Heveny gennyes középfülgyulladás – ( otitis media acuta )

 

A középfülgyulladás formái:

1. Akut savós középfülgyulladás – korábbi cikk itt

2. Savós középfülgyulladás (SOM) – korábbi cikk itt

3. Heveny gennyes középfülgyulladás

4. Krónikus középfülgyulladás

A heveny gennyes középfülgyulladás a csecsemők és a gyermekek egyik leggyakoribb betegsége. Rendszerint nátha, felső légúti hurut előzi meg. Különösen sűrűn fordul elő közösségbe járó kisgyermekek körében, ahol a felső légúti fertőzések cseppfertőzéses átvitele könnyen megtörténik.

Heveny gennyes középfülgyulladás oka:

otitis media2

A gennyes középfülgyulladás, a középfül baktériumos fertőzése, melynek hatására a középfülben gennyes váladék halmozódik fel.
 
A kórokozó rendszerint a fülkürtön keresztül jut fel a középfülbe. Kórokozói Streptococcusok, Staphylococcusok és Haemophilus influenzae.
 
A csecsemők és a kisgyermekek anatómiai adottságai szintén hozzá járulnak a küzépfülgyulladás kialakulásához, tágabb a fülkürt és lazább a nyálkahártya ami jó táptalajul szolgál a baktériumoknak.
 
A fülkürt hurutja és a következtében kialakult savós középfülgyulladás szintén kedvez a baktériumoknak, a hurutos fül is lehet a gennyes középfülgyulladás kiindulópontja.
 

Heveny gennyes középfülgyulladás tünetei:

A középfülgyulladás általános és helyi tüneteket okoz.
 
A leggyakoribb kezdet az amikor a gyermek vagy csecsemő felső légúti huruthoz társulóan (sokszor már a javulás szakában) éjszaka hirtelen felsír, láza ismét felszökik, füléhez kapkod esetleg hány.
 
Nagyobb gyermek erős lüktető fülfájásra panaszkodik.
 
Ha a gennyes folyadék felszaporodása miatti nyomásnak a gyulladt dobhártya nem tud ellenállni, spontán kifakadhat (spontán perforáció), ilyenkor a genny a középfülből a hallójáraton keresztül a külvilágba ürül és fülfolyást (otorrhoea) tapasztalunk.

Heveny gennyes középfülgyulladás diagnózisa:

A tünetek alapján és fülvizsgálattal a középfülgyulladás diagnózisa könnyen felállítható.
 
A fül-orr-gégész szakorvos a fül vizsgálatakor, vaskos lobos dobhártyát és mögötte gennyes folyadékgyülemet lát.
 
A középfülgyulladás során felszaporodott gennyes folyadék hatására nő a nyomás a középfülben, ezért a dobhártya kifele domborodik. Az orrban és a garatban rendszerint megfigyelhetők a felső légúti hurut tünetei.

Heveny gennyes középfülgyulladás kezelése:

Orrszívás

orrszívás gyermekkorban Ha a gyermek a kora miatt még nem tud orrot fújni, orrszívó használata szükséges. Kereskedelmi forgalomban kapható rengeteg termék, ami mind alkalmas az orrszívásra. A hatékonyabbak vagy porszívóra szerelhetők, vagy saját motorral rendelkező orrszívó készülékek.
Még több az orrszívásról …

Mivel a gennyes középfülgyulladás kórokozója baktérium, az orvos antibiotikum adását rendeli el.
 
A középfülgyulladást legtöbbször okozó baktériumtörzsekre, legjobban az amoxicilin+klavuánsav hatóanyag kombinációt tartalmazó antibiotikumok hatnak pl.  Augmentin, Aktil duo  stb.
 
A középfülgyulladás gennyes formájában is kiemelkedően fontos a gyógyulás szempontjából a fülkürt felőli szellőzés helyreállítása, emiatt orrszívás és orrcsepp használata javasolt.
 
A gyermek pihenjen, a betegség első napjaiban ágynyugalom javasolt.
 
Természetesen a tüneti terápia is nagyon fontos, a már-már kibírhatatlan lüktető fájdalmat és a lázat csillapítani kell, fokozottan oda kell figyelni a folyadékfogyasztásra hisz a láz és a hányás megnöveli a kiszáradás kockázatát.
 
Az antibiotukus terápia megkezdése után még napokig lehet lázas a gyermek, és a füle is fáj, így a tüneti terápiát a panaszok megszűnéséig folytatni kell.  
 
A gyermek fülét teljesen normál hő esetén érdemes melegíteni, mert csillapítja a fájdalmat.  Ha hőemelkedéses vagy lázas a gyermek ne melegítsük a fülét mert lázat okozunk !
 
A gyógyszeres terápia és az orrszívás-orrcsepp hatására az esetek jelentős részében a fülkürt zavara megszűnik, a gyulladás csökken és a dobüregi genny felszívódik, és a középfülgyulladás nyom nélkül gyógyul.
 
Ma már csak az esetek kis százalékában alkalmazzák a dobhártya bemetszését (paracentézis, fül felszúrása), csak akkor, ha a feszülő dobhártya már-már spontán kifakad, vagy az orvos a tünetekből és a kórlefolyásból a szövődmények kialakulásának a kockázatát valószínűsíti.
 

mastoiditis. (a csecsnyúlvány a fülkagyló mögötti csont)  
 
Mivel a csecsnyúlványból a váladék a szűk levezetés miatt nehezen tud ürülni, és a nyálkahártya gyulladása és duzzanata miatt is a környező csontok nyomás alá kerülnek, a csont felpuhul, beolvad. 
 
Fizikailag közel az agy, így a fertőzés tovaterjedhet az agyburkokra, vagy a vénás öbölre és agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, tályog vagy sinusthrombózis alakulhat ki. Ezek életveszélyes szövődmények melyeket azonnal operálni kell.

Heveny gennyes középfülgyulladás prognózisa:

A középfülgyulladás általában maradéktalanul és teljesen gyógyul, még spontán perforált dobhártya esetén is. Néha a perforáció vékony heggel zárul, de halláskárosodást nem okoz.
 
Esetenként a középfülgyulladás következtében felhalmozódott folyadék szervül, és letapadások, összenövések alakulnak ki a középfülben, vagy a dobhártya meszesedése, melyek már a hallás romlásához vezetnek.
 
Ha a perforációs nyílás spontán perforáció után nyitva marad, krónikus középfülgyulladás alakul ki, melyet időszakosan visszatérő gennyszivárgás, fülfolyás és tartós halláscsökkenés jellemez.