során a beteg bőrének felső rétege nem képes elég nedvességet tárolni, emiatt kiszárad, berepedezik, így a károsító hatások jobban tudnak érvényesülni.
 
A tünetei rendszerint hullámokban jelentkeznek, tünetmentes és aktív szakaszok váltják egymást.
 
A szakma véleménye megoszlik, hogy mely betegségek tartoznak az ekcéma jellegű megbetegedések körébe, a köznyelv pedig az összes hasonló tünetű betegséget az ekcémák közé sorolja.
 
Az alábbi kórképeket szokták az ekcéma betegségek körébe sorolni:
 
Atopiás dermatitis (endogén ekcéma)
Seborrhoea
Kontakt dermatitis (kontakt ekcéma)

Ekcéma tünetei:

A betegség fellángolásának kezdő tünete a hirtelen kiszáradó, viszkető bőr, mely megduzzad és kipirosodik, bizsereg. Az ekcéma általában a gyermek testének ugyan azon a helyein tér vissza. Csecsemőknél néha hólyagképződés is megfigyelhető, ami nedvező felületeket képez.
 
A kiszáradt berepedező bőr elkezd pörkösödni, pikkelyessé válik és a folyamatos vakarózás miatt hámlás kezdődik.
 
Gyors kezelés hiányában a gyulladás a bőr mélyebb rétegeit is érinti, és a folyamatos vakarózás miatt sebek képződnek, melyek könnyen felülfertőződhetnek.
 
Az ekcéma jellemzője, hogy a ráncok és redők mentén, hajlatokban, valamint a végtagokon gyakoribbak a bőrelváltozások. (arc, könyök, térd, csukló)
 
Hogy néz ki az ekcéma? Itt megnézheted ha bírod az egészségügyi témájú képeket.
 


 
A folytonos vakarás miatt, valamint a folyamatos pörkösödés és a hámlás miatt megfigyelhető a bőr megvastagodása, kérgesedése.
 
Nagyon elterjedt betegség, a világ népességének mintegy tizede szenved az ekcéma valamely formájától.
 
Valószínűsíthető a betegség hátterében álló öröklődés, atópiás-allergiás hajlam, és megfigyelhető, hogy a stressz és negatív lelki folyamatok elősegítik az ekcéma fellángolását.
 
Az ekcéma fellángolását provokáló tényezők lehetnek:
 
Levegő hőmérséklet és páratartalom – a bőrt szárító hatás miatt. Érdemes hidratáló krémet használni a bőrszárazság ellen.
 
Ruházat – szellős könnyű, nem szoros ruházat ajánlott, anyaga puha pamut legyen. A mosás után alapos öblítés ajánlott, akár többször is tiszta vízzel, hogy a mosószermaradványok biztosan eltávozzanak. Nem célszerű a textilöblítők használata
 
Allergének – Az ekcémások körében nagyobb számban fordul elő étel allergia, (tej, magvak, csokoládé, eper, málna stb…)  vagy levegőben terjedő allergének (pollen, por, állati szőr stb….) miatti reakció.  Az allergénnel való találkozás elősegíti az ekcéma fellángolását. Az első két életévben megjelenő ekcéma hátterében nagyon sokszor ételallergia áll.

Az ekcéma kezelése:

Sajnos nem gyógyítható de tünetmentessé tehető. Egyes válfaját kinövik a gyermekek, a gyermekkori ekcémások mintegy fele egészséges lesz felnőttkorra.
 
Fontos a bőr védelme és ápolása. Hidratáló és bőrnyugtató krémekkel lehet a kiszáradást megelőzni. A lakás állandó hőmérséklete és a megfelelő páratartalom biztosítása is a bőrszáradás elleni védekezés része.
 
A megfelelően mosott szellős pamut ruházat, és a környezeti allergének csökkentése is fontos. Ha ismert allergiája van a gyermeknek, az allergént mindenképpen kerülni kell.
 
Néhány tipp a lakás allergénjeinek csökkentésére:
 
Alapos és rendszeres portörlés, függönymosás és takarítás.
Szőnyeg helyett inkább padló használata.
Mosható kárpitú bútorok beszerzése
Háziállatok ne legyenek otthon
A szobanövények átgondolása allergia szemszögből
Plüssállatok száműzése
Ne aludjon a gyermek tollpárnán
 
A viszketés csökkentése miatt antihisztaminokat írhat fel az orvos.
 
Helyi kezelésként néha csak a szteroid tartalmú krémek segítenek. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy csak az orvos által előírt módon és ideig alkalmazhatók, mert a gyermekek bőre nagyobb felületű a testsúlyhoz képest mint a felnőtteké, ami azt jelenti hogy a nem megfelelő felületen vagy ideig használt bőrre kent hatóanyagok, a szervezetbe felszívódva általános testi hatásokat vagy akár mérgezést is okozhatnak.
 
Léteznek új ekcéma elleni krémek, melyek az immunrendszerre gyakorolt hatásuk révén akadályozzák meg a betegség fellángolását. Lassabban hatnak a szteroidoknál, de hosszútávon kevesebb kockázatot jelent a használatuk.