Háromnapos láz (exanthema subitum, roseola infantum) oka és tünetei gyermekkorban

 
A háromnapos láz (exanthema subitum, roseola infantum), főleg 3 évnél fiatalabb gyermekeken jelentkező vírusbetegség. Nincs hivatalos magyar neve, de háromnapos láz, vagy hatodik betegség néven szokták emlegetni. Roseola infantum -ként is nevezik.
 

Háromnapos láz oka, tünetei és kórlefolyása:

Herpeszvírus fertőzés okozza, (HHV-6, esetleg HHV-7) mely a szájon át kerül a szervezetbe. Feltehetőleg cseppfertőzéssel terjed nyállal, köhögéssel. A háromnapos láz a tünetek megjelenéséig fertőz, utána már nem.
 

A háromnapos láz betegség hirtelen magas lázzal kezdődik, ami igen ijesztő lehet a szülők számára, mert nem ritka a 39 C fok körül állandósult magas láz amit szinte lehetetlen lejjebb vinni.
 
A lázhoz enyhe felső légúti hurut és vírusos savós középfülgyulladás is társulhat. A vírus a nyaki nyirokcsomókban szaporodik, emiatt a nyaki nyirokcsomók duzzanata is jellemző.
 
Étvágytalanság és hasmenés is jelentkezhet.
 
A 3-5. napon  amilyen hirtelen kezdődött, olyan hirtelen megszűnik a láz, és a gyermek törzsén végtagjain rózsahimlőre vagy kanyaróra hasonlító maculopapulosus kiütések jelennek meg. A kiütések 1-2 nap múlva maradvány nélkül elmúlnak.
 
Kép a háromnapos láz kiütéseiről.
 
A gyermekek többsége jó kedvű marad, könnyen viseli a háromnapos láz betegséget, de a magas láz miatt esetleg fáradékony és bújós lehet.
 
A betegség prognózisa jó, ritkán okoz szövődményt.
 
Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ajánló Antibiotikumok
Védőoltások
Fertőző betegségek
(Új lapon nyílnak meg)


 
Csak tüneti terápiát igényel, meg kell várnunk míg a gyermek szervezete legyőzi a vírust. A magas láz miatt az egyik legfontosabb teendő a lázcsillapítás és folyadékpótlás.  
 
Mivel a háromnapos láz betegség oka vírus fertőzés, antibiotikumra nincs szükség. Otthon kiheverhető, kórházi kezelésre csak kiszáradás, lázgörcs vagy egyéb szövődmény jelentkezésekor kerül sor.
 

Háromnapos láz szövődményei:

Szövődményeket ritkán okoz, és bár riasztóan kezdődik enyhe betegségnek számít. Nagyon ritkán enchephalitis, meningitis, vagy hepatitis alakulhat ki szövődményként.