Influenza tünetei és kezelése gyermekkorban

 
Az influenza egy igen fertőző vírusbetegség. Főleg télen, járványokban jelentkezik magas lázzal, általános tünetekkel és légzőszervi szövődményekkel.

Influenza oka, járványtana :

Az influenza vírusnak több típusa van. Az A típus nagyobb, a B típus kisebb helyi, a C típus elszórt járványokat okoz. Az A és B típusnak több alcsoportja ismert, és mivel az influenza vírus igen változékony, nehezen alakul ki ellene immunitás, így nem ritka az ismételt megbetegedés.
 
Az influenza lappangási ideje: 1-3 nap.
 
Az influenza cseppfertőzéssel terjed, kimutatható a beteg orr és torokváladékából. A betegséggel szembeni fogékonyság általánosnak mondható. A fentiek miatt az influenza vírus gyorsan terjed, akár földrészekre kiterjedő járványok is kialakulhatnak.

Influenza tünetei:

Az egyéb légúti betegségektől eltérően nincs hurutos szakasz a betegség elején, az influenza hirtelen magas lázzal kezdődik. A láz mellé hidegrázás, borzongás, általános rossz közérzet és izomfájdalmak társulnak. Gyakori a gyötrő fejfájás, kisgyermekeken a magas láz miatt eclampsia is előfordul az influenza következtében.
 
Az influenza légúti tünetei nem mindig jelentkeznek. Torokfájás, rekedtség, kínzó száraz köhögés (ami később átmegy hurutosba) és a légcsőben érzett égő kaparó érzés kísérheti a betegséget. A kötőhártya, a torok és a garat belövellté válhat, és orrfolyás kezdődhet. Az arc kipirul, a légzés és a pulzus szapora. Néha hányinger és hányás is előfordul az influenza lefolyása során.
 
A láz általában nem tart tovább 3-4 napnál, a láz elmúlása után az influenza egyéb tünetei is lassan elmúlnak. Szövődménymentes esetben az influenza betegség egy hét alatt lezajlik.

Influenza diagnózisa:

Járvány esetén, a tömegesen hasonló tünetekkel jelentkező betegek alapján a diagnózis felállítása szinte biztos a fizikális vizsgálat alapján. Influenza járvány kezdetén az egészségügyi hatóságok az első betegek torokváladékából igyekeznek kimutatni az influenza vírust, hogy ki lehessen mondani a járvány fennállását. A biztos diagnózist csak speciális laboratóriumi körülmények között lehet felállítani, nem ritkán csak utólag. A betegség kimenetele a szövődmények és felülfertőződések mértékétől függ.

Az influenza kezelése:

A szövődménymentes influenza tüneti kezelést igényel, a szervezet legyőzi a vírust. Fontos az ágynyugalom, láz és fájdalom csillapítás, sok folyadék fogyasztása.
 

A beteg gyermek szobája megfelelő hőmérsékletű legyen és gyakran szellőztessünk. Gondoskodni kell a vitamin bevitelről is, a gyermek korának megfelelő vitaminkészítmények adásával, citromos teával, stb.
 
Az egyszerű megfázás esetén használatos szerek, pl. orrcsepp, szopogatós torokfertőtlenítők stb. enyhíthetik az influenzát kísérő tüneteket.
 
A lázat és a fájdalmat, a forgalomban kapható amidazophen, ibuprofen, vagy paracetamol hatóanyagú szerekkel csillapíthatjuk, magas láz esetén besűríthetjük a gyógyszer adását váltott hatóanyaggal ha szükséges. (lásd a bal oldali dobozban található cikkeinket!).
 
Kerüljük a szalicilát tartalmú szereket (Aspirin, Kalmopyrin stb.) mert súlyos szövődmény kialakulását segíthetik elő influenza esetén.
 
Bakteriális felülfertőződésre utaló esetben szükség lehet antibiotikumra, ám ezt az orvos a tünetek alapján dönti el.
 
tüdőgyulladás és a bronchiolitis. A szövődmények kialakulására utalhat az újra magasra ugró láz, rossz közérzet és orrvérzés.
 
Az influenza vírus által okozott elsődleges tüdőgyulladás sokszor a betegséggel együtt jelentkezik, ilyenkor a betegség elején jelentkezhet nehézlégzés, cyanosis, erős köhögés, véres köpet, vagy akár gyorsan kialakuló shock.
 
Baktériumos felülfertőződés esetén a kialakult másodlagos tüdőgyulladás tünetei hasonlók lehetnek, de később jelentkeznek és az alkalmazott antibiotikum terápiának köszönhetően kedvezőbb a betegség kimenetele.
 
Baktériumos felülfertőződés miatt kialakulhat még gennyes mellhártyagyulladás, tüdőtályog, középfülgyulladás és ormelléküreg gyulladások.
 
Az utóbbi években egyre gyakrabban észlelhető tünetegyüttes a Reye-syndroma, mely központi idegrendszeri és máj károsodással  jár. Az eredete tisztázatlan, nem csak az influenza, hanem a bárányhimlő és egyéb vírusfertőzések szövődményeként is megjelent. Feltételezhetően a lázcsillapítóként használt szalicilát tartalmú gyógyszerek (pl. Aspirin, Kalmopyrin stb) provokatívan hatnak a szövődmény kialakulására, emiatt ne adjunk a gyermeknek szalicilát tartalmú lázcsillapítót! A betegség főleg 12 éves korig fordul elő és nagy százalékban tragikus végkimenetelű.

Az influenza megelőzése:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ajánló Antibiotikumok
Védőoltások
Fertőző betegségek
(Új lapon nyílnak meg)

Járványok idején általános rendelkezésekkel (iskolák, óvodák bezárása, kórházi látogatási tilalom) igyekeznek a hatóságok gátat szabni az influenza terjedésének.
 
Választható védőoltásként magyarországon elérhető az influenza elleni védőoltás.
 
Fokozottan ajánlott a veszélyeztetettek számára: 60 éven felüliek, idült betegségben szenvedők, közösségben élők, várandósok, közösségi munkát végzők.
 
Az influenza vírus változékonysága miatt évente új vakcinát állítanak elő, ám nem véd így sem 100%-ban a fertőzés ellen, mert újabb és újabb módosult influenza vírusok bukkannak fel.