Krupp tünetei és kezelése

Idegen nevei : croup, laryngitis subglottica

A krupp akut felső légúti szűkület, mely a kiváltó októl függetlenül jellemző sajátos tüneteket okoz.

A krupp oka:

Nehézlégzés (dyspnoe)

nehézlégzés A nehézlégzés, a szervezet légszomját, oxigénhiányát jelző tünet. A beteg láthatóan erőlködve lélegzik, a légzési segédizmait is igénybe veszi a légzéshez. Sok betegséghez társulhat nehézlégzés, fontos felismernünk a jeleit mert az esetek többségében sürgős beavatkozás szükséges.
Tovább…

A krupp  a gége nyálkahártyájának duzzanata, melyet legtöbbször egy egyszerű vírusos fertőzés, megfázás okoz.

A gége az orrgaratűr és a légcső közötti felső légúti szerv, melynek feladata, hogy utat adjon a levegőnek ki és belégzéskor. A hangszalagok révén a hangképzés is a feladata.

A csecsemők és kisgyermekek gégéje méreteiknél fogva sokkal szűkebb mint a felnőtteké, a nyálkahártyája laza és duzzadásra hajlamos. Ez a magyarázata annak hogy inger vagy gyulladás hatására kisgyermekkorban könnyen alakul ki gégeszűkület .

Ráadásul itt található a tüdőhöz vezető út legszűkebb része, így akár az életet veszélyeztető nehézlégzés is kialakulhat a krupp miatt.

A krupp előfordulása:

A krupp főleg a csecsemők és a kisgyermekek betegsége. Leggyakrabban fél éves és 5 éves kor között lezajlik az első roham az arra hajlamos gyermekeknél. Nem ritka hogy a megfázásokhoz társulva, egy szezonban (ősszel és télen), többször is tüneteket, ismétlődő krupp jellegű megbetegedéseket okoz.

Serdülőkorra teljesen kifejlődik a gége, így a kruppot “kinövik” a gyermekek, hisz felnőttkorban a nyálkahártya duzzanata mellett is van elég tér a levegőáramláshoz, szemben a kisgyermekekkel, akiknek a gégéje még jelentősen szűkebb.

A krupp főleg 3 éves korig veti fel a légútelzáródás veszélyét.


Krupp jellegű légzést okozhat:

Kruppos beteg ápolása

köhögés Ha hirtelen felhangzik a rémisztő köhögés éjjel, a gyermek hangosan veszi a levegőt, ne essünk pánikba. A rohamnak fokozatai vannak, és csak az esetek elenyésző százalékában kell számolnunk katasztrofális légzési elégtelenség kialakulásával, de azért komoly odafigyelést igényel a betegség. Tovább a teendőkre…

Az esetek többségében vírusos esetleg bakteriális eredetű felső légúti hurut, gégegyulladás a krupp oka, így sokszor társulnak hozzá a felső légúti hurutok tünetei (orrfolyás, torokfájás, láz…), illetve, légcső vagy hörgőgyulladás is.

Legtöbbször a gége és az alatta levő terület gyulladása okozza, a gégefedő gyulladás, vagy az allergiás eredetű gégevizenyő ritka.

3 éves kor felett már annyira tágak a légutak, hogy a légútelzáródás veszélyével nem kell komolyan számolni.

A krupp jellemzője a szezonalitás, “náthás” időszakban több a kruppos roham, és az időjárás változásai is elősegítik a kialakulását. Télen a nyirkos ködös időben több a kruppos tünet.

A krupp lezajlása:

A krupp legtöbbször hirtelen kezdődik, sokszor minden bevezető tünet nélkül. A gyermek váratlanul, jellemzően az éjszakai órákban ugató jellegű kínzó köhögésbe kezd, belégzéskor húzó jellegű hangot hallunk, a belégzése megnyúlt. Hangja rekedt, nehezen vesz levegőt, a légzésszáma nő. Küzdenie kell az oxigénért,ettől nyugtalan, ami súlyosbítja a tüneteket.

A krupp diagnózisa:

A krupp a jellegzetes tünetei alapján a szakember számára az egyszerű orvosi vizsgálattal könnyen diagnosztizálható. A gyermek kórelőzményében már előfordult krupp betegség is iránymutató. További vizsgálatokra csak akkor van szükség hogy ha az orvos szeretne meggyőződni róla hogy nem egyéb ok okozza-e a kruppra hasonlító tüneteket. (pl. idegentest vagy gégefedő gyulladás)

A krupp kezelése

A krupp  szteroid tartalmú szerekkel, (kúp, injekció), epinephrin tartalmú inhalációval, esetleg antihisztaminnal, és sós inhalációval kezelhető az egészségügyi intézményekben. Ennek hatására csökken a nyálkahártya duzzanata, szűnik a nehézlégzés, és az ugató jellegű köhögés átmegy hurutos, váladékos köhögésbe. Innentől már a banális felső légúti hurutnak megfelelő lefolyásra számíthatunk.

A krupp kezelésében a szülők szerepe nagyon fontos. A szülőket ellátják rohamoldó gyógyszerekkel, és megtanítják őket az otthoni teendőkre kruppos roham esetén. A tünetek megjelenésekor otthon megtehető segítő intézkedésekkel sokszor megelőzhető a kórházi ellátás. Erről a Krupp – teendők roham esetén c. cikkünkben olvashatsz.