Lyell-szindróma és a Stevens-Johnson-szindróma gyermekkorban

A Lyell betegség (Lyell-szindróma, toxicus epidermalis necrolysis)  és a Stevens-Johnson szindróma egymáshoz hasonló súlyos bőrbetegség, mely hólyagképződéssel, a bőr elhagyásával és nyálkahártyafekélyekkel jár.
 
Stevens-Johnson-szindrómában a nyálkahártyákon, (például a szájüregben, a szem és a genitáliák területén) hólyagos elváltozások, valamint foltos bőrterületek jelennek meg.
 
A beteg elesett, nagy fájdalmai vannak, a száj hólyagosodása miatt nem tud táplálkozni, nyála folyik. A nyálkahártyák betegsége miatt a székelés és vizelés is fájdalmas, a szem érintettsége esetén a szem fájdalma és gennyesedése figyelhető meg. Magas lázzal jár.
 
Lyell-szindrómában a fenti nyálkahártyatünetek mellé, egész bőrre kiterjedő heves gyulladás és hólyagképződés, valamint a hám elhagyása társul.  Nagy kiterjedésű másodfokú égéshez hasonlít, ezért leforrázott bőr szindrómának is nevezik.
 
A bőrtünetek megjelenése előtt gyakran felső légúti hurut és láz figyelhető meg, majd kanyaróra, vagy skarlátra hasonlító kiütések jelennek meg,  amik összefolynak és felszínükön hólyag alakul ki. A hólyag mentes területen a bőr letörölhető. A hámhiányos terület fájdalmas, nedvedző, vérzékeny.