Ethmoiditis tünetei és kezelése

Az ethmoiditis vagy más néven rostasejtek gyulladása az orrmelléküreg-rendszer gyulladásos megbetegedései közé tartozik.  Főleg a kisdedkor betegsége, de nagyobb gyermekek esetén is előfordul.

Ethmoiditis oka:

Náthához kapcsolódó fertőzés okozza, mely ráterjed a rostacsont rostasejtjeire. A rostasejteket csak egy vékony csontlemez választja el a szemüregtől, így hamar szemtüneteket okoz. A betegség mechanizmusa a többi sinusitishez hasonlóan a duzzadt nyálkahártya és gátolt orrlégzés miatti váladékfelszaporodás, és bakteriális felülfertőződés.

Orrmelléküregek

 

A képen kékkel jelölt üregrendszer a rostacsonti rendszer.

 

 

Ethmoiditis tünetei:

Először szemhéj duzzanat alakul ki a gyulladt terület vizenyője miatt, majd kezelés hiányában a gyulladás ráterjedhet a szem mögötti laza kötőszövetre, végül tályog alakulhat ki. A duzzadt szem sokszor erősen piros vagy livid, a gyermek a szemét nem tudja nyitni. A duzzanat miatt a bőr feszes és fénylik. A gyulladás általános tünetei, fáradtság, levertség és magas láz kísérik a betegséget.
 
Érdekel hogy néz ki az ethmoiditis? Itt megnézheted ha bírod az egészségügyi képeket.
 

Orrszívás

orrszívás gyermekkorban Ha a gyermek a kora miatt még nem tud orrot fújni, orrszívó használata szükséges. Kereskedelmi forgalomban kapható rengeteg termék, ami mind alkalmas az orrszívásra. A hatékonyabbak vagy porszívóra szerelhetők, vagy saját motorral rendelkező orrszívó készülékek.
Még több az orrszívásról …

Az esetek többségében konzervatív kezelés hatására nyom nélkül gyógyul.

Gyulladáscsökkentők,  vénás antibiotikum, orrszívás és orrcsepp valamint a szemre helyezett párakötés és tüneti terápia ( láz, fájdalomcsillapítás ) hatására a betegség visszafejlődik.

A kórházi kezelés során a fül-orr gégész szakorvos depletio alkalmazásával segíti a nyálkahártya duzzanat csökkenését.

Amennyiben tályog alakul ki, szükség lehet műtéti megoldásra, melynek célja a genny eltávolítása és a melléküreg szellőzésének helyreállítása. Ez történhet szemhéjon végzett metszéssel (orbitotomia), vagy endoszkópos FESS műtéttel.

Ethmoiditis megelőzése:

A többi orrmelléküreg-gyulladáshoz hasonlóan a felső légúti hurutok elkerülésével, kezelésével, megfelelő orrszívás, orrfújás és orrcsepp alkalmazásával lehet megelőzni a betegséget.