A fül sérülései gyermekkorban

A fül sérülései közül a fület ért erőhatás miatti fülsérülések a leggyakoribbak, néha égés, esetleg fagyás okoz fülsérülést.

Fülsérülések

A fülkagylót ért tompa erőhatásra, ütésre, nyomásra, leválhat a porchártya a porcról, és vérgyülem keletkezhet. Az így kialakult othaematoma kezelése nagyon fontos mert a fülben található porc könnyen elhal. A vérgyülem leszívása, és a fülre helyezett nyomókötés mellett antibiotikumos kezelést is alkalmazni szoktak a felülfertőződés megelőzésére.

Hogy néz ki az otthaematoma? Ha bírod az ilyen látványt nézd meg itt.

A fület borító hámréteg sérülése, sebe, szintén a porc épségét veszélyezteti, hisz a rajta található lágyszövet látja el a fülkagyló porcát oxigénnel és táplálékkal. A lágyszövet porcig hatoló sebe magában foglalja a porc fertőződésének és elhalásának kockázatát, így azonnal forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz aki ellátja a fül sebét és szükség esetén antibiotikumot rendel el.

Dobhártyarepedést fülbe dugott tárgy is okozhat, vagy a fülre adott pofon, labda, hógolyó ütése a nyomásnövekedés miatt. Robbanás, vagy igen erős hanghatás is hasonló módon okozhat dobhártya sérülést.