Gégevizenyő

Idegen neve: oedema laryngis

A gégevizenyő kísérője lehet a krupp jellegű tünetekkel járó betegségeknek, de létezik egy azoktól független önálló formája is. Ebben a cikkben az önálló, nem gyulladásos formáról lesz szó.

Gégevizenyő oka:

[Allergiaatópia]A gégevizenyő lényege, hogy a gége nyálkahártyájának akut duzzanata beszűkíti a gégét. Hirtelen alakul ki, foka a mérsékelttől a súlyosig változik.

 

A gégevizenyő kiváltója leggyakrabban valamilyen allergiás folyamat (pl. gyógyszer túlérzékenység, darázscsípés…), oka lehet a gégét ért mechanikai inger (műszeres vizsgálat, sérülés…), vagy izgató hatású gázok vagy gőzök belélegzése.

 

Az allergiás eredetű gégevizenyő sokszor az arcon tapasztalható allergiás reakció részjelensége. (Quincke-oedema)
 
Az allergiás vizenyő ezen formája főleg az ajkakon, szemhéjakon, nyelven, garaton és gégén jelentkezik. Az esetek többségében más allergiás betegségekkel társul. 
 
Éppen ezért allergiás reakció esetén, ha az arc érintett (pl. csalánkiütés részjelenségeként), tünetmentes légzés mellett is kórházi felvételt és a gyermek megfigyelését javasolja az orvos, hisz reális kockázata van a gégevizenyő kialakulásának.
 
 

nehézlégzés

 
A gégevizenyő heves allergiás reakció esetén igen gyorsan, akár perceken belül súlyos életveszélyes duzzanatot, ezáltal fulladást idézhet elő. Éppen ezért allergiás reakció esetén, ha az arc érintett (pl. csalánkiütés részjelenségeként), tünetmentes légzés mellett is kórházi felvételre és megfigyelésre kerül sor.
 

Mentők

Mentők: 104 – országosan hívható bármikor bárhonnan díjmentesen
Amit a mentőhívásról tudni kell: itt megtalálod!


 
A  gégevizenyő tünetinek jelentkezésekor azonnal hívjunk mentőt.
 

Gégevizenyő kezelése:

 
Kezelésében a szteroidok, és allergia elleni szerek (antihisztaminok) szerepelnek, valamint a légútbiztosítás.