Tüszős mandulagyulladás tünetei és kezelése gyerekeknél

 
A mandula a nyirokrendszer része, a torokban kétoldalt elhelyezkedő képlet. Feladata hogy az immunrendszer részeként részt vegyen a felső légúti fertőzések leküzdésében.

 • A mandulák részt vesznek a limfocita-képzésben és az antitestek képzésében.
 • A képzett limfocitákat közvetlenül a szájüregbe és az ahhoz csatlakozó emésztőrendszerbe ürítik, helyileg küzdve a kórokozókkal
 • Limfocitákat képeznek és adnak le a vér- és nyirokkeringésbe is. Tájékoztatják az immunrendszert a szervezet határfelületén kialakult aktuális fertőzésről, felkészítve így a testünket a további védekezésre

 

A tüszős mandulagyulladás oka:

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ajánló Antibiotikumok
Védőoltások
Fertőző betegségek
(Új lapon nyílnak meg)

A  tüszős mandulagyulladás a torokmandulák gennyes fertőzéses betegsége melynek okozója a Streptococcus pyogenes nevű baktérium.
 
Ez egy gennykeltő baktérium, mely hatására a mandula szövetében kis gennycsapocskák, másnéven tüszők képződnek. (kép a mandulagyulladásról)
 
A mandulagyulladást általában okozhatja vírus vagy baktérium, sokszor egy megfázásos náthás betegség szövődménye baktériumos felülfertőződés miatt, de kialakulhat attól teljesen függetlenül is.
 
A mandulagyulladás gyermekkorban gyakori betegség és a tüszős mandulagyulladás sem ritka.
 
A mandulagyulladás lehet egyéb fertőző betegségek kísérő jelensége is ezekről bővebben külön írunk.
Például: mononukleózis és herpangina
 
láz, hányinger, hányás, végtagfájdalom és egyéb általános tünetek is jelentkezhetnek
 • a mandulagyulladás sokszor a nátha szövődménye, ezért társulhatnak hozzá a nátha tünetei: orrfolyás, köhögés stb.
 •  
  Ha a  gyermeknél jelentkeznek a fenti tünetek, mutassuk meg orvosnak. Rendelési időn kívül  nem szükséges azonnal rohanni ha nem társul a fentiekhez semmi egyéb riasztó tünet, a gyermek általános állapota jó, és szépen iszik, elég reggel meglátogatni a háziorvosi rendelőt. A tüszős mandulagyulladás önmagában nem sürgősségi eset. A háziorvosig csillapítsuk a lázát, fájdalmát és itassuk a gyermeket. Ha nagyon megviseli a betegség , nem tudjuk csillapítani a lázát, vagy nem fogyaszt, akkor mutassuk meg a háziorvosi ügyeletnek.
   

  Tüszős mandulagyulladás diagnózisa:

   
  A fizikális vizsgálat és a tünetek alapján diagnosztizálható a betegség. Mandulagyulladás esetén a torok vizsgálatakor jól látszanak a duzzadt belövellt mandulák, tüszőkkel vagy lepedékkel a felszínükön. Amennyiben a gyógyulás elhúzódik, szükség lehet vérvételre és torokváladék leoltásra a mandulagyulladás kórokozójának beazonosítása miatt.

  Tüszős mandulagyulladás kezelése:

  Fontos az ágynyugalom az első napokban (“ki kell feküdni a betegséget” !)
   
  Gyermekkorban ez nehéz feladat, mert amikor jobban érzik magukat, az ágy büntetés a számukra.
   
  Tüszős mandulagyulladás esetén  antibiotikumra van szükség a kórokozó leküzdéséhez, ezt a háziorvos felírja. Az antibiotikum mellé adjunk probiotikumot is!
   
  Fontos a láz és fájdalom csillapítása, mert a tüszős  mandulagyulladást kísérő torokfájás miatti nehezített nyelés visszaveti a fogyasztási kedvet, ami kiszáradáshoz vezethet. Itassunk a gyermekkel sok folyadékot, kínáljuk könnyen nyelhető puha, vagy pépes étellel!
   
  Az orr megfelelő tisztításával  elkerülhetjük a mandulagyulladás fülészeti szövődményeit és a betegséget kísérő nátha enyhítésével javíthatunk a komfortérzeten.
   
  Ha a mandulagyulladást nem baktérium okozza, nem szükséges antibiotikum, csak tüneti terápia, meg kell várnunk míg a szervezet legyőzi a kórokozót.
   

  A tüszős mandulagyulladás lehetséges szövődményei:

   
  A kórokozó toxint termelő válfaja a véráramba ürít egy erythrogen toxint, mely azoknál a betegeknél akik nem rendelkeznek a toxin ellen ellenanyaggal testszerte kiütéseket okoz.  Ez a betegség a skarlát.
   
  A kórokozó a szervezetben túlérzékenységet okozhat, melynek hatására kialakulhatnak az úgynevezett streptococcus utóbetegségek.  (pl. a vese szövetét roncsoló gyulladás, rheumás láz, vagy szívbelhártya gyulladás. )
   
  Ha a gyulladás ráterjed a mandula körüli mélyebb szövetekre, mandula körüli tályog alakulhat ki.
   
  A fertőzés továbbterjedésével az alsóbb légutak gyulladási betegségeinek is kiinduló pontja lehet.
   
  A nem megfelelő fogyasztás és a láz, kiszáradáshoz vezethet tüszős mandulagyulladás esetén is.