Erythema nodosum oka, tünetei és kezelése

Az erythema nodosum nevű betegség főleg a nagyobb gyermekek betegsége. Előfordul önálló betegségként, vagy más betegségek kísérő tüneteként.
 
Oka általában valamilyen fertőzést követő kis ér gyulladás (vasculitis), mely az elszíneződött fájdalmas csomókat okozza a bőrön.  Felső légúti hurut, streptococcus fertőzés (mandulagyulladás), vagy más baktérium fertőzés után még jelen levő antigén okozhatja, de előfordulhat gyógyszerek hatása, vagy autoimmun folyamat miatt is.
 
Lényegében egy allergiás reakcióról van szó. Régebben a TBC kórokozója miatti gümős fertőzés egyik jele volt, ez azonban napjainkban már gyakorlatilag nem fordul elő.
 

Kép itt.
 
A betegséget általában láz és ízületi fájdalmak kísérik, mely több hétig is tarthat. A gyógyulás lassú, és barnás-vöröses foltok maradhatnak az elváltozás helyén.
 

Erythema nodosum diagnózisa:

A látottak alapján a diagnózis felállítása nem nehéz, ám további vizsgálatokra van szükség az ok felderítése miatt. A góc kutatása során általában vérvétel, fül-orr-gégészeti és fogászati vizsgálat szükséges, mellkas röntgen kíséretében.
 

Erythema nodosum kezelése:

Ha a kiváltó okot sikerül felderíteni, akkor az alapbetegség kezelése a cél. Bakteriális eredet esetén célzott antibiotikum terápia, ágynyugalom és pihentetés, valamint helyi gyulladáscsökkentő krémek használata segíthet. TBC esetén a tuberculosis-t kell kezelni, az egész testet érintő vasculitis esetén pedig szintén a kiváltó betegséget. A gyógyulást gyorsíthatja a szájon át, vagy keringésbe adott szteroid.