Homloküreg gyulladás (sinusitis frontalis) tünetei és kezelése

 
A homloküreg gyulladás gyermekkorban ritka betegség. Az orrmelléküreg gyulladások családjába tartozik, ugyancsak náthához kapcsolódik a kialakulása. Csak 6-7 éves kor után fordul elő, mert fiatalabb korban még nem alakultak ki a homloküregek. Kép az orrmelléküregekről itt: kép.

A homloküreg gyulladás tünetei

A homloküreg gyulladás gennyes orrfolyással, kínzó fejfájással és lázzal jár.
 
A homlok nyomásra, kopogtatásra rendkívül fájdalmas, néha enyhe duzzanat is érzékelhető.
 
Emellett az általános gyulladásos tünetek is megjelenhetnek, rossz közérzet, fáradtság, hányinger és hányás.
 
 

A homloküreg gyulladás diagnózisa:

A fül orr gégészeti vizsgálat mellett képalkotó diagnosztika támasztja alá a betegséget (röntgen, CT).  Szükség lehet vérvételre is a gyulladás mértékének megállapítása miatt.
 

Orrszívás

orrszívás gyermekkorban Ha a gyermek a kora miatt még nem tud orrot fújni, orrszívó használata szükséges. Kereskedelmi forgalomban kapható rengeteg termék, ami mind alkalmas az orrszívásra. A hatékonyabbak vagy porszívóra szerelhetők, vagy saját motorral rendelkező orrszívó készülékek.
Még több az orrszívásról …

Meleg homlokborogatás és tüneti terápia mellett antibiotikum adása is indokolt.
 
Homloküreg gyulladás esetén is nagyon fontos az orr átjárhatóságának biztosítása, ezért az orrfújás, orrszívás és orrcsepp alkalmazása is szükséges.
 
A megfelelő terápia hatására a betegség néhány nap alatt gyógyul.
 
Súlyosabb vagy szövődményes homloküreg gyulladás esetén, gyermekkorban kórházi kezelésre lehet szükség.
 
A kórházban a fenti terápia zajlik, intravénás antibiotikum alkalmazásával.
 
Az orr átjárhatóságának biztosítása érdekében a fül-orr gégész szakorvos, orrcseppel átitatott vattát helyez az orrjáratokba 5-10 percre naponta többször, a nyálkahártya lohasztása miatt (depletio, depléció).
 
Szövődményes homloküreg gyulladás kezelésében műtétre lehet szükség a gennyes folyamat feltárása miatt. Ez ma már orrendoszkópos technikával is elvégezhető beavatkozás (FESS)
 

Homloküreg gyulladás szövődményei:

Lehetséges ritkán előforduló szövődmények a homlokcsont csontvelőgyulladása, agyhártyagyulladás vagy agytályog.
 

A homloküreg gyulladás megelőzése:

A többi orrmelléküreg gyulladáshoz hasonlóan, felső légúti fertőzés esetén a megfelelő orrszívás (orrfújás) és orrcsepp, valamint tüneti és gyulladáscsökkentő terápia segítségével megelőzhető a betegség.

Fűtésszezonban jó hatású lehet a levegő hideg párásítása, mert a száraz levegő a nyálkahártya szárítása révén növeli a felső légúti fertőzések esélyét.

Ne tegyük ki a gyermeket passzív dohányzásnak !