Légcsőmetszés és a tracheostoma

A légcsőmetszés (tracheotomia) egy olyan sebészeti eljárás, amikor a nyak elülső részén mesterséges légutat készítenek a légcső műtéti megnyitásával. Az így kialakított nyílást neve a tracheostoma, melybe egy hajlított csövet (kanült) helyeznek a légutak biztosítása céljából. A légcsőmetszést műtőben, intézményi körülmények között végzik.

Gégemetszés (conicotomia)

Igen sürgős esetben, akut légzészavar elhárítása céljából intézeten kívüli elsősegélynyújtás és életmentés miatt végzett beavatkozás a gégemetszés vagy conicotomia. Ebben az esetben a gége pajzs és gyűrűporca közötti szalag átvágásával és az így keletkezett nyílás nyitva tartásával biztosítja a légzést az orvos. A conicotomiás nyílást csak a végleges ellátásig tartják nyitva a gége hegesedésének elkerülése miatt. Ha az intézetbe kerülés után még mindig fennáll a légzészavar, műtőben tracheostoma készül mely hosszútávú megoldást nyújt a légzészavar ellátására.

A köznyelv sokszor tévesen a gégemetszés szót használja a tartós tracheostoma kialakítása céljából végzett tracheotomia ( légcsőmetszés ) beavatkozásra, melyet műtőben végeznek. A gégemetszés csak nagyon ritkán, eszköz és műtőháttér nélkül, terepen alkalmazott elsősegélynyújtó orvosi eljárás.

A légcsőmetszés és tracheostoma készítésének oka

A légcsőmetszésre és tracheostoma készítésre felső légúti szűkületek vagy elzáródások kialakulása esetén van szükség a fulladás elkerülése miatt. A szűkület alatti légutakba helyezett és kivezetett trachea kanül biztosítja a levegő útját a tüdőbe.

Akut felső légúti szűkületet okozhat a gége sérülése, heves allergiás reakció, idegentest stb… A nem akutan kialakuló felső légúti szűkületek lehetnek például veleszületett gége vagy légcsőszűkületek, daganatos elváltozás,  tartós intubáció és gépi lélegeztetés miatti hegesedés a gégében.

Azokban a betegségekben, amelyek során a légutakban nagy tömegben termelődik váladék, szintén szükség lehet tracheostoma készítésére, a váladék leszívásának biztosítása érdekében, különösen olyan betegeknél akik állapotuk miatt nem képesek azt kiköhögni (pl. mérgezés, agyi betegségek…)

A tracheostoma esetén használt kanülök:

Anyagukat tekintve lehetnek rozsdamentes acélból, műanyagból vagy gumiból.

Felépítés szerint léteznek kettős falú kivehető betéttel rendelkező és betét nélküli trachea kanül típusok.

Speciális trachea kanül a szeleppel ellátott úgynevezett beszélő kanül, amelyben a szelep belégzéskor nyílik és kilégzéskor záródik, lehetővé téve hogy a kilégzett levegő a felső légutakon keresztül távozva hangot képezhessen.

A trachesotoma és a trachea kanül ápolása, gondozása:

Tracheotomia után a légút szűkület megszűnéséig szükség van a tracheostoma fenntartására. Ez azt jelenti, hogy hetekig, hónapokig vagy akár évekig is szükség lehet a kanülre a kielégítő légzés biztosítására. Az intézményben a szülőket megtanítják a kanül gondozására és a kanüllel élő gyermek otthoni ápolására és ellátják a szükséges eszközökkel. A kanüllel élő gyermek megszokja a tracheostomát, teljes értékűen együtt él vele. Ha kora és értelmi-testi fejlettsége lehetővé teszi, aktívan részt vesz a kanül ellátása körüli teendőkben, szükség esetén kéri azok elvégzését.

Az alábbiakban nem a pontos teendőket írom le, hisz azt szakemberek megtanítják intézményi körülmények között, hanem a fontosabb tudnivalókat gyűjtöm össze a teljesség igénye nélkül.

A trachea kanüllel élő gyermek ápolása során nagyon fontos a folyamatos megfigyelés és ellenőrzés mert a légzés számos élettani feltétele hiányzik. Az egyik legnagyobb hátrány, hogy hiányzik az orr és üregrendszerének szűrő és párásító hatása, emiatt a kanülön közvetlenül a légcsőbe áramló levegő kiszárítja a  nyálkahártyát. A légutak váladéka emiatt besűrűsödik, rátapad a légcső falára és pörköt képez. A sűrű váladék és a pörk elzárhatja a légutakat és a kanült. A váladék eltávolítása és a pörkösödés megakadályozása az egyik legfontosabb ápolási feladat.

A helyiség hideg párásításával, a váladék kanülön keresztül történő rendszeres kiszívásával (steril katéterrel), kivehető betét esetén a kanülbetét  tisztításával kell a légutakat tisztán tartani. A váladék hígítása miatt élettani sóoldatot vagy nyákoldókat cseppentenek a kanülbe, majd a felhígult váladékot leszívják. Szájon át adott nyákoldó és köptető gyógyszerekkel is lehet segíteni a váladék ürülését.

Nagyobb gyermekek a váladék nagy részét képesek kiköhögni a kanülön keresztül, az ő esetükben ritkábban van szükség a váladék leszívására. Az hogy naponta hányszor van szükség a légutak és a tracheostoma környékének toalettjére, sok mindentől függ. Szükség  esetén kell elvégezni, általában naponta többször.

A kanül toalett menete:

  • kivehető betét esetén a betétet el kell távolítani
  • élettani sóoldatot vagy nyákoldót kell cseppenteni a kanülbe
  • 2-3-szor le kell szívni a kanülön keresztül a légutakat steril katéterrel
  • a betétet meg kell tisztítani és visszahelyezni

Fontos a tracheostoma körüli bőr védelme a gyulladások elkerülése miatt. Erre a célra bőrvédő krémet használunk (pl. Neogranormon), és a kanül alá középen bevágott szálmentes steril gézlapot helyezünk. Ezt szennyeződés esetén azonnal cseréljük.

Fontos hogy a kanül környékén a felköhögött váladék felfogására és törlésére csak szálmentes textil anyagokat használjunk, hisz a papírvattából vagy zsebkendőből papírdarabok, cérnaszálak kerülhetnek a légutakba ! Fürdéskor, hajmosáskor víz nem kerülhet a kanülbe!

A légzés megkönnyítése érdekében a kanülös gyermeket érdemes megemelt háttal, kissé hátrahajtott fejjel fektetni.

A kanül egy közvetlen kapu az alsóbb légutakba, ezért a szennyeződések, kórokozók könnyen bejutnak. A kanül ápolása során fokozottan ügyelni kell a sterilitásra, egyszer használatos eszközök használatára.  Fontos a tiszta környezet, a tiszta levegő és a személyi higiéne, a fertőzések megelőzése érdekében.  Beteg megfázott emberek társaságát kerülni kell a kanülös gyermekkel.

A felköhögött és felfogott váladékokat fertőző anyagként kell kezelni. A kanül toalett előtt és után is alaposan mossunk kezet és fertőtlenítsünk mind a saját, mind a gyermek védelmében. A szívó tartályát naponta tisztítsuk és fertőtlenítsük.

A kanült típustól függően rendszeresen cseréltetni kell, mindig legyen otthon csere kanül, hogy elzáródás esetén azonnal cserélni lehessen.

A kanülös gyermek nem tud beszélni és a sírásának sincs hangja így nem tudja jelezni az igényeit. Fontos a folyamatos megfigyelés, sose hagyjuk magára!

A kanül behelyezése utáni napokban nyelési nehézség léphet fel, amely a táplálást nehezítheti, ám ez megszűnik néhány nap alatt.

A tracheostoma megszüntetése, dekanülálás:

Amennyiben afelső légút elzáródását kiváltó ok megszűnik, az alapbetegség meggyógyul, vagy a gyermek növekedési és érési folyamatainak köszönhetően a felső légutak elérik a légzéshez szükséges tágasságot, a kanül eltávolításra kerül. (deknülálás)

A dekanülálást mindig kórházban végzett dugózás előzi meg. A dugózás során a kanül betét eltávolítása után a kanül nyílását bedugják, így a levegő a normális anatómiai útvonalon, a felső légutakon keresztül áramlik.  A dugózás során a gyermek megfigyelésével, paramétereinek ellenőrzésével győződnek meg arról, hogy a felső légutakon keresztül is kielégítő a légzés. A dugózás másik célja, hogy a gyermek is megszokja hogy nem a kanülön keresztül veszi a levegőt. Ez néha több napig tartó sok türelmet igénylő feladat.

A dekanülálás után a tracheostoma nyílása órák alatt bezárul. Ritkán a záródás nem teljes és sipoly marad a stoma helyén, ezt később műtéttel zárják.