Veszettség (lyssa, rabies) gyermekkorban

A veszettség a központi idegrendszer vírusfertőzés okozta betegsége. Állatról terjed emberre, főleg a beteg állatok testváladékaival, nyálával.

A veszettség kóroktana

A veszettség kórokozója a rabies vagy lyssa vírus, mely egy RNS vírus. Az agyat támadja és minden esetban halálos agyvelőgyulladást okoz.
 
A vírus igen ellenálló, a beteg állat nyálában, vérében, és agyában is kimutatható. Leggyakrabban a beteg állat harapásával terjed a veszettség, ritkábban a fertőzött állat nyúzása, feldolgozása során keröl be az emberi szervezetbe apró hámsérüléseken keresztül. Mivel a beteg állat már a tünetek megjelenése előtt 3-8 nappal ürítheti a vírust, az egészségesnek látszó állat is veszélyes lehet.
 
A veszettség kiindulópontja denevér volt, egyes vérszívó fajok anélkül hordozzák a vírust, hogy ők megbetegednének tőle. Európában főleg a vadon élő állatok a fő fertőzőforrások, közülük is a vörös róka. A háziállatállomány veszettség elleni oltása miatt, évente mindössze néhány megbetegedés történik emberben, és az is mind a nem megfelelő körültekintésre vezethető vissza.