Gyomorfekély, nyombélfekély tünetei és kezelése gyerekeknél

 
A gyomor, az emésztőrendszer részeként a fehérjék emésztésében játszik fontos szerepet. A bele került, megrágott ételek fertőtlenítése, összekeverése és a fehérjék emésztése a feladata, melyet agresszív enzimek segítségével végez, rendkívül savas közegben. A gyomor belső rétege nyálkahártya, mely az általa termelt nyálkával bevonja a gyomor felszínét belülről, így védi a sósav és az enzimek maró hatásaitól. Ha a nyálka folytonossága megszakad, a savak és az enzimek felmaródást okoznak a gyomor nyálkahártyáján és kialakul a gyomorfekély. A gyomorfekély orvosi neve ulcus ventriculi.
 
A gyomorból a savas enzimekkel kevert táplálék a nyombélbe (patkóbél, duodenum) jut, ahol az emésztés következő fázisa kezdődik. A patkóbél belsejét szintén nyálkahártya védi, ami a gyomorhoz hasonlóan felmaródhat. Ha ez megtörténik, akkor nyombélfekély (patkóbélfekély, ulcus duodeni) alakul ki.
 
A gyomor és nyombélfekély gyermekkorban ritka, főleg kamaszkorban fordul elő. Régebben egyértelműen pszichoszomatikus betegségnek tartották, azonban felfedezték hogy hogy a fekélybetegségek egy részében bakteriális fertőzés játszik szerepet a kialakulásában.

A gyomorfekély és nyombélfekély okai

A fekélybetegségek nagy részében a Helicobacter pylori nevű baktérium a felelős , mely egy nagyon ellenálló baktériumfajta, így a gyomor savas közegében (ahol a baktériumok nagy része elpusztul) meg tud élni.
 
A bakteriális fertőzésen kívül a fekély kialakulását segíthetik azok a tényezők, melyek a sav termelését fokozzák, és/vagy a nyálkahártya működését, nyálka termelését csökkentik. Így például  néhány rendszeresen szedett gyógyszer, (fájdalomcsillapítók, sztreoidok, asztma gyógyszerek), tinikorban a dohányzás, a koffein (energiaital!) és az alkoholfogyasztás valamint az egészségtelen étkezés szerepelhet az okok között. Természetesen lelki tényezők is közrejátszhatnak a gyomorfekély és nyombélfekély kialakulásában, a modern 21. századi rohanó élet, stressz, megnövekedett iskolai elvárások, túlterheltség hajlamosíthat a betegségre. A sovány, magas, ideges, szorongó típusú emberekre szokták mondani hogy “fekélyes alkat”.

A gyomorfekély és nyombélfekély tünetei:

Gyomor és gyomorszáj környéki fájdalom a legfőbb tünet. Ez általában tompa, égő jellegű, és étkezéssel összefüggő fájdalom.
 
Éhségfájdalom jelentkezik, mely étkezés után szűnik, majd a gyomor kiürülésével fokozatosan visszatér.
 
Gyakori a savas felböfögés, émelygés, étvágytalanság, puffadás. A nyelv lepedékes és bevont lehet. Alkalmi hányások is előfordulhatnak, szövődmény esetén vér is lehet a hányadékban.
 


 

A gyomorfekély és nyombélfekély kivizsgálása:

A fizikális vizsgálatkor a gyomor nyomásérzékenysége tapasztalható.
 
Régebben kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal tudták a gyomor vagy patkóbélfekélyt kimutatni, de ennél sokkal informatívabb az endoscopos vizsgálat. A gyomor és nyombéltükrözés során, egy hajlékony száloptikás műszerrel tudják áttekinteni a nyálkahártyát, és elváltozás estén akár szövettani vizsgálatra is tudnak mintát venni.
 
A Helicobacter kimutatására egy ún. UBT teszt szolgál, mely a kilégzett levegőből tudja kimutatni a baktériumot.

A gyomorfekély és nyombélfekély szövődményei:

Gyermekkori hasfájás

Hasfájás A hasfájás gyermekkorban nagyon gyakori tünet. Rengeteg dolog okozhatja és számos különböző formában nyilvánulhat meg. Az egyszerű megfázás, az emésztőrendszeri bántalmak , az azonnali műtétet igénylő akut hasi történések, vagy akár lelki tényezők is lehetnek a hasfájás okozói a teljesség igénye nélkül. Nagyon fontos tudni, hogy a hasfájással illik orvoshoz fordulni.
A hasfájásról és a teendőkről itt olvashatsz !
Betegségek hasfájás tünettel (a teljesség igénye nélkül)

Mivel a fekély a nyálkahártya felmaródását, erózióját okozza, emésztőrendszeri vérzés léphet fel.
 
Ha mélyebb a fekély, akár a gyomor perforációját (átlyukadását) is okozhatja, melynek következtében a gyomortartalom a hasüregbe ürül és hashártyagyulladást okoz.
 
A gyomor vagy nyombél perforációja és az azt követő hashártyagyulladás, egy életet fenyegető hasi katasztrófa, (másnéven akut has).
 
A fekélyek gyógyulásával hegesedések alakulhatnak ki, mely ha a pylorus tájékán jelentkezik, szűkületet, és gyomor kiürülési zavart okozhat.
 
A felnőttkori vissza-vissza térő fekélyek a nyálkahártya elfajulását és daganatos elváltozásait okozhatják.
 
 
 

A gyomorfekély és nyombélfekély kezelése:

A fekélybetegségek kezelése szövődménymentes esetben általában otthon kivitelezhető. Fontos a pihenés és a károsító tényezők kiküszöbölése.
 
Kerülni kell a forró,  zsíros, fűszeres, savas ételeket, édességeket, a koffeint, alkoholt és a dohányzást. Gyakori kis mennyiségű étkezés szükséges, 2-3 óránként kell étkezni. Súlyosabb esetben pépes ételre lehet szükség a gyomor kímélése miatt.
 
A fekélybetegségek gyógyszeres kezelése többirányú lehet. A gyomorsav termelés csökkentésére H2 receptor antagonista gyógyszereket (pl. ranitidin,  famotidin), protonpumpagátlókat (pl.omeprazol, pantoprazol), vagy savkötőket, antacidokat (pl. Nilacid, Tisacid, Rennie) alkalmazhatnak.
 
A gyomornyálkahártyát filmképző szerrel védhetik, mely filmréteget képez a nyálkahártyán így védi a sósavtól (pl. sucralfate)
 
Igazolt Helicobacter fertőzés esetén antibiotikus terápiára is szükség van. Mivel a baktérium nagyon ellenálló, így kombinációs kezelés szükséges. Egyszerre adott kétféle antibiotikum és protonpumpagátló együttes adásával pusztítják el a kórokozót. A kezelés neve eradikációs terápia.
 
Szövődményes esetben kórházi kezelés szükséges, nagyfokú vérzés vagy akut hasi katasztrófa esetén sebészeti beavatkozásra van szükség.