Koszmó

Mi a koszmó? Koszmó okai:

A koszmó a babák hajas fejbőrén kialakuló sárgás fehéres felrakódás. A felrakódás a faggyúmirigyek által termelt faggyúból és elhalt bőrsejtekből áll. Kialakulásában az játszik szerepet, hogy a babák bőre még éretlen, fokozottabb a faggyútermelése. A koszmó tehát nem más mint egyfajta seborrhea, ám ez élettanilag jelentkezik, és a bőr érésével rendszerint egy éves korra megszűnik, de addig sok bosszúságot okozhat.

A koszmó kialakulása nem függ össze a higiéniával, életkori és alkati tényezők okozzák. Van olyan gyermek akinél nem jelenik meg, másoknál igen makacs és nehezen kezelhető.

A gyermeket általában cseppet sem zavarja, hisz alatta a bőr egészséges, így nem jár viszketéssel.

Ártalmatlan jelenség, de nem megfelelő kezelés hatására begyulladhat alatta a bőr, így mindenképpen kezeli kell.
 


 

A koszmó megelőzése és kezelése:

A koszmó megelőzésében segíthet, ha a baba haját, puha hajkefével mossuk, ami segíthet az elhalt hámsejtek eltávolításában.

Kialakult koszmó esetén a baba haját érdemes babaolajjal, vagy paraffinolajjal kezelni a fürdetés előtt, ami fellazítja a felrakódást, így a fent leírt kefés hajmosással könnyebben eltávolítható.

Makacs koszmót olajozás után vattapálcával megpróbálhatunk leszedegetni, de ne akarjuk egyszerre leszedni az egészet mert a sok dörzsöléssel irritálhatjuk a baba bőrét.

Ma már kaphatók különféle koszmó elleni samponok és olajok, melyek használata segíthet a megszüntetésben.