Furunkulus (kelés) gyermekkorban

 
A furunkulus egy gennyes bőrfertőzés, mely a szőrtüszőgyulladás kiterjedése a környező szövetekre. A betegség népi neve a kelés, orvosi neve furunculus. Ha csoportosan több szőrtüsző gyullad be egymás mellett, akkor a betegség neve karbunkulus (carbunculus). Furunkulosisnak nevezzük a folyton visszatérő, a test több pontján megjelenő, újra és újra kiújuló furunkulusok kialakulását. Ilyenkor általában általános tünetek is kísérik a betegséget, étvágytalanság, rossz közérzet és fogyás. Főleg immuncsökkent betegeken, illetve újszülötteken és fiatal csecsemőkön alakul ki az immunrendszer gyengébb működése miatt.
 
A furunkulus a szőrtüszőgyulladáshoz hasonlóan főleg a végtagokon, hajas fejbőrön és arcon alakul ki, de bárhol előfordulhat ahol a bőrben szőrtüsző található. Rossz immunrendszer, alapbetegség miatti leromlott állapot (vérszegénység, cukorbetegség, bőrbetegségek, vagy csecsemőkor) hajlamosít a furunkulus kialakulására. A nem megfelelő tisztálkodás, illetve a vakarózás is hajlamosít a betegség kialakulására és terjedésére.
 
Bakteriális fertőzés okozza, főleg staphylococcus és streptococcus baktériumok a felelősek a kialakulásáért.

A furunkulus tünetei:

A bőrön 2-3 cm nagyságú lobos, gyulladt, vizenyős terület jelenik meg, melynek a közepén lencsényi nagyságú gennyes hólyag (pustula) látható. Néhány nap alatt a gyulladt terület központja felpuhul, és az elhalt szőrtüsző “csap” formájában genny kíséretében kilökődik.
 
Hogy néz ki a furunkulus? Ha nem zavar a látvány, itt megnézheted.
 
Az ürülő genny fertőz, a bőrre kerülve újra megbetegítheti a környező szőrtüszőket. A mélyre hatoló gyulladás fájdalommal járhat, a gyulladt környék pedig viszkethet. Súlyosabb esetekben kőemelkedés illetve láz is jelentkezhet, általános tünetek mellett.
 
A szőrtüsző helyén heg képződik, mely tartós nyomot hagyhat a bőrön a furunkulus helyén.
 

A gyermek korának, a furunkulus helyének és a gyulladás mértékének függvényében antibiotikus terápiára is szükség lehet a baktérium legyőzéséhez.
 
Hőemelkedéssel, lázzal járó furunkulus, karbunkulus vagy furunkulosis esetén mindig antibiotikum terápiát alkalmaznak.  
 
Minden arcon található furunkulust is antibiotikummal kezelnek a központi idegrendszeri szövődmények veszélye miatt. Ha alapbetegség okozta a kialakulását, az alapbetegség kezelése is szükséges.
 
Visszatérő furunkulusok esetén, a gyermek és a családtagok garat és orrváladékából történt tenyésztéssel lehet megkeresni a fertőző forrást, hisz a furunkulust okozó baktérium felelős nagyon sok felső légúti gyulladásért is.
 
Az arcon található furunkulus piszkálása, nyomkodása tilos, mert a véráramba került kórokozó a a szemgödri és koponyaűri ereken keresztül az agy különféle fertőzéseit okozhatja.
 

A furunkulus szövődményei:

A nem kezelt furunkulus a bőr alatti kötőszövet gennyes gyulladását (phlegmone) okozhatja, vagy a mélyebb szövetek közé hatolva tályogot okozhat. A furunkulosis veszélye a sepsis kialakulása.
 
Arcon található furunkulus esetén nagy kockázata van a központi idegrendszerre terjedő fertőzés kialakulásának: fertőzéses agyi trombózist, agyhártya vagy agyvelőgyulladást okozhat.
 
Lásd: orr-furunkulus

A furunkulus megelőzése:

A megelőzés szempontjából a legfontosabb a környezet tisztasága, a megfelelő tisztálkodás és a megfelelő bőrápolás.
 
A gyermek körme legyen tiszta és rövid, hisz a vakarózással a bőr felszínén normálisan található kórokozó a bőrbe kerülhet az apró sérüléseken keresztül, és ott elszaporodva furunkulust okozhat.