Kullancscsípés kezelése otthon


 
A kullancs egy pár mm nagyságú vérszívó rovar, mely rendkívül ellenálló, évekig képes élni táplálék nélkül. Életciklusa akár 9 évig is eltarthat, a ciklus alatt kétszer vagy háromszor szív vért, és több ezer petét rak.
 
A kullancs a füves, fás bokros területeken a növényzetben megbújva található, az arra haladó “áldozatokon” megkapaszkodva vándorol el a bőrig, és pár órán belül kezd vért szívni. Főként emlősállatok és az ember parazitája, de néhány faj a madarakat és a hüllőket is megtámadja.
 
Magyarországon a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) a legelterjedtebb kullancsfaj.
 

Mit okozhat a kullancs csípése?

A kullancscsípés a rossz hírét, a kullancs által hordozott betegségeknek köszönheti, melyek közül kettő jelentősebbet érdemes kiemelni:

Lyme-kór

A kullancs által hordozott Borrelia burgdorferi baktérium által okozott fertőzés, amely ha a vérbe kerül, különböző szervekben okoz elhúzódó gyulladást, mely antibiotikummal kezelhető. A Lyme-kór valószínűsége kullancscsípés esetén kb. 6-8%.

Kullancs encephalitis, meningitis

A kullancsban található vírus által okozott agyvelő illetve agyhártyagyulladás. Főleg gyerekekre veszélyes, és mivel vírus okozza, nincs ellene oki kezelés. Védekezni ellene védőoltással lehetséges.

A kullancscsípés által okozott betegségekről külön cikkekben írunk bővebben.
 

A kullancscsípés tünetei:

A kullancscsípés igen változatos tüneteket okozhat, melyek vagy helyileg jelentkeznek, vagy általános tünetek formájában a vérbe került anyagoktól függően.
 
Maga a kullancscsípés alapvetően semmilyen tünetet nem okoz, nem fáj és nem viszket, így sokszor csak napok múlva vesszük észre a gyermek bőrébe fúródott élősködőt. Ennek oka, hogy a kullancs nyála értágító és érzéstelenítő anyagokat tartalmaz.
 
A táplálkozás után az élősködő elhagyja áldozatát, a csípés helyén apró seb maradhat vissza.
 
A táplálkozás közben egyszerű hétköznapi kórokozók, vagy allergének kerülhetnek a csípés helyére, ilyenkor kis szöveti reakció léphet fel, a csípés környéke piros és duzzadt lehet (mint egy kis kiütés). Ez a jelenség  teljesen ártalmatlan, sokszor a kullancseltávolítás után is megfigyelhető. Amennyiben nem nő, nem válik gennyessé, hanem szépen lassan elmúlik napok alatt, nem kell vele foglalkozni, esetleg kis fertőtlenítős (Betadine) kezeléssel lehet megóvni a további fertőzéstől.
 
A sokszor alig 1mm nagyságú rovart nagyon nehéz észrevenni, ám táplálkozás közben a potroha a többszörösére nő (4-6 mm), így könnyebb felfedezni.
 
A kullancscsípés  és táplálkozás során az élősködő nyálával, és a szívott vér visszaforgatásával juttathat be a testéből kórokozókat, köztük a fent felsorolt komolyabb betegségek kórokozóit is.
 
Általános tünetként láttam már allergiás reakcióként test szerte fellépő csalánkiütést is mely a kullancscsípéssel egy időben kezdődött.
 
Minél tovább tartózkodik a kullancs a bőrben, annál valószínűbb hogy átadja az esetlegesen magában hordozott kórokozót, ezért mielőbb el kell távolítani.
 


 

A kullancs kiszedése otthon:

A kullancs kiszedése a rovar mérete miatt nem mindig egyszerű feladat.
 
A kullancs kiszedésére alkalmas lehet, egy megfelelő méretű csipesz, (szemöldökcsipesz), de a gyógyszertárakban lehet kapni speciális kullancskiszedő csipeszt, vagy kullancskiszedő kanalat.
 
Fertőtlenítsük a bőrt és az eszközt, valamilyen általános fertőtlenítő szerrel (pl Betadine).
 
Ráncoljuk meg a bőrt úgy hogy a bőrbe fúródott kullancs a ránc tetején legyen, így könnyebb megfogni.
 
Minél lejjebb, a bőrhöz minél közelebb ragadjuk meg a rovart, majd határozott mozdulattal húzzuk ki a bőrből.
 

A kullancs kiszedéssel kapcsolatos fontos szempontok: 

  • Ne piszkáljuk a kullancsot, ne kenjük be semmivel, mert a bolygatás, a zsíros krém miatti oxigénhiány hatására visszaöklendezi a testében található esetlegesen fertőzött vért.
  • Ha a potrohát fogjuk meg, mi magunk nyomjuk vissza a vért a kullancs testéből.
  • Az eltávolított állatot egy légmentesen zárható tégelyben érdemes megőrizni, ha szövődmény lép fel, meg lehessen vizsgálni. Ha elpusztítjuk, égessük el.
  • Az eltávolítás után  a bőrt, az eszközt és az eltávolító kezét is fertőtlenítsük újra!

 
Néha az állat feje leszakad és a bőrben marad, de semmi pánik! Ha a játszótéren megszúrja magát a gyermek, vagy szálka megy az ujjába, akkor sem szaladunk orvoshoz. A csípés helyén megfigyelhető kis piros gyulladt terület teljesen normális, hasonlóan bármilyen játszótéri apró sérüléshez. Naponta többször töröljük le a felületet Betadine-al és figyeljük meg a változását. Az esetleg sebben maradt idegen anyag a szálkához hasonlóan kilökődik és a kis helyi gyulladás gyógyul. Ha a kullancscsípés helyén látható kis piros duzzanat nem nő, nem lesz gennyes, nem kell félni tőle.
 
Mielőbb szedjük ki a kullancsot, mert a szövődmények az idő előre haladtával egyre valószínűbbé válnak.
 
Én a magam részéről nem tenném ki a gyermekemet több órás várakozásnak az orvosnál kullancs miatt, hisz az orvos a fent leírt módon fogja kiszedni az élősködőt, majd hazaküld minket ellátva tanácsokkal, hogy mire figyeljünk a következő napokban. A gyermeknek talán kevésbé ijesztő ha apa, vagy anya szedi ki a rovart a bőréből. Az esetleges szövődmények úgyis csak napok, sőt hetek múlva okoznak tüneteket, így a szülő dolga lesz figyelni a gyermeket és újra orvoshoz menni, a szövődményekre utaló tünetek megjelenésekor.
 

A kullancscsípés szövődményei, mire figyeljünk a csípés utáni hetekben:

Mint minden kis harci sérülés gyermekkorban, a kullancscsípés helye is elfertőződhet. A csípés környékén látható  kis piros kiütéshez hasonló szöveti reakció teljesen normális, ám ha ez növekszik, váladékozik vagy gennyes lesz, forduljunk orvoshoz!
 
Lyme-kórA fent említett Lyme-kór első tünete, a csípés körül kialakuló körkörös kokárdaszerű gyűrűs elszíneződés (erythema migrans).
 
Ha megjelenik, hetekig tartó antibiotikum terápiára van szükség, így forduljunk orvoshoz mielőbb!
 
A Lyme-kór nem mindig okozza, a fent leírt kokárda jellegű elszíneződést, szintén a  Lyme-kórra utalhatnak a kullancscsípés után hetekkel-hónapokkal később megjelenő általános tünetek: hidegrázás, láz, fejfájás, izomfájdalmak, szédülés, hányinger és hányás, nyirokcsomó duzzanat. Izületi gyulladások, fejfájás, étvágytalanság oka is lehet a Lyme-kór.
 

A kullancs encephalitis, illetve meningitis először szintén általános  tüneteket okoz. Lázas állapot, fej és izomfájdalmak jelentkeznek, melyek bármely felső légúti fertőzéshez hasonlíthatnak. A tünetek egy két nap alatt csökkenhetnek.
 
A betegség második fázisában jelentkezhetnek a savós agyhártyagyulladásra utaló központi idegrendszeri tünetek. A meningitis szakasza újra felszökő magas lázzal, fejfájással hányással kezdődik, majd kialakulnak a meningeális izgalmi jelek.
 
Tarkókötöttség, nagyfokú elesettség, aluszékonyság léphet fel. A beteg vadászkutya fekvésben helyezkedik el az ágyban.  A sírási hang megváltozása figyelmeztető jel lehet: jellemző a vigasztalhatatlan, bántóan éles “fejhangú” sírás”. 
 
Megfigyelhető a viselkedés megváltozása, a beteg kedvetlen, arca és tekintete kifejezéstelen. Görcsök léphetnek fel, hasfájás jelentkezhet. Az állapot és a tudatzavar gyorsan rosszabbodhat, súlyos esetekben kóma, légzési és keringési elégtelenség léphet fel.
 
A kullancs encepalithis, vagy meningitis kialakulásának esélye nem túl nagy, kb. 1000 kullancsból egy hordozza magában a kórokozót, és ha fertőzött is az állat, nem törvényszerű a fertőzés. Lefolyása gyorsabb a Lyme-kórnál, általában 7-8 nap lappangás után tüneteket okoz.
 
Összefoglalva, ha a kullancscsípés utáni egy hónapon belül jelentkeznek bizonytalan lázas tünetek, mielőbb forduljuk orvoshoz a szövődmények lehetősége miatt!
 

A kullancscsípés megelőzése:

Mozgásra és friss levegőre a gyermeknek szüksége van, így bátran vigyük a szabadba. Érdemes azonban a kullancs által erősen fertőzött területeket elkerülni.
 
Érdemes megfelelően öltözködni. A bakancsba, zokniba tűrt nadrág,  megakadályozza hogy a kullancs a bőrünkhöz férkőzzön. A csuklóban zárt hosszú ujjú felső és a sapka is véd. Minél kevesebb a szabad bőrfelület, annál kisebb eséllyel lesz a gyermek kullancscsípés áldozata.
 
A szabadon marad bőrfelületeket érdemes kullancs riasztó anyaggal (spray, krém), kezelni. Hatásuk rövid ideig tart, és az izzadás lemossa a bőrről, úgyhogy olvassuk el a gyártó tájékoztatóját, és annak megfelelően alkalmazzuk.
 
Végül a kirándulás után az esti fürdésnél, mindenképpen vizsgáljuk át a gyermek testét, haját, így hamar megleljük az esetleg bőrbe fúródott élősködőt, így hamar eltávolítva, csökkentjük a fertőzés veszélyét.
 
A kullancs encephalitis kórokozója ellen létezik védőoltás. Inaktivált vírust tartalmaz, különösen ajánlott kertes házban lakóknak, természetjáróknak és bizonyos foglalkozások (erdész, vadász) esetén. Az alapimmunizálás három oltásból áll (első évben 2, egy év múlva 1), majd 3-5 évenként 1 emlékeztető oltás szükséges.