Lábgomba tünetei és kezelése gyerekeknél

 
A lábgomba a láb bőrének gombás fertőzése. Jellemzően a lábujjak közötti összefekvő felületeken jelentkezik, de ráterjedhet a talp bőrére és a körmökre is. A lábujjak közötti gombásodás orvosi neve: mycosys interdigitalis, a lábgomba orvosi neve: tinea pedis.

A lábgomba oka:

A lábgomba okozói fonalas és sarjadzó gombák egyaránt lehetnek, leggyakrabban azonban az úgynevezett Dermatopytonok felelősek a lábgomba kialakulásáért. A Dermatopytonok olyan fonalas gombák, melyek az emberi bőrön élősködnek, elsősorban a kéz, a láb és a körmök környékén, ám nem csak az elhalt hámsejtekből táplálkoznak, hanem fonalaikkal behálózva az egészséges sejteket okoznak gyulladást.
 
A gombák kedvelik a sötét, meleg, nedves helyeket, így a zárt cipőben izzadó láb, ideális környezetet biztosít a számukra. A lábgomba ma már népbetegségnek számít, szerencsére enyhe, ám kellemetlen tüneteket okoz.
 
A lábgomba fertőző betegség. Strandokon, közös zuhanyzókban, közös törölköző használattal stb… terjedhet lábról lábra, a lehulló hámsejtek által. Ha valaki lábgomba betegségben szenved és utána belelépünk a zuhanytálcába pl, jó eséllyel megfertőződünk.
 

orbánc kialakulásához vezethet. Emiatt bár lényegében egy enyhe betegségről van szó, mindenképpen kezelni kell.

A lábgomba kezelése:

A lábgomba kezelésére általában a helyileg alkalmazható szerek elégnek bizonyulnak.
 
Fertőtlenítő ecsetelők (pl Betadine oldat) és gomba ellenes krémek (pl Canesten, Candibene, Lamisil stb…) használatával leküzdhető a fertőzés.
 
Mivel a gombák a savas kémhatású közeget nem kedvelik, felnőttkorban népi gyógymódként jó hatású szokott lenni az ecetes-vizes lábáztatás, ám a felnőttektől eltérő gyermek bőr miatt, gyermekkorban óvakodjunk a népi gyógymódok használatától.
 
Mutassuk meg a gyermeket inkább a gyermekorvosnak, aki ellát minket recepttel és tanácsokkal a látottak alapján.
 
Kialakult körömgomba esetén, vagy gombás fertőzésre hajlamosító alapbetegség miatt szükség lehet belsőleg alkalmazandó gombaellenes szerekre is. Ilyenkor a gyógyulás hetekig sőt hónapokig is eltarthat.
 
Makacsul visszatérő fertőzés esetén felnőttkorban javasolni szokták a cipők fertőtlenítését a visszafertőződés megakadályozása miatt. Ilyenkor a cipőbe formalin párnát kell tenni és zacskóba zárva légmentesen tartani a megadott ideig, hogy a lábgomba kórokozója elpusztuljon a cipőben is. Gyermekkorban a gyorsan növő láb miatt valószínűleg hatékonyabb megoldás a cipő cseréje.
 

A lábgomba megelőzése:

A lábgomba felfogható egyfajta civilizációs betegségnek. A szintetikus anyagok elterjedése a ruha és cipőgyártásban, az elhízás és az azzal járó izzadás, és az öltözködési szokások (napi 8-10 óra cipő viselés), mind hozzájárul a lábgomba kialakulásához.
 
A megelőzésben nagy szerepe van a műszálas zoknik, zárt lakk, vagy szintetikus anyagból készült cipők mellőzésének. Pamut zokni, és jó minőségű, jól szellőző bőr cipők használata javasolt. Fürdés után a lábujjak közét töröljük szárazra, és a lábat védhetjük hintőpor vagy izzadásgátló szerek használatával. Ha tehetjük legyünk minél többet mezítláb vagy papucsban.
 
A gyermek cipőjét érdemes rendszeresen kitenni a napra szellőzni.
 
A családtagoknak legyen külön papucsa, törölközője, és ne adjunk a gyerek lábára mások által kinőtt használt cipőt. Ez utóbbi nem csak higiéniai szempontból helytelen, hanem a mások által kitaposott lábbeli ortopédiai problémákat is okozhat.
 
Közösségi zuhanyzókban, strandon, edzőtermekben használjunk papucsot zuhanyzás közben is, ne lépjünk olyan felületekre csupasz lábbal ahol valaki már állhatott előttünk.