Lágyéksérv, heresérv gyerekeknél

 
A lágyéksérv úgy alakul ki, hogy a lágyékcsatorna kötőszöveti elemei meglazulnak. A hasűri nyomás és a belek súlya a hashártyát megnyújtja, így az előboltosul és betüremkedik a lágyékcsatornába. A betegség orvosi latin neve: hernia inguinalis.
 

A lágyéksérv okai:

A magzati életben a fiúk heréje a hasüregen belül fejlődik ki, és csak később száll le a herezacskóba.
 
A hasfalnak a lágyékban található egy gyenge pontja (lágyékcsatorna), amin keresztül a herék leszállnak, valamint itt lépnek ki a hasüregből  különböző képletek, mint például az ondóvezeték, (lányoknál  az egyik méhszalag), valamint erek és idegek.
 
A herék fejlődése miatt a férfiaknál kifejezettebb a hasfali gyengeség ezen a ponton, így fiúk körében sokkal gyakoribb a lágyéksérv kialakulása.
 
A fiúk jelentős százaléka nyitott lágyékcsatornával születik, így a veleszületett formájában a lágyéksérv a lágyékcsatornának megfelelő lefutású, és a nemi szervek irányába terjed.
 
Létezik szerzett formája is a betegségnek, de az gyermekkorban ritkább, főleg felnőttek esetén külső hatásokra alakul ki.
 
Ritkán az is előfordul, hogy a sérv nem a lágyékcsatorna lefutásának megfelelően helyezkedik el, hanem direkt úton tör át a hasfalon, ezeket egyenes vagy direkt sérveknek nevezik.
 
Helyileg nagyon közel helyezkedhet el egy másik sérvtípus, melynek a neve combsérv. Ebben az esetben a lágyékből, az alsó végtag felé kilépő erek és idegek mentén talál utat magának a sérv, és a comb felé terjed, a combtőben okoz dudort. Ez egy különálló betegség, de a kezelése, és műtéti megoldása nagyon hasonló a lágyéksérv kezeléséhez.
 

Enyhe esetben csak síráskor, vagy terheléskor jelentkezik kismértékű kidomborodás, nagyobb sérvek esetén akár almányi, vagy ökölnyi nagyságú dudor képződhet, mely akár a herezacskóba is terjedhet.
 
Ebben az esetben heresérv a betegség neve. (hernia scrotalis).
 
A heresérv tulajdonképpen a lágyéksérv egyik típusa. Heresérv esetén a lágyéksérvnek megfelelő oldalon nem csak a lágyék, hanem a herezacskó is duzzadt.
 
Lányokon ritkán a nagyajkakba türemkedhet.
 
A lágyéksérv gyermekkorban általában semmi tünetet nem okoz, néha előfordul terhelésre jelentkező tompa fájdalom mely a szeméremtestbe sugárzik.
 

A lágyéksérv diagnózisa:

Az alapos sebészeti vizsgálat elég a diagnózis felállításához.
 
Kis sérvek esetén előfordulhat ultrahangos vizsgálat a betegség diagnózisának felállítása érdekében.
 

A lágyéksérv kezelése:

A gyermekkori lágyéksérvek nagy része kézzel visszahelyezhető a hasüregbe. A lágyéksérvek szemben a köldöksérvvel nem fejlődnek vissza, gyermekkorban mindig megműtik azokat.
 
Tünet és panaszmentes légyéksérv esetén nem sürgős beavatkozásról van szó, hanem tervezett műtétről.
 
Kizáródott sérvet azonnal műteni kell.
 
Maga a műtét napjainkban már “rutin” műtétnek számít. Több műtéti technika áll a rendelkezésre, mindnek az a célja, hogy a hasfal megerősítésével megakadályozza a hasűr tartalmának kitüremkedését a hasüregből.
 
Sok helyen egy napos beavatkozás keretében végzik, szövődménymentes esetben a műtét utáni éjszakát kell csak a kórházban tölteni.