Fülzsír, fültisztítás és fülmosás gyermekkorban

 

A fülzsír szerepe:

A fülzsír (cerumen) élettani képződmény, a hallójárat faggyúmirigyei termelik. Feladata a hallójárat tisztítása.
 
A fülzsír a levegő hatására megszárad, és a rágómozgások hatására kipereg a fülből, magába zárva az esetlegesen ott lévő apró szennyeződéseket is.
 
A hallójárat bőre igen érzékeny. A fülzsír bevonatot képez rajta, savas kémhatást biztosít, mely gátolja a kórokozók megtapadását, a baktériumok szaporodását, véd a kémiai és mechanikai hatásoktól.
 
A fenti mechanizmus alapján a fül normál esetben magától tisztul, a hallójárat bemenetében látható, vagy a fülkagylóra kifolyt fülzsírt kell csak letörölni, a hallójáratba nyúlni tisztítás céljából nem szabad, még fültisztító pálcával sem.
 
A pálca végével a fülzsírt csak visszatömködjük a fülbe és dugót képezünk, ami nagyothallást, fülsérülést fájdalmat okozhat. A vattapálca nem steril, így lehet hogy épp a vattapálcával visszük be a kórokozókat a fülbe.

Akkor hogyan tisztítsunk fület? Fültisztítás otthon

A helyes fültisztítás módja az, ha fürdés alkalmával a  fülkagyló és a fül környékének lemosása után egyszerűen törölközővel megtöröljük a fület és a fülkagyló belsejét. A hallójáratba nem kell nyúlni semmivel.