Mandulaműtét gyermekkorban, teendők mandulaműtét után

 

Mi a mandulaműtét?

A mandulaműtét (tonsillectomia, garatmandula műtét, torokmandula műtét), a krónikus mandulagyulladás műtéti megoldását jelenti, a garatmandulák eltávolításával.
 
A mandulák teljes élettani szerepe még mindig nem tisztázott, de az biztos hogy szűrő és ellenanyag-termelő funkciót látnak el.
 
A légutak és a tápcsatorna közös szakaszán védik a szervezetet a kórokozók behatolásától.
 
Gyakori fertőzések esetén azonban, ezt a funkciójukat elveszítik, és mint gennyes gócok elősegíthetik sokféle betegség kialakulását.
 
Ilyen betegségek lehetnek (a teljesség igénye nélkül) :

 • szívbelhártya gyulladás
 • vesebetegségek
 • bőrbetegségek (pl pikkelysömör, csalánkiütések, ekcéma…)
 • autoimmun betegségek
 • stb…

 

Mikor szükséges a mandulaműtét?

 
A mandulák krónikus gyulladásának nincsenek egyértelmű, biztosan megállapítható tünetei, ezért nagyon fontos a kórelőzmény ismerete.
 
A krónikusan gyulladt mandulák többnyire megnagyobbodottak, de lehetnek kicsik, sorvadtak is.Felszínük heges, hasadékos, és belsejükből sokszor genny vagy szövettörmelék préselhető.
 
Sokszor a nyaki nyirokcsomók duzzanata is megfigyelhető.

Mandulaműtét indikációi (mandulaműtét kell az alábbi esetekben)

 1. Mandula körüli tályog
 2. ha a mandulákból a megfelelő antibiotikum terápia után is kimutatható a Streptococcus baktérium
 3. két éven belül a gyermeknek évente 4-5 vagy annál több lázzal járó bakteriális mandulagyulladása volt
 4. góc gyanújakor bizonyos szív, vese, bőr, autoimmun stb. betegségeknél, ha a krónikus mandulagyulladás kimutatható
 5. a mandulák olyan nagyok hogy táplálkozási, légzési vagy beszéd problémákat okoznak, vagy alvási apnoét (OSAS betegség – alvás közbeni ismételt légzéskimaradások).Ebben az esetben a mandulaműtét során néha csak a mandula egy részét távolítják el (tonsillotomia).

A mandulaműtét menete, és a mandulaműtét után következő órák:

A mandulaműtétet éhgyomros állapotban végzik, ami azt jelenti hogy a műtét előtt 6 órával szabad utoljára étkezni, és a műtét előtti 3 órában inni sem szabad már, mert megnő az altatás alatti hányás kockázata.
 
A műtét előtt a gyermek általában prémedikációban részesül, ez egy műtéti előkészítő gyógyszer, mely többnyire valamilyen nyugtató és fájdalomcsillapító kombinációja, ami segít a szorongás leküzdésében, illetve megalapozza az altatást és a műtét utáni fájdalomcsillapítást.
 

Ha kórházba megyünk…

Ajánló Alapvető tudnivalók a kórházi felvételről, a gyermek felkészítéséről a kórházi befekvésre.
Mit csomagoljunk?
Maradhatunk a gyermek mellett?
Klikk ide a cikkhez

A mandulaműtét gyermekkorban intubációs altatásban történik. Ez azt jelenti, hogy egy tubust vezetnek a légutakba, amin keresztül lélegeztetik az altatott gyermeket.
 
A tubus megvédi attól hogy a légutakba vér kerüljön a mandulaműtét során.
 
A mandulaműtét, a szájon keresztül történik, külső bőrmetszés nélkül. A garatmandulák a torok két oldalán helyezkednek el.
 
 
A mandulaműtét után a  műtőből a gyermek infúzióval érkezik, ébredésig maszkon keresztül oxigént kaphat és műszerekkel figyelik az életfunkcióit ébredésig. Az oldalán kell feküdjön hogy félre ne nyelje a vért vagy a torkában termelődött váladékot, nyálat. Nyakára jég vagy hideg borogatás kerül, ami vérzés és fájdalomcsillapító hatású.
 
Kisebb gyermekeknél előfordul hogy a mandulaműtét után viharos az ébredés, ez az idegrendszerük fejletlenségével függ össze, néha rosszul tűrik az altatószert. Nem ritka kisebb gyermekeknél, hogy “tombolnak” ébredés közben, ám ez az izgatottsági fázis pár perc alatt csillapodik.
 
Az altatás, és a mandulaműtét alatt esetlegesen gyomorba került vér miatt, a műtét utáni órákban igen nagy a hányás kockázata, ezért a kórházi szakdolgozók által megadott ütemben és módon itassuk a gyermeket! A teljes ébredésig ne kísérjük mert itatni, mert a kába, bódult gyermek könnyen félrenyel.
 

Étrend a mandulaműtét után

Az étkezést csak 2-3 dl. hányás nélkül elfogyasztott folyadék után célszerű elkezdeni. Pépes, teljesen darabmentes étel fogyasztható, aminek a színe világos. Tilos a piros vagy barna színű élelmiszerek fogyasztása, mert a mandulaműtét után a véres hányás a vérzés egyik jele lehet. A piros vagy a barna étel/ital megtévesztő, hisz a gyomorból visszahányt vér színe az emésztettségtől függően szintén piros, vagy barna.
 

Mandulaműtét utáni napok:

A kórházból távozáskor a szülőt ellátják tanácsokkal a mandulaműtét után következő napokra, a szövődmények elkerülése végett.
 
Az otthoni lábadozás alatt pihenés javasolt, a mandulaműtét utáni első napokban a szabadba sem célszerű menni.
 
A sebgyógyulásig (10-12 nap) továbbra is pépes étel fogyasztása szükséges, hisz  műtéti terület a torokban van és nagyobb falat vagy keményebb élelmiszer, utóvérzést okozhat.
 
Mandulaműtét után kerülni kell a forró és fűszeres, túl savas ételeket, sőt tisztálkodni sem célszerű túl meleg vízben, mert vérbőséget okoz, ezáltal vérzést provokálhat.
 
Lehetőség szerint a mandulaműtéten átesett gyermek, ne hajoljon, ne végezzen fizikailag megerőltető mozgásokat (ne szaladjon, ugráljon), és ne kiabáljon.
 
A mandulaműtét után az étrend és életmód be nem tartása jelentősen növeli s szövődmény kialakulásának kockázatát!
 

Fájdalomcsillapítás a mandulaműtét után:

A mandulaműtétet követő napokban még számolni kell jelentős fájdalommal. Sok gyermek nem panaszkodik, mert akkor gyógyszert kell bevenni, kúpot kap, vagy csak egyszerűen nem tudja még megfogalmazni, észre kell vennünk ha fáj a torka !
 

Mandulaműtét után a torokfájás jelei:

Ha a gyermek nyűgös, sírós, vagy kedvetlenül szótlanul üldögél, elutasítja az inni és ennivalót, iváskor és evéskor tartogatja a falatot a szájában és “erőt gyűjt” a lenyeléséhez, nyeléskor akaratlanul mozog a feje és nyakát vállát megfeszíti, vagy a nyálát gyűjtögeti, esetleg csorog a nyála mert nem nyeli le, mindenképp gondolni kell a mandulaműtét utáni torokfájásra.
 
Ha fáj a torka kevesebbet fogyaszt, ami órák alatt lázas állapothoz és kiszáradáshoz vezethet. Emiatt nagyon fontos a fájdalomcsillapítás, valamint a folyamatos folyadékkal kínálgatás. (5-10 percenként 1-2 korty)
 
A mandulaműtét után, fájdalomcsillapításra alkalmas minden olyan szer, amit általában a láz és fájdalomcsillapításra szoktunk használni. (Cataflam, Nurofen, Panadol, stb…)
 
Ha 5-10 percenként itatjuk pár korty folyadékkal, nem csak a kiszáradást előzzük meg, hanem a fájdalmat is csökkentjük. Az idevonatkozó cikkeinket a bal oldali dobozban olvashatod el.
 

Szövődmény a mandulaműtét után: utóvérzés:

 
Utóvérzés – a legfőbb szövődmény a műtéti terület vérzése. A műtét utáni órákban még előfordulhat véres váladékszivárgás (ezt a kórházi dolgozók tudják megítélni hogy “belefér-e”, mindig mutassuk meg ha ilyet tapasztalunk), ám otthon már semmilyen véres szivárgás nem szabad hogy történjen.
 
Ha otthon vérzésre utaló jelet látunk, azonnal mentőt kell hívni aki a területileg illetékes ügyeletes fül-orr-gégészetre szállítja a gyermeket. 
 

Mentők

Mentők: 104 – országosan hívható bármikor bárhonnan díjmentesen
Amit a mentőhívásról tudni kell: itt megtalálod!


 
A vérzés jelei mandulaműtét után: 
 • vérzés az orrból, vagy szájból
 • véres hányás, véres váladék köpése
 • szapora pulzus (tachicardia)

 

Gyógyulás a mandulaműtét után:

A teljes gyógyulás 10-12 nap alatt fejeződik be. Ezután az élet visszatérhet a megszokott kerékvágásba korlátozások nélkül.
 
A lábadozás alatt a 7-8. nap környékén kontrollvizsgálatra kerül sor, ahol az operáló orvos ellenőrzi a seb állapotát.
 
A cikkben leírtak általános tudnivalókat tartalmaznak, amelyet a helyi szokások vagy az operáló orvos döntései módosíthatnak.
 
Ha mandulaműtétre van szükség, mindig hagyatkozzunk az operáló és ellátó team tanácsaira, javaslataira !