Haemangioma és tűzfolt – ér eredetű anyajegyek gyermekkorban

A haemangioma (hemangióma), egy jóindulatú érdaganat melynek az oka és kialakulása ismeretlen. A méhen belüli fejlődés során, egyes erecskék rendellenesen kitágulnak és gomolyagot képeznek, így kialakul a vérrel telt haemangioma. A test bármely részén megjelenhet nem csak a bőrön. Kiindulhat artériából, vénából vagy a hajszálér hálózatból (kapilláris). A haemangioma megjelenési formái, tünetei és jelentősége nagyon függ attól, hogy mely szervben található, mennyire a felszínhez közel, és milyen eret érint a tágulat.
 

A haemangioma tünetei:

A bőrhöz  közeli érdaganatok, általában kékes, vörös vagy lilás színű, szabálytalan alakú vagy kerek elváltozások, melyek a bőrből vagy kiemelkednek vagy nem. A sokféle megjelenés oka az, hogy az erek tágulatának formája és a felszínhez való közelsége nagyon befolyásolja a haemangioma alakját, méretét és színét.
 

TűzfoltA leggyakoribb újszülött és csecsemőkori jóindulatú érdaganat, mely tulajdonképpen a bőr hajszálereinek a haemangiomája. Általában arcon, és a tarkótájon helyezkedik el, de a test bármely felszínén előfordulhat. A bőrből nem kiemelkedő, kisebb-nagyobb szabálytalan alakú változatos mérető vörös foltok jellemzik, melyek már születéskor a baba bőrén vannak. Népi neve: gólyacsípés.
 
Síráskor, erőlködéskor, melegben jobbal láthatók, hiszen ha a tágulatok vérrel telnek, akkor erősebb lesz a színe. A szimmetrikusan elhelyezkedő tűzfolt általában az első életév végére eltűnik, semmilyen tünetet nem okoz és kezelést sem igényel.
 
A féloldali, nem szimmetrikus tűzfolt megmaradhat egy életen át. Színe az idő előrehaladtával sötétedik, felszínén kis csomók jelenhetnek meg. A feltűnő helyen található maradandó tűzfolt később komoly esztétikai problémát okozhat, és az aszimmetrikus tűzfoltok nagyobb betegségei részjelenségei is lehetnek (Sturge-Weber szindróma, Klippel-Trenaunay  szindróma), így gyermekorvosi kivizsgálás javasolt.
 

Bőr haemangioma:

A veleszületett haemangioma születés után általában intenzív növekedésnek indul, 4-6 hónapos korra, már a bőrből kiemelkedő szederszerű elváltozást okozhat, majd a növekedés lelassul. Kisiskolás korra az esetek mintegy felében, teljesen visszahúzódik és eltűnik. Ha rossz helyen van, nyomásnak kitett bőrfelületeken kifekélyesedhet, és mivel sérülékeny könnyen vérzést okozhat.
 

Belszervi haemangioma:

A belső szervi haemangioma sokszor nem okoz tüneteket, csak véletlenül derül fény a meglétére. A belszervi haemangioma jelentősége abban áll, hogy ha rossz helyen van, akadályozhatja egyes szervek működését, pl, gyermekkorban a légutak haemangioma betegsége ronthatja a légzést, vagy a szem környékén látásromlást okozhat. A nagyméretű haemangiomában pang a vér, ami megnehezítheti a szív munkáját, és a zegzugos szabálytalan lefutású érgomolyagban sérülhetnek a vér alakos elemei, melynek következtében vérszegénység alakulhat ki. Trauma esetén a nagyméretű haemangioma sérülése nagyfokú vérzést okozhat.

 

A haemangioma kezelése:

Alapvetően jóindulatú betegség, mely magától megszűnhet így kezelést nem igényel. Az orvos elsődleges feladata a szülők megnyugtatása.
 
A rossz helyen levő, vérzésre hajlamos, vagy maradandó és esztétikailag zavaró haemangiomát kezelni kell. Kisebb haemangioma, vagy tűzfolt eltüntetésében segíthet a lézeres kezelés. A növekedés megállítható cyro kezeléssel, illetve vannak gyógyszeres kezelések is a folyamat megállítására.
 
A nagyobb kiterjedésű, vagy belszervek működését zavaró haemangiomák kezelése sebészeti módszerekkel, műtéttel történhet.