Kiütések fertőző betegségekben

A kiütések és a kiütéssel járó fertőző betegségek felismerése nem mindig könnyű gyermekkorban, mert sok egyéb vírusfertőzés során jelenhetnek meg olyan kiütések, melyek utánozzák a klasszikus fertőző kiütésekkel járó betegségeket.

Néha egyszerű felső légúti hurut kísérőjeként jelennek meg halvány, feltehetőleg vírus okozta kiütések (exanthemák) a bőrön, ám sokszor oly hamar eltűnnek (1-2 nap alatt) hogy ki sem derül milyen kórokozó volt a felelős.

A kétséges esetekben csak a vírusizolálás vagy szerológiai vizsgálatok révén állítható meg pontosan a kórokozó ami a kiütések okozója volt.

 

Fertőző kiütések

Az alábbiakban összefoglaljuk a főbb gyermekkori kiütések, pontosabban a kiütéses fertőző betegségek fontosabb bevezető és kísérő tüneteit, a kiütések jellegét, és a kórokozó terjedését.

Skarlát (Scarlatina, vörheny)

Kórokozó: Streptococcus pyogenes baktérium (illetve a toxinja)

Terjedés módja: Cseppfertőzés, és kontakt fertőzés

Lappangási idő: 2-6 nap.

Bevezető tünetek ideje: 1-3 nap.

Bevezető tünetek: torokfájás, tüszős mandulagyulladás, hidegrázás,láz (magas láz), nehezített nyelés, gyakran hasfájás, és hányás.

Kiütések jellege:

Főleg az alhason, combok belső felszínén, a törzsön a hónalj vonalában és a hajlatokban láthatók apró kiemelkedő foltos kiütések, melyek ujjnyomásra eltűnnek. A kiütések 3-4 nap alatt halványodnak, majd 2-4 héten belül hámlás figyelhető meg.

Egyéb tünetek: Az arcon nincsenek kiütések de az orcák pirosak, száj körüli sápadtság látható. A nyelv lepedékes, széle vörös gyulladt, majd a lepedék leválásával 1-2 napon belül előtűnik az epernyelv.

Védőoltás: nem létezik, a betegség kiállásával a toxinra immunissá válik a szervezet így skarlátos nem lesz többé, de a baktérium okozhat mandulagyulladást, középfülgyulladást, stb.

(link a betegséghez)

 


Mononukleózis  (Csókbetegség)

Kórokozó: Epstein-Barr vírus

Terjedés módja: Cseppfertőzés, és kontakt fertőzés (csók, csókbetegség)

Lappangási idő: bizonytalan, 2-8 hét.

Bevezető tünetek ideje: bizonytalan.

Bevezető tünetek: torokfájás, láz (magas láz), nehezített nyelés, rossz közérzet.

Kiütések jellege: Mintegy az esetek hatodában jelentkeznek csak kiütések. Elsősorban a törzsön láthatók a halvány, rózsahimlőre vagy kanyaróra hasonlító kiütések melyek gyorsan halványodnak.

Egyéb tünetek: A torok gyulladt, vaskos lepedék, majd annak leválásával sebek boríthatják a mandulákat. Jellegzetes tünet a nyirokcsomók duzzanata, főleg a tarkótájon, nyakon, fül mögött az áll alatt és a lágyékhajlatban.

Védőoltás: nem létezik, a betegség kiállásával védettséget szerez a beteg.

(link a betegséghez)

 


Kanyaró (Morbilli)

Kórokozó: Morbilli vírus

Terjedés módja: Cseppfertőzés

Lappangási idő: 10 nap.

Bevezető tünetek ideje: 3-4 nap.

Bevezető tünetek: felső légúti hurut, kötőhártya gyulladás és láz.

Kiütések jellege: A  kanyaró kiütéses szakasza a  fertőzés után 14 nappal kezdődik. A kiütések (exanthema), szabálytalan, bőr felszínéből kiemelkedő, nyomásra elhalványodó formában jelennek meg. Színük sötétvörös esetleg livid. Először a fül mögött, tarkótájon, arcon és nyakon, később a törzsön és a végtagokon jelennek meg a kanyarós kiütések. A láz ismét magasra szökik és a hurutos tünetek is erősödnek. 3-4 nap múlva a kiütések a kivirágzás sorrendjében felülről lefelé haladva elhalványodnak, színük megbarnul, majd finom hámlás kíséretében eltűnnek.

Egyéb tünetek: általános tünetek, nincs specifikus egyéb tünet.

Védőoltás: MMR oltás mely kötelezően adandó 15 hónapos kor után.

(link a betegséghez)Rózsahimlő (Rubeola)

Kórokozó: rubeola vírus

Terjedés módja: Cseppfertőzés, kontakt ferőzés, már a tünetek megjelenése előtt 2-3 nappal fertőz

Lappangási idő: 2-3 hét

Bevezető tünetek ideje: 1 nap.

Bevezető tünetek: enyhe hurut, hőemelkedés, fejfájás, kötőhártyalob, nyaki és tarkótáji nyirokcsomó duzzanat kezdődhet.

Kiütések jellege: A kiütéses szak első napján a száj nyálkahártyáján a lágyszájpadon, tűszúrásnyi vagy nagyobb foltos elváltozás jelentkezik, mely a skarlát vagy a kanyaró során megjelenő kiütésekhez hasonló. A rózsahimlő kiütések a fül mögött kezdődnek, innen terjednek az arcra, majd 1-2 napon belül az egész testet ellepik. Az exanthema jellegű kiütések különállóak, lencsényi vagy kölesnyi nagyságúak , színük rózsaszín. A bőrből enyhén kiemelkedhetnek. (méretük nagyobb a skarlátos és kisebb a kanyarós kiütéseknél).  A rubeolás kiütések 3-5 nap alatt elhalványodnak majd nyom nélkül eltűnnek.

Egyéb tünetek: A láz általában csekély marad. A nyaki , fül mögötti és tarkótáji nyirokcsomók duzzanata jellemző a betegségre. (Theodor-Klatsch-tünet)

Védőoltás: MMR oltás mely kötelezően adandó 15 hónapos kor után.

(link a betegséghez)


Bárányhimlő (Varicella)

Kórokozó: Varicella-zoster vírus

Terjedés módja: Cseppfertőzés, a tünetek megjelenése előtt egy nappal már fertőz.

Lappangási idő: 2-3 hét.

Bevezető tünetek ideje: 1 nap.

Bevezető tünetek: levertség, fejfájás, étvágytalanság és láz.

Kiütések jellege: A kiütések az arcon, a hajas fejbőrön és a törzsön szoktak kezdődni, majd elszórva az egész testen megjelenhetnek. Előbb gombostűfejnyi bőrpír (macula), majd göbcsék (papula) jelentkeznek. A göbcséket hólyagok (vesicula) kialakulása követi. A hólyagban víztiszta folyadék látható, a bőrhöz közel helyezkedik el és sérülékeny. A hólyagot kitöltő vírust tartalmazó folyadék 2-3 nap alatt zavarossá válik, gennyes hólyaggá (pustula) alakul át. Közepe behúzódik, majd megpattan és helyét pörk foglalja el. A pörk 1-2 hét után válik le hegképződés nélkül, néha a helyén hónapokig látható festékhiányos fehérebb folt marad. A kiütések nem egyszerre jelennek meg, így egymás mellett különböző stádiumú kiütések lehetnek.

Egyéb tünetek: viszketés

Védőoltás: A bárányhimlő megelőzése védőoltással történhet, mely élő gyengített kórokozót tartalmaz. A bárányhimlő elleni védőoltás 9 hónapos kortól adható, de inkább 15 hónapos kor az ajánlott kor. Egy oltás kb 12 éves korig ad védettséget, ennél hosszabb védettség eléréséhez két oltás szükséges. Nem kötelező választható oltás hazánkban.

(link a betegséghez)

 


Övsömör (Herpes zoster)

Kórokozó: Varicella-zoster vírus

Terjedés módja: bárányhimlőn átesettek betegsége, a szervezetben “megbúvó” vírus újraaktiválása okozza

Lappangási idő:

Bevezető tünetek ideje:2-3 nap.

Bevezető tünetek: körülírt fájdalom az érintett területen

Kiütések jellege: A bőrt ellátó gerincvelői idegnek megfelelően, hólyagos kiütések jelennek meg. A kiütések hasonlóak a bárányhimlőhöz, először hólyagosak majd bepörkösödnek. Mivel az érző ideg beidegzési területének megfelelően helyezkednek el, jellemzően mindig csak a test féloldalán jelentkeznek és csupán az ideg által ellátott szelvényben. Néha csak egy, máskor több körülírt hólyagcsoport alakul ki az adott szelvényben. A kiütések 2-3 hét alatt elszíneződést (pigmentációt), vagy apró hegeket hátrahagyva gyógyulnak.

Egyéb tünetek:fájdalom

Védőoltás: 

(link a betegséghez)

 


Exanthema subitum (Háromnapos láz, hatodik betegség)

Kórokozó: Herpeszvírus fertőzés okozza, HHV-6, esetleg HHV-7

Terjedés módja: Cseppfertőzés

Lappangási idő: 10-15 nap.

Bevezető tünetek ideje:3 nap.

Bevezető tünetek: láz, hurut, savós középfülgyulladás

Kiütések jellege: A 3-5. napon a gyermek törzsén végtagjain rózsahimlőre vagy kanyaróra hasonlító maculopapulosus kiütések jelennek meg. A kiütések 1-2 nap múlva maradvány nélkül elmúlnak.

Egyéb tünetek: viszketés

Védőoltás: 

(link a betegséghez)

 


Herpesz: ajakherpesz és a nemi herpesz

Kórokozó: Herpeszvírus fertőzés okozza, HHV I, HHV II, herpes labialis, herpes genitalis)

Terjedés módja: Cseppfertőzés, kontakt fertőzés

Lappangási idő: első fertőzés 4-20 nap. A vírus a betegség kiállása után a szervezetben “megbújik”, és időnként aktiválódik.

Bevezető tünetek ideje:1 nap.

Bevezető tünetek: égő, viszkető érzés az érintett területen

Kiütések jellege: Ajak herpesz: a hólyagos kiütések az ajkakon illetve a száj nyálkahártyáján jelennek meg. Nemi herpesz: a hólyagos kiütések a nemi szervek és a végbélnyílás környékén jelentkeznek.

Egyéb tünetek: viszketés

Védőoltás: 

(link a betegséghez)


Lepkehimlő (erythema infectiosum, vagy ötödik betegség)

Kórokozó:Parvovírus-B19

Terjedés módja: Cseppfertőzés, a kiütések előtt egy héttel fertőz, és a kiütések megjelenésével el is veszti a fertőző képességét

Lappangási idő:  4-20 nap.

Bevezető tünetek ideje:

Bevezető tünetek:

Kiütések jellege: Az arcon, orrháton és orrgyökön jellegzetes pillangó formát rajzolnak a kiütések, a test többi részén igen változatosak lehetnek. A törzsön néha rózsahimlő- szerű, néha gyűrűs-girlandos rajzolatú kiütések jelentkeznek, melyek hamar eltűnnek majd újra megjelenhetnek.

Egyéb tünetek:

Védőoltás: 

(link a betegséghez)


Kéz-láb-száj betegség

Kórokozó:Coxsackie-vírus több válfaja okozza.  (pl. A16,  A5, A7, A9, A10 , Enterovírus-71 stb

Terjedés módja: Cseppfertőzés, kontakt fertőzés

Lappangási idő:  3-7 nap.

Bevezető tünetek ideje:1-2 nap

Bevezető tünetek: Láz, étvágytalanság, fejfájás, hasfájás, hányás.

Kiütések jellege: Hólyagos kiütések a szájban és a kéz, láb, popsi bőrén

Egyéb tünetek:fájdalom, viszketés

A herpanginához hasonló betegség, ám ebben a végtagokon is jelentkeznek kiütések.

(link a betegséghez)