A bőr gombás fertőzései,  a bőr felszínes, vagy mélyebb rétegét, függelékeit (hajszál, köröm) érintő fertőzések.
 
A fonalas gombák egy vagy több sejtből álló fonalakat képeznek, gyermekgyógyászatban leggyakrabban a bőrgombásodást és hajgombásodást okozó microsporon és trichophyton fajok a jellemzők.
 

Microsporia

Kórokozója (Microsporum canis) leggyakrabban macskáról, vagy más beteg állatról kerül a gyermekre. A hajas fejbőrön kerek, finoman hámló plakk jelenik meg, amely területen a hajszálak a bőrtől pár mm-re letöredeznek. A beteg felületet, fehéres gipsz-szerű bevonat fedi. A piheszőrös felületeken (nyak, váll) hámló, halványvörös foltok formájában jelentkezhet.
 
Kezelése szájon át szedendő gyógyszerrel, és helyi kezelés kombinációjával történik akár 4-8 héten át. A beteg állatot is kezeltetni kell, illetve el kell távolítani a gyermek közeléből.
 
microsporia
 


 

Trichophytia fertőzés

Kórokozói a trchiphyton gombák. A törzsön, végtagokon kerek, karélyos, éles szélű, vörös elváltozást okoz, mely a széleken hólyagokkal, vagy hámló bőrfelülettel övezett. A szélek felé terjed, az elváltozás közepe a gyógyulás jeleként általában halványabb. Az elváltozás viszket, így vakarásnyomok láthatók rajta. A hajas fejbőrön a microsporiához hasonló elváltozást okoz. Ritka betegség.
 
trichophytia
 

Trichophytia profunda

Trichophyton gombák mélyebb fertőzést is okozhatnak. A hajas fejbőrön, éles szélű, carbunculus szerű kiemelkedő elváltozást okoz, mely gennyet üríthet. Ilyenkor maguk a szőrtüszők betegednek meg, ezért a haj vagy szőrszálak kilökődnek. Általában hegesedve gyógyul. Szintén állatok közelében élő gyermekek körében gyakoribb.
 
Kép itt (Figyelem, nem szép látvány!)
 
Trichophytia fertőzés kezelése a folyamat súlyosságától függően szintén kombinált külsőleg és belsőleg alkalmazott gombaellenes kezelésből áll a microsporiáhoy hasonlóan.. A gyógyulás szintén heteket, hónapokat vehet igénybe.
 


 

 

Lábgomba
 
Mivel hazánkban népbetegségnek számít, részletesen írunk róla itt.
 
 

Pityriasis versicolor

Főleg a nyak, váll és mellkas felületén jelentkező, ovális, barna hámló vagy fehér foltok formájában jelentkezik. A foltokat gyengén megdörzsölve hámlás tapasztalható. Napfény hatására a foltok kifehérednek. Főleg serdülőkorban jelentkezik, kisgyermeken ritka. Igen gyakori betegség. Panaszt nem okoz, de kiújulásra hajlamos, mivel a kórokozó a bőr szaprofitája. Napgombának is nevezik.
 
Kezelése kombinált külsőleg és belsőleg alkalmazott gombaellenes szerekkel történik.
 
pityriasis