Körömágygyulladás gyermekkorban

 
A körömágygyulladás kéz vagy lábkörmökön előforduló gennyes bőrfertőzés, mely akár gyermekkorban, akár felnőtteknél kialakulhat.
 

Körömágygyulladás oka

A körömággyulladást baktériumok vagy sarjadzógombák okozzák. A kórokozó, apró, gyakorlatilag észrevehetetlen sérüléseken keresztül kerülnek be a szövetek közé és okoznak fertőzést. Gyermekkorban az ujjukat szopó, körmüket rágó gyermekek körében sűrűbben fordul elő. A gyermekkori kézmosás tökéletlensége elősegíti  a körömággyulladás kialakulását.
 
A játék közben szerzett apró sérülések, (szálka, köröm berepedése) és az a tény hogy a gyermekek mindent megfognak, négykézláb játszanak a földön stb. szintén kedvez a betegségnek. A nem megfelelő körömvágás, vagy a benőtt köröm is okozhatja.
 

Körömágygyulladás tünetei:

A körömággyulladás első jele, ha a köröm mellett bepirosodik a bőr és megduzzad. Komoly fájdalmat okoz, főleg mikor a gennyképződés megindul, mert a feszülő szövetek érintésre is nagyon érzékenyek.
 
A bőr kifényesedik, feszes és sokszor látható a gennytasak a köröm mellett. Ha a körmöt előállító sejtek is sérülnek, maradandó károsodás léphet fel, ilyenkor megvastagodott, hullámos, fénytelen köröm nőhet a továbbiakban. Kép a körömágy-gyulladásról. Csak akkor nézd meg ha bírod a látványt!