Hasi nyirokcsomó gyulladás – bélfodri nyirokcsomó gyulladás gyermekkorban

 
A hasi nyirokcsomó gyulladás, legtöbbször a bélfodorban elhelyezkedő nyirokcsomók gyulladása, elsősorban gyerekek vagy fiatal felnőttek betegsége.
 

Hasi nyirokcsomó gyulladás – (bélfodri nyirokcsomó gyulladás) oka:

Legtöbbször valamilyen banális fertőzés, teljesen hétköznapi torokgyulladás, vagy felső légúti hurutok kísérője. A megfázást okozó vírusok vagy baktériumok nem csak a felső légutakat betegítik meg, hanem immunválaszt válthatnak ki a test többi részén található nyirokcsomókban is, így  hasi nyirokcsomó gyulladás is felléphet. A megnagyobbodott nyirokcsomók fájdalmasak, és a bélben passage zavart okoznak.
 

Amennyiben sikerült kizárni a vakbélgyulladást, és nincs gyanú egyéb betegségre mely a hasi nyirokcsomó gyulladás okozója, nem igényel különös kezelést.
 
A felső légúti hurut lezajlása után a hasfájás is szép lassan megszűnik.
 
Diétával és tüneti terápiával segíthetünk a hasfájós gyermeknek, érdemes könnyen emészthető, nem megterhelő ételekkel kínálni és többször keveset enni, ezáltal tehermentesítve az emésztőrendszerét.
 
A has fájdalmát bármely láz és fájdalomcsillapító adásával enyhíthetjük. Az emésztést könnyíthetjük probiotikumok adásával is.
 
A megnagyobbodott nyirokcsomók csak szépen lassan fejlődnek vissza normál méretűre, így a gyógyulás napokig eltarthat még a felső légúti hurut lezajlása után.