Veszettség (lyssa, rabies) gyermekkorban

A veszettség a központi idegrendszer vírusfertőzés okozta betegsége. Állatról terjed emberre, főleg a beteg állatok testváladékaival, nyálával.

A veszettség kóroktana

A veszettség kórokozója a rabies vagy lyssa vírus, mely egy RNS vírus. Az agyat támadja és minden esetban halálos agyvelőgyulladást okoz.
 
A vírus igen ellenálló, a beteg állat nyálában, vérében, és agyában is kimutatható. Leggyakrabban a beteg állat harapásával terjed a veszettség, ritkábban a fertőzött állat nyúzása, feldolgozása során keröl be az emberi szervezetbe apró hámsérüléseken keresztül. Mivel a beteg állat már a tünetek megjelenése előtt 3-8 nappal ürítheti a vírust, az egészségesnek látszó állat is veszélyes lehet.
 
A veszettség kiindulópontja denevér volt, egyes vérszívó fajok anélkül hordozzák a vírust, hogy ők megbetegednének tőle. Európában főleg a vadon élő állatok a fő fertőzőforrások, közülük is a vörös róka. A háziállatállomány veszettség elleni oltása miatt, évente mindössze néhány megbetegedés történik emberben, és az is mind a nem megfelelő körültekintésre vezethető vissza.
 


 
A veszettség lappangási ideje 20-90 nap között váltakozhat, hossza attól függ, hogy mennyire távol az agytól történt a fertőzés. Távoli testrész esetén ennél hosszabb is lehet, akár évekig is nyúlhat.
 

A veszettség tünetei

A bevezető szakaszban hőemelkedés, álmatlanság, fejfájás jelentkezhet, a sérülés helye néha fájdalmasabb a “szokásosnál”. Később nyugtalanság, félelem, szorongás és hallucinációk jelentkezhetnek a veszettség miatt, melyet görcsök kialakulása követhet. A veszettség egyik jellemző tünete a “víziszony”, az ivási kísérlet, vagy akár a víz látványa erős görcsöket vált ki a száj a garat és a gége izmaiban. A beteg viselkedése bizarr, dühöng, harcias, tombol, nem ritka az sem hogy harap. Magas láz jelentkezik, majd a keringés és a légzés gyors romlása mellett bénulásos tünetek kíséretében bekövetkezik a kóma majd a halál.
 

A veszettség kezelése

Nincs rá gyógymód. Az intenzív osztályos kezelés ellenére is mindig halálos a végkimenetel, de hatásos védőoltással rendelkezünk, ezért a megelőzésen van nagy hangsúly.
 

A veszettség megelőzése:

[Tetanusz]Amennyiben a tünetek megjelenése előtt sikerül védőoltással immunizálni a szervezetet, jó esély van arra, hogy ki sem fejlődik a veszettség. Éppen ezért állatharapás esetén azonnal orvoshoz kell vinni a gyermeket (sebészetre), és ha nem oltott, vagy veszettségre gyanús állat harapta meg azonnal meg kell kezdeni a védőoltást. Ha oltott állat harapta meg, vinni kell az állat oltási könyvét is !
 
A védőoltás menetét rendelkezés szabályozza. Általában a has bőre alá adott injekciósorozattal lehetséges, melyet a helyi állategészségügyi hatóságoktól lehet és kell beszerezni. A veszettség elleni oltással egyidőben tetanus elleni védőoltást is szoktak adni.
 
A megelőzés másik fontos eleme az állatállomány immunizálása. Kutyák esetén évente kötelező védőoltást kell adatni, a vadon élő állatokat pedig szájon át lehet immunizálni veszettség ellen.
 

Néhány szabály a veszettség ellen:

Ha vadon élő állat az emberek közelébe kerül, gyanús. A vadon élő állatok ösztönösen kerülik az embert, így ha egy faluba besétál egy róka fényes nappal, ez lehet a tünete a veszettség miatti tudatzavarnak.
 
Sose próbáljunk megfogni, megsimogatni vadon élő állatot. Ha hagyja magát, akkor beteg.
 
Kesztyű nélkül sose fogjunk meg elhullott állatot.
 
Ne fogadjunk el nem hivatalos forrástól frissen nyúzott állatbőrt, vagy húst.
 
A kóbor vagy kitett állatok bármilyen cukik, potenciális hordozók, hisz nem tudhatjuk mikor voltak oltva. Ha segíteni akarunk rajta, fogassuk be szakemberrel!
 
Mivel a veszettség nem csak harapással terjed, vegyünk komolyan minden állat által okozott sérülést, és menjünk orvoshoz! (karmolás)