Herpesz: ajakherpesz és a nemi herpesz

 

A herpesz oka:

A herpesz a bőr és a nyálkahártya fertőző vírusos megbetegedése, mely hólyagos bőrgyulladással jár. Kórokozója a herpesz vírus (Herpes simplex) melynek két válfaja ismert. Az egyik a HSV I, vagy más néven herpes labialis, mely az ajakherpesz kialakulásáért felelős. A másik a HSV II, vagy herpes genitalis, ez a genitáliák herpesz fertőzéséért felelős (nemi herpesz). 
 
A bárányhimlőt és övsömört okozó herpes zoster vírus, szintén a herpesz vírusok családjába tartozik, de erről külön írunk a bárányhimlőről és az övsömörről szóló bejegyzésünkben.
 
A herpesz vírus jellemzője, hogy az elsődleges fertőzéskor, helyi jellegzetes hólyagképződést okoznak a bőrön vagy a nyálkahártyán. Emellett általános tünetként láz, rossz közérzet és levertség a jellemző.
 
Az elsődleges fertőzésből meggyógyulva a herpesz vírus nem tűnik el a szervezetből, hanem az idegvégződésekben marad nyugvó állapotban. Az immunrendszer teljesítményének csökkenése esetén (egyéb betegség, fáradtság, stressz, lelki gondok  stb.) a herpesz vírus aktiválódik, és az érintett ideg által beidegzett területen, körülírt helyi tüneteket okoz, általános tünetek nélkül. A másodlagos fertőzések gyorsabban és enyhébb tünetekkel zajlanak.

A herpesz fertőzés járványtana:

A herpesz kontakt fertőzéssel és cseppfertőzéssel egyaránt terjed. A hólyagok tartalma tele van vírussal, így az azokkal történő érintkezés, evőeszköz, pohár, csók vagy nemi aktus is átviheti a fertőzést.
 
Lappangási idő: 4-20 nap.
 

A herpesz tünetei:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ajánló Antibiotikumok
Védőoltások
Fertőző betegségek
(Új lapon nyílnak meg)

 Az első tünetek a bőrpír, bőrviszketés és égő érzés az érintett területen.
 
Ezek után megjelennek a sűrűn egymás mellett található hólyagocskák.
 
A herpesz hólyagok tartalma víztiszta, majd tartalmuk zavarossá válik és kifakadnak.
 
Helyükön gyulladt hámfosztott fájdalmas terület marad, mely lassan beszárad és 7-14 nap alatt nyom nélkül gyógyul.
 
A herpesz betegséget a helyi nyirokcsomók duzzanata is kísérheti. Alapvetően ártalmatlan betegség, amely vissza-visszatér, és a fájdalom miatt roppant kellemetlen.
 
 Ajakherpesz tünetei:

A herpesz hólyagok az ajkakon illetve a száj nyálkahártyáján jelennek meg.
 
Gyermekkorban elhelyezkedéstől függően a fájdalom miatt előfordulhat hogy az étkezés vagy a folyadékfogyasztás nehézkessé válik.
 
Mivel a gyermek odanyúlkál a fájó felülethez gyakori a herpesz baktériumos gennyes felülfertőződése. 
 
Ajakherpesszel általában már kora gyermekkorban találkozik az ember így az elsődleges fertőzés korán megtörténik.

Nemi herpesz tünetei:

A herpesz hólyagok a nemi szervek és a végbélnyílás környékén jelentkeznek.
 
Férfiaknál a hímvessző bármely része érintett lehet, nőknél főleg a szeméremtesten jelentkezik az elváltozás.
 
Nem ritka a hüvelybe és a méhnyakra terjedő herpesz fertőzés sem. A gáton, a farpofákon és a comb belső felszínén is megjelenhetnek a hólyagok.
 
A húgycső herpesz fertőzését fájdalmas vizelés jelzi.
 
A nemi herpesz nemi érintkezés útján terjed, így főleg a pubertáskor után jellemző az elsődleges fertőzés bekövetkezte.
 
Sok ember nem is tud arról hogy megfertőződött, főleg ha tünetszegényen zajlik a betegség.
 
Természetesen ők is fertőzhetnek.
 

szemhély herpesz
 
A herpesz súlyos szövődményei ritkák és főleg immunhiányos felnőtteknél (AIDS, daganatos betegek stb…), valamint újszülötteknél fordulnak elő akiknek az immunrendszere még fejletlen.
 
Terhes nők esetén a magzatot is megtámadhatja a genitális herpesz fertőzés amennyiben a terhesség alatt lép fel az első betegség.  
 
Amennyiben anya vagy a partnere genitális herpesz fertőzött volt, tudatni kell a terhesgondozást végző orvossal!  A korábban lezajlott genitális herpesz nem veszélyezteti sem a terhességet sem a szülést, ugyanis az anya által termelt ellenanyag átjut a méhlepényen így védi a magzatot, de az ellenanyag szint ellenőrzése szükséges, ezért fontos tudnia róla a gondozást végző orvosnak.
 
Szüléskor megfertőződhet az egészséges újszülött is miközben áthalad a szülőcsatornán. Ennek elkerülése érdekében császármetszés mellett dönthet az orvos genitális herpeszes anya esetén.

A herpesz megelőzése:

A herpesz vírusok a legtöbb egészséges ember bőrén és nyálkahártyáján megtalálhatók, így a megelőzés szinte lehetetlen.
 
A hólyagok tartalma fertőz ezért akut herpesz esetén ne érjünk az érintett területhez, ne igyunk herpeszes ember után stb.
 
A nemi herpesz ellen monogámiával és óvszer használatával lehet védekezni.
 
A herpesz kiújulása mindig valamilyen szervezeti megterhelés hatására történik, ezért a legtöbb amit tehetünk ellene, hogy egészséges és kiegyensúlyozott életet élünk, egészségesen táplálkozunk és pihenünk.
 
Érdemes tudni, hogy az ajakherpeszen átesett személyek genitális herpesz fertőzése enyhébb tünetekkel zajlik.
 
Aktív ajakherpesz esetén kerülni kell az orális érintkezést, mert a herpesz fertőzés az ajakról a nemi szervekre képes terjedni!