Gyomorrontás tünetei (gyomorhurut, gastritis)

 
A gyomorrontás (gyomorhurut, gastritis), a gyomor nyálkahártyájának gyulladása. A gyomorhurut gyermekkorban gyakori betegség, önállóan azonban ritkábban fordul elő, általában gyomor-bélhurut (gastroenteritis) formájában jelentkezik.

A gyomorrontás (gyomorhurut) okai:

Kialakulhat a gyomor és bélcsatorna túlterhelése miatt. A túl sok, vagy túl nehezen emészthető ételek fogyasztása (túl zsíros ételek, fűszeres ételek, éretlen gyümölcsök stb…) eredményeképp, a nehéz emésztés miatt a gyomortartalom pang a gyomorban, amely gyomorrontás (gyomorhurut) kialakulásához vezethet.
 
Gyakoribb a fertőzéses eredetű gastritis és gastroenteritis, ebben az esetben a gyomorrontás (gyomorhurut) oka, az étellel vagy más módon bevitt kórokozók, csírák miatti gyulladás. A fertőzéses gyomor és bélhurutot romlott fertőzött étel fogyasztása is okozhatja.
 
Kisgyermekkorban gyakoribb a gyomorrontás, ugyanis a gyermekek gyomorsav koncentrációja csekélyebb a felnőttekhez képest, így könnyebb a gyomor túlterhelése, illetve a kórokozók ellen sem véd még annyira.
 

Teendők hányás esetén

hányás ápolása gyermekkorban A háton fekvő csecsemőt hányáskor fordítsuk a bal oldalára, hogy nehogy félrenyelje a hányadékot. A nagyobb gyermeket ültessük fel, álljunk mellé, homlokát támasszuk meg és tartsunk a szája elé egy tiszta edényt amibe hányhat. Hányás után a gyermeket nem etetjük és nem itatjuk ! 20-30 perccel a hányás után hűtött folyadékkal, vízzel vagy teával kínáljuk Tovább …

A gyomorrontás kezelésében a diéta a kulcsfontosságú. A diéta mértékét illetően megoszlanak a szakma véleményei, a kezdeti teljes koplalástól kezdve, a “mindent ehet amit kíván” álláspontokig sok tanácsot hallottam elhangozni orvosok szájából.
 
Ami biztos a gyomor és az emésztés kímélése a cél.
 
Emiatt sűrűn kis adagokban érdemes étkezni, könnyen emészthető tejmentes ételeket. (Kivétel az anyatej, szoptatott babák esetén az anyatejes táplálás a megfelelő étrend enteritis esetén is)
 
Fogyasztható ropi, pirítós, háztartási keksz, gyengére főzött enyhén cukrozott tea, limonádé.
 
Később főtt burgonya, tejmentes krumplipüré, zsírmentes, párolt csirkemell, főtt rizs kínálható a gyomorrontás miatt szenvedő gyermeknek.
 
Az első 2-3 nap a tejet és tejtermékeket érdemes kerülni, és a tünetek elmúlása utáni napokban is érdemes a kímélő étkezést folytatni.
 
Folyadékszükséglet és a kiszáradás

Kiszáradás Gyermekkorban a lázzal, hányással és hasmenéssel járó betegségek főleg életkori sajátosságok miatt könnyen okoznak kiszáradást. Mi a kiszáradás és hogyan ismerem fel? Hogyan lehet megelőzni? Mennyi a gyermek folyadékszükséglete?
Itt olvashatsz róla!

Gyomorrontás esetén is fontos a bőséges folyadékbevitel, hisz a hányások és az esetleges hasmenés miatt nagy a kiszáradás kockázata.
 
A folyadékot szintén sűrűn kis adagban kínáljuk, hisz a gyomor feszülése hányást provokálhat.
 
A gyomorrontás miatti kiszáradást megelőzhetjük orális rehidráló szerek adásával (pl. Normolyt, Sodioral stb…), és az orvos javaslatára alkalmazhatunk gyomor és bél nyálkahártya bevonó, gyulladáscsökkentő szereket (pl. Smecta), vagy savcsökkentőket a tünetek enyhítésére.
 
Sajnos a hányások miatt nem csak az elégtelen folyadékbevitel növeli a kiszáradás kockázatát, hanem az ismételt hányásokkal jelentős mennyiségű iont is veszít a gyermek a gyomorsav kiürítése miatt.
 
A gyermekkori enteritisek (még az egyszerű gyomorrontás is) elég nagy számban a kiszáradás miatt szorulnak kórházi kezelésre és infúziós folyadékpótlásra.