Gégefedő gyulladás tünetei (epiglottitis acuta)

 

Gégefedő gyulladás (epiglottitis acuta) oka:

A gégefedő (epiglottis), a gége bemenetének nyálkahártyával borított porcos része.  Feladata hogy nyeléskor befedje a gégét, így akadályozva meg azt, hogy a garatból az étel a légutakba kerüljön. Egyfajta szelepként üzemel.

A gégefedő gyulladás (epiglottitis), nagyarányú duzzanattal jár, ami beszűkíti a gégebemenetet, és az életet közvetlenül veszélyeztető, súlyos fulladásos állapotot okozhat.

A gégefedő gyulladás főleg a 3-7 éves korosztály betegsége.

Kórokozói baktériumok (Haemofilus Influanzae, vagy Streptococcusok)
 

Mentők

Mentők: 104 – országosan hívható bármikor bárhonnan díjmentesen
Amit a mentőhívásról tudni kell: itt megtalálod!


 

Gégefedő gyulladás diagnózisa:

Az orvos a torok vizsgálatakor többnyire jól látja a nyelvgyök mögött, a cseresznyényi, haragospiros duzzadt gégefedőt. A diagnózis, az oldalirányú röntgenfelvétel igazolja, melyen jól látszik a megvastagodott gégefedő.
 

Gégefedő gyulladás kezelése:

 
Ha a háziorvosban a tünetek alapján felmerül a gégefedő gyulladás gyanúja, haladéktalanul, vizsgálatok nélkül azonnal gondoskodik a kórházba szállításról, mert fontos hogy életmentésre (intubálás, gégemetszés)  alkalmas kórházi környezetben végezzék el a vizsgálatokat, ugyanis a gyulladt gégefedő kis provokációra is beékelődhet azonnali fulladást okozva. Éppen ezért az ilyen betegeket ülve kell szállítani.

A kórházi ellátás antibiotikum terápiából, és a szükséges légútbiztosításból áll.