Hastífusz oka, tünetei és kezelése gyermekkorban

 
A hastífusz egy emésztőrendszeri fertőzésből kiinduló járványos betegség, mely a szervezet egészét megviseli és súlyos tüneteket okoz. Több néven ismert betegség: hastífusz, enterális láz, hasi hagymáz, typhus abdominalis.
 

A hastífusz oka:

 
Kórokozója egy szalmonella baktérium, nevezetesen a Salmonella typhi, mely egy Gram-negatív csillós pálcika alakú baktérium. A kórokozó közepesen ellenálló, de vízben, élelmiszerekben, tejben sokáig megtartja a fertőzőképességét. A fejlett országokban viszonylag ritkán fordul elő, főleg külföldi nyaralásból hozható haza. A hastífusz a rossz higiéniájú, fejletlen országok betegsége, főleg a trópusokon gyakori. Egyes esetekben, (pl. árvíz esetén), nem kizárt a magyarországi terjedése sem, hiszen az árvíz a szennyvizet, állati ürüléket, latrinákat kimosva, megfertőződhet a kórokozóval.
 
A  hastífusz betegség a széklettel terjed, a széklettel szennyezett kéz, víz, élelmiszerek terjeszthetik, de a legyek is átvihetik a fertőzést.
 

A hastífusz tünetei:

 
Lassan alattomosan alakul ki a  hastífusz betegség. Először csak határozatlan tünetek jelentkeznek (étvágytalanság, hasfájás, fejfájás, gyengeség, ízületi fájdalmak lépcsőzetesen emelkedő lázzal, mely lassan egy hét alatt akár 40-41 Celsius fokot is elérheti. A tartósan magas láz több héten keresztül is megmaradhat, a betegség végén lassan csökkenve szűnik meg (tífuszos lázgörbe).
 
A nyelv vastagon lepedékes, a széle élénkpiros, középen barnás lepedékkel fedett. A betegség második hete körül öntudatzavar léphet fel, melyre a ködösség a jellemző. Innen ered a betegség neve is , a görög tüfosz szó jelentése köd. A lázhoz képest viszonylag alacsony a pulzusszám (bradycardia).
 

Antibiotikummal, kórházban kezelendő betegség. A beteget fertőző osztályon kell elkülöníteni.
 
Fontos a gondos ápolás, a hirtelen fellépő új tünetek azonnali közbelépést igényelhetnek. Az elveszített folyadékot és elektrolitokat infúzióval kell pótolni, és parenterális táplálásra is szükség lehet az energiaigény fedezése miatt.
 
A zavart tudatú, delíriumban levő betegeknek szteroidokat is szoktak adni az agyi oedema és gyulladás csökkentésére, súlyos esetben pedig shock ellenes kezelésre is szükség lehet.
 
A kezelés hatására napjainkban a betegek 99%-a gyógyul, ám sajnos nem ritka a tartós baktériumürítés kialakulása. A betegség kiállása után akár még egy évvel is ürítheti a beteg a kórokozót, sőt nem kizárt az életen át tartó, tönetmentes baktériumürítés kialakulása sem.
 
Bejelentendő fertőző betegség, közösségekben felvételi zárlat, székletszűrés és a beteg környezetében élők védőoltása szükséges. A beteg akkor mehet újra közösségbe, ha a kezelés utáni 5.6.és 7. napon vett székletmintából sem lehet már kimutatni a kórokozót.
 

A hastífusz megelőzése:

 
A hastífusz ellen létezik védőoltás, amennyiben olyan országba utazunk, ahol gyakori betegségnek számít érdemes beadatni. A megelőzés fontos része a megfelelő higiénia, ne együnk és igyunk ellenőrizetlen forrásból származó élelmiszert, kerüljük a természetes vizekben fürdést, sűrűn és alaposan mossunk kezet stb…
 
Magyarországi előfordulás esetén az elkülönítés, a beteg környezetének és a beteggel dolgozó egészségügyi dolgozók oltása, és a székletszűrés segít a járványok kialakulásának megelőzésében.
 

A hastífusz szövődményei:

 
Legrettegettebb szövődménye a belek gyulladása miatti bélperforatio, és a következményes hashártyagyulladás.