Légcsőmetszés és a tracheostoma

A légcsőmetszés (tracheotomia) egy olyan sebészeti eljárás, amikor a nyak elülső részén mesterséges légutat készítenek a légcső műtéti megnyitásával. Az így kialakított nyílást neve a tracheostoma, melybe egy hajlított csövet (kanült) helyeznek a légutak biztosítása céljából. A légcsőmetszést műtőben, intézményi körülmények között végzik.

Gégemetszés (conicotomia)

Igen sürgős esetben, akut légzészavar elhárítása céljából intézeten kívüli elsősegélynyújtás és életmentés miatt végzett beavatkozás a gégemetszés vagy conicotomia. Ebben az esetben a gége pajzs és gyűrűporca közötti szalag átvágásával és az így keletkezett nyílás nyitva tartásával biztosítja a légzést az orvos. A conicotomiás nyílást csak a végleges ellátásig tartják nyitva a gége hegesedésének elkerülése miatt. Ha az intézetbe kerülés után még mindig fennáll a légzészavar, műtőben tracheostoma készül mely hosszútávú megoldást nyújt a légzészavar ellátására.

A köznyelv sokszor tévesen a gégemetszés szót használja a tartós tracheostoma kialakítása céljából végzett tracheotomia ( légcsőmetszés ) beavatkozásra, melyet műtőben végeznek. A gégemetszés csak nagyon ritkán, eszköz és műtőháttér nélkül, terepen alkalmazott elsősegélynyújtó orvosi eljárás.

A légcsőmetszés és tracheostoma készítésének oka

A légcsőmetszésre és tracheostoma készítésre felső légúti szűkületek vagy elzáródások kialakulása esetén van szükség a fulladás elkerülése miatt. A szűkület alatti légutakba helyezett és kivezetett trachea kanül biztosítja a levegő útját a tüdőbe.

Akut felső légúti szűkületet okozhat a gége sérülése, heves allergiás reakció, idegentest stb… A nem akutan kialakuló felső légúti szűkületek lehetnek például veleszületett gége vagy légcsőszűkületek, daganatos elváltozás,  tartós intubáció és gépi lélegeztetés miatti hegesedés a gégében.

Azokban a betegségekben, amelyek során a légutakban nagy tömegben termelődik váladék, szintén szükség lehet tracheostoma készítésére, a váladék leszívásának biztosítása érdekében, különösen olyan betegeknél akik állapotuk miatt nem képesek azt kiköhögni (pl. mérgezés, agyi betegségek…)

A tracheostoma esetén használt kanülök:

Anyagukat tekintve lehetnek rozsdamentes acélból, műanyagból vagy gumiból.

Felépítés szerint léteznek kettős falú kivehető betéttel rendelkező és betét nélküli trachea kanül típusok.

Speciális trachea kanül a szeleppel ellátott úgynevezett beszélő kanül, amelyben a szelep belégzéskor nyílik és kilégzéskor záródik, lehetővé téve hogy a kilégzett levegő a felső légutakon keresztül távozva hangot képezhessen.