Halbőrűség, halbőr-betegség, ichthyosis gyermekkorban

A halbőrűség, egy genetikailag  (dominánsan vagy recesszíven) öröklődő betegség, mely a bőr szárazságával, a bőr legfelső rétegének megvastagodásával és pikkelyképződéssel jár.
 
A betegséget genetikai szempontból több módon lehet felosztani, kifejlődése és tünetei a típustól függenek, de ez erősen orvosszakmai ismereteket igényel, úgyhogy ebben a cikkben nem térünk ki rá.
 
Két fő formája a veleszületett és a később kifejlődő forma.
 


 
Veleszületett ichthyosis-ban (congenitalis ichthyosis) a baba bőre olyan mintha hártya borítaná, a bőre pergamenszerű, pikkelyekkel fedett közte repedésekkel. A bőr vastagsága 1mm és 10 mm között változhat. A vastag pikkelyes bőr nehezíti a mozgást, a merev ajkak miatt sokszor a szopás is lehetetlen. Az első élethetekben intenzív osztályos kezelést igényel.
 
Enyhébb formájában (ichthyosis vulgaris) a baba épp bőrrel születik, és a tünetek később, valamikor az első életév folyamán jelentkeznek. Jellemző tünete szintén a bőr szárazsága és a pikkelyképződés, de attól függően, hogy melyik genetikai csoportba tartozik változó lehet az érintett bőrfelület, és a pikkelyek színe is.
 
Az ichthyosis kezelése:
 
Sajnos gyógyíthatatlan betegség, mellyel együtt kell élni mind a betegnek, mind a családnak. A pikkelyes bőr mások számára bizarrnak látott külsőt kölcsönöz, mely rontja az önbecsülést, és félelmet kelthet a környezetben. Fontos tudni, hogy egyéb betegségek társulhatnak hozzá, ám szellemileg a gyermek teljesen ép. Nem fertőz.
 
Nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni a bőrápolásra. Megfelelő fürdetési technikákkal, nyugtató, hámlasztó krémek használatával kell karban tartani a bőrt, növelni a nedvességtartalmát és eltávolítani a felesleges pikkelyes felrakódásokat.
 
Szappant, habfürdőt nem szabad használni, mert még a kevés bőrben talált zsiradékot is eltávolítja és még szárazabbá teszi a bőrt.
 
A verejtékmirigyek sem tudnak rendesen működni, ami rontja a hőszabályozást, nagy a kockázata a hőgutának, vagy láz esetén az extrém magas láznak.
 
Az ichthyosis betegségben szenvedő gyermek tartós ápolást igényel a család részéről.