Hasfájós baba, kólika az első hónapokban

 
Az első három hónapban újszülöttek esetén gyakori a has puffadása. A bélgázok képződése teljesen természetes folyamat, mely az emésztés során zajlik. Babák esetén sajnos előfordulhat, hogy az etetések során túl sok levegőt nyelnek, vagy fokozott a bélgázok képződése, ami görcsös hasfájáshoz (kólika) vezet. A kólika gázok távozása után megszűnik, a baba jókedvű és nyugodt lesz. A csecsemőkori kólika nem betegség, sokkal inkább egy életkorra jellemző állapot.

A csecsemőkori kólika okai:

A babáknak több okból lehet hasfájása.

  • A mohón evő babák, akár anyatejet szopnak, akár cumisüvegből táplálkoznak, az étkezések során túl sok levegőt nyelnek.
  • Az anyatejet fogyasztó babák emésztésére kihat az anya táplálkozása.
  • A helytelen szoptatási technika miatt is fokozódhat a levegőnyelés, illetve ha a mell a szoptatás során nem ürül ki teljesen, akkor a baba a szopás elején ürülő hígabb és nagyobb szénhidráttartalmú tejet fogyasztja, amit nehezebb emészteni.
  • Életkori sajátosság, hogy az emésztés még elégtelen, hisz hiányoznak a tökéletes emésztéshez szükséges enzimek, így a táplálék részben a vastagbélben bomlik le, ami gázképződéshez vezet.
  • Tápszeres babák esetén meg kell találni a legmegfelelőbb tápszert, illetve a tápszer váltások is okozhatnak puffadást.

A baba kólika tünetei :

A hasfájós baba nyűgös. Nem tud aludni, csillapíthatatlanul, kitartóan sír mindaddig míg nem tud a pelusba rotyogtatni egy kiadósat. Lábait felhúzza, hasa feszes, puffadt. A több órás, több éjszakán keresztül tartó sírás az anya számára is nagyon megterhelő.
 

Érdemes gondolni anyára is, a kialvatlan, sírástól felajzott anyukának az idegei előbb utóbb felmondják a szolgálatot. Apa, nagymama, bátran átveheti a baba felügyeletét, amíg anya pihen. Teljesen természetes ha a családtagok átveszik kicsit a babát etetés után, hisz anyának is szüksége van a pihenésre. Egyszerű a képlet: nyugodt anya, nyugodtabb babát eredményez.
 
A nyugodt környezet, a napirend kialakítása is segíthet az elalvásban. Mindig ugyanakkor tegyük le az esti alváshoz a kicsit, kapcsoljuk ki a villanyt, tv-t és rádiót.
 
A gyógyszertárakban kapható sokféle puffadás elleni szer babáknak, tapasztaljuk ki, hogy melyik segít. Érdemes kikérni a védőnő vagy gyermekorvos tanácsát.
 
Elég elterjedt gyakorlat, hogy a hasfájós babát, anya rendszeresen hőmérőzi popsiban, hisz a hőmérőzés székelési ingert vált ki, és egy kiadós rottyantás után a baba békésen elalszik. Ez azonban kerülendő példa, mert a babát hozzászoktatjuk, hogy külső ingerekre kakáljon ami későbbi székelési problémákat okozhat.
 
Kórházi körülmények között hasonló módszer a szélcsövezés, melynek során egy apró bekrémezett gumicsövet dugnak a popsiba, amin keresztül a gázok kiürülnek és a baba megkönnyebbül. Esetenként optimális megoldás, de a fentiek miatt szintén kerülendő a rendszeres használata.
 
A legcélravezetőbb módszer a fent leírt életmódi és táplálkozási szokások kialakítása, és a puffadásgátlók alkalmazása.
 
Amennyiben a fent leírt módszerek nem segítenek, érdemes megmutatni a csecsemőt gyermekorvosnak, a tejfehérje-allergia, vagy egyéb hasi betegségek kizárása miatt.
 
Jó hír, hogy a csecsemőkori kólika általában 3-5 hónapos korban nyom nélkül megszűnik, úgyhogy kitartást kívánok minden hasfájós baba anyukájának és apukájának! 🙂