Lepkehimlő tünetei, okai és kezelése gyermekkorban

 
A lepkehimlő egy vírus által okozott heveny fertőző betegség. Szokták erythema infectiosum, vagy ötödik betegség néven is emlegetni. Főleg az 5 és 15 éves gyermekek körében terjed, de a beteg gyermek szülei és a gyermekkel foglalkozó felnőttek (tanár, orvos stb) is elkaphatják. Főleg télen és tavasszal jellemző a lepkehimlő megbetegedések megjelenése.
 
A lepkehimlő kiállása életre szóló védettséget ad, óvodákban és iskolákban szokott elharapózni a terjedése.

A lepkehimlő oka:

A lepkehimlő kórokozója a Parvovírus-B19, mely cseppfertőzéssel terjed. A kiütések előtt egy héttel fertőz, és a kiütések megjelenésével el is veszti a fertőző képességét. Lappangási ideje 4-20 nap.

A lepkehimlő tünetei:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ajánló Antibiotikumok
Védőoltások
Fertőző betegségek
(Új lapon nyílnak meg)

A lepkehimlő nagyon tünetszegényen zajlik, sokszor egyetlen tünete a megjelenő kiütés.
 
Az arcon, orrháton és orrgyökön jellegzetes pillangó formát rajzolnak a kiütések, a test többi részén igen változatosak lehetnek.
 
A törzsön néha rózsahimlő- szerű, néha gyűrűs-girlandos rajzolatú kiütések jelentkeznek, melyek hamar eltűnnek majd újra megjelenhetnek.
 
Néha influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek kiütések nélkül, esetleg ritkán láz, ízületi fájdalom és nyirokcsomó-duzzanatok kísérhetik.
 
Hogy néz ki a lepkehimlő? Itt megnézheted, ha bírod az egészségügyi témájú képeket.
 
A kiütés viszketése sem jellemző, néha viszket de általában nem.
 

A lepkehimlő diagnózisa:

A jellegzetes mintájú kiütések egyértelművé teszik a diagnózist, ennek hiányában vírus immunológiai vizsgálat (vérvizsgálat) bizonyíthatja a lepkehimlő betegséget.

A lepkehimlő kezelése:

A lepkehimlő általában könnyű lefolyású betegség, kezelésre általában egyáltalán nincs szükség. Ha esetleg tünetek jelentkeznek (láz, viszketés  stb…), a tüneteket csillapíthatjuk az orvos által megbeszélt módon. A beteg gyermek közösségbe ne menjen egyrészt mert a szervezete küzd a vírussal így esetleg könnyebben kaphat el más betegséget, másrészt ő se fertőzze meg társait.