Köldöksérv tünetei és kezelése gyerekeknél

 
Köldöksérv akkor keletkezik, amikor a köldökgyűrű kötőszövete meglazul , a köldökgyűrű kitágul, és a hasűri szervek a nyílásba türemkedve, főleg síráskor vagy erőlködéskör duzzanatot okoznak. A köldöksérv orvosi latin neve: hernia umbilicalis.
 
Nagysága változó, borsó méretűtől tojás nagyságig bármekkora lehet.
 

A köldöksérv okai:

A köldökgyűrűn haladnak át a magzati életben a magzatot tápláló erek és idegek, melyek a köldökzsinóron keresztül az anyai méhlepényhez csatlakoznak. Születés után, a köldökcsonk elsorvad és a helyén található nyílás beheged, megakadályozva, hogy a hasüreg tartalma kitüremkedjen. Gyermekkorban a hasfal erőssége, és a köldöknyílás nagysága alkati adottság, így a sérv kialakulásának esélye is.
 
Egyes állapotok melyek laza kötőszövettel járnak, hajlamosíthatnak a köldöksérv kialakulására. Ilyen állapot pl. a koraszülöttség, hypothyreosis, vagy a Down szindróma.
 
Kialakulását segítik a hasűri nyomást fokozó állapotok, mint a tartós köhögés, sok sírás, vagy székrekedéssel kapcsolatos erőlködés.
 
Nagy gyermekek és felnőttek esetén a köldöksérv szerzett okokra vezethető vissza.
 

A köldöksérv tünetei:

A legszembetűnőbb tünet a köldök környéki előboltosulás. Néha csak síráskor vagy haspréskor jelentkezik, nagyobb sérvek akár tyúktojás nagyságú  dudort is okozhatnak.
 
A gyermekkori sérvek sérvtömlője általában egyáltalán nem tartalmaz bélkacsot, viszont mesenterium részletek becsípődhetnek, melyek heves fájdalmat okozhatnak.
 
A visszatérő hasi fájdalmak kivizsgálása során a sérvre is gondolni kell.
 

A szakma véleményei megoszlanak afelől, hogy a sérv ragtapasszal történő leragasztása segít-e a sérvkapu záródásában. 
 
Egyes vélemények szerint ha a köldökgyűrűben nincs hasi tartalom, könnyebben alakul ki a hegszövet, mások szerint a ragasztás egyáltalán nem segíti a gyógyulást.
 
Amennyiben két éves korig nem szűnik meg a probléma, vagy a köldöksérv panaszokat okoz, akkor műtéti megoldás szükséges, mert utána már nincs esély a spontán gyógyulásra.
 
A két éves kor utáni köldöksérv veszélye az, hogy ha növekedik, bélkacsok is kerülhetnek bele, melyek kizáródás esetén elhalhatnak és súlyos állapotot okozhatnak.
 
A köldöksérv műtét lényege, hogy a hasfal összezárásával megerősítik a hasfalat.
 
A sérvműtét után a hasat kímélni kell, a gyermek 4 hétig csak sétával elégítheti ki a mozgásigényét, és általában az első 1-2 hétben nem mehet közösségbe.