Leégés, napégés

 
A leégés vagy napégés a napfény hatására kialakuló bőrgyulladás. A nap számtalan áldásos hatása mellett kellemetlen állapotok okozója is lehet. A látható fényen kívüli UV sugárzás felelős a napégés vagy leégés kialakulásáért, és a napfény infravörös sugarai okozzák a hőártalmakat, mint a napszúrás és a hőguta. Érdemes tudni, hogy a sugarak visszaverődnek és szóródnak, így lehetséges az hogy a strandon az árnyékban ülve is leégünk.

A napégés vagy leégés tünetei:

A napfény hatását követő néhány órán belül kezdődik a bőr gyulladása, mely fájdalom és égő érzés kíséretében megjelenő bőrpírban nyilvánul meg.  Súlyosabb esetben hólyagok jelenhetnek meg a bőrön melyek kifakadva nedvet eresztenek és hámhiányos területeket hagyhatnak hátra. Nagyobb kiterjedésű leégés során általános rossz közérzet, hányinger, hányás vagy akár láz is jelentkezhet. A leégett bőr napok múlva erősen viszket és lehámlik.
 
Gyermekek és csecsemők bőrfelülete a testtömeghez képest arányaiban sokkal nagyobb mint a felnőtteknél, így nagy kiterjedésű súlyos leégés esetén a bőr gyulladása komoly vízvesztést és kiszáradást okozhat.

A napégés vagy leégés kezelése:

A leégett gyermeket vigyük árnyékba, hűvös helyre, és ne tegyük ki további napfénynek.
 
A bőrét hűthetjük (többszöri hűvös zuhany) , és vizes alapú napégésre való készítményekkel nyugtassuk a bőrét. A borogatás nem tanácsos mert feláztatja a gyulladt bőrt és gátolja a gyógyulást.  
 
A vény nélkül kapható napégés elleni készítményekkel óvatosan bánjunk, inkább a gyermekorvos által felírt vizes alapú hűsítő és gyulladáscsökkentő krémeket használjuk. 
 
Ne használjunk olajos vagy zsíros készítményeket! A fájdalmat vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval csillapíthatjuk a gyártó által megadott módon.
 
Súlyosabb, hólyagos égéseket, főleg ha általános tünetekkel is járnak, általában kórházban gyógyítanak gyerekek esetén. A hámhiányos területek könnyen elfertőződhetnek, így steril kötések, fertőtlenítő és antibiotikus krémek használata válhat szükségessé.  
 
A folyadékvesztést néha infúzióval kell pótolni.