Mastoiditis oka és tünetei

 
A mastoiditis (csecsnyúlvány gyulladás) a gennyes középfülgyulladás leggyakoribb szövődménye.

A mastoiditis oka:

A mastoiditis a középfülgyulladás szövődménye. Csecsemő és gyermekkorban a fül dobürege és a fül mögötti csontos nyúlvány (csecsnyúlvány) levegőt tartalmazó kamrái széles összeköttetésben állnak. Ha a középfül gyulladásos folyamata a csecsnyúlvány celláit körülvevő és elválasztó csontra is ráterjed, mastoiditis alakul ki.  Minél fiatalabb a gyermek, annál szivacsosabb még a csontállomány, így annál könnyebben alakulhat ki a betegség. A mastoiditis során a csecsnyúlvány csontlécei felpuhulnak és gennyesen beolvadnak.

Mastoiditis tünetei:

A mastoid sejtekből a külvilág felé törő genny fül mögötti piros duzzanatot okoz, mely miatt a fülkagyló előre fordul, eláll. 
 
A fül mögötti duzzadt terület fájdalmas, és a felgyülemlő genny mennyiségétől és elhelyezkedésétől függően fluktuál tapintásra. (Érezni hogy folyadék mozog a bőr alatt).
 
Mastoiditis esetén jelentkezhet még fejfájás, rossz közérzet, halláscsökkenés.
 
A gyulladásos folyamatot magas láz kísérheti. Ha a dobhártya spontán perforálódott (kilyukadt), akkor bőséges gennyes fülfolyás (otorrhoea) jelentkezik.
 
Amennyiben a fenti tüneteket tapasztaljuk gyermekünknél, érdemes azonnal fül-orr-gégészetre menni. A mastoiditis indokolja az ügyeleti ellátást is.
 
Hogy néz ki a mastoiditis? Ha bírod az egészségügyi képeket itt megnézheted.
 

A mastoiditis diagnózisa:

Fül orr gégészeti vizsgálat alkalmával a fent leírt külső tünetek és a kórelőzményben szereplő gennyes középfülgyulladás mastoiditis gyanújára ad okot.
 
A fültükrözés során az orvos a gennyes középfülgyulladásra jellemző dobhártyaképet lát.
 
Röntgen és CT vizsgálat segítségével tudja alátámasztani a diagnózist, és a gyulladás egész testet érintő hatásait vérvétellel ellenőrzi.
 

Ha kórházba megyünk…

Ajánló Alapvető tudnivalók a kórházi felvételről, a gyermek felkészítéséről a kórházi befekvésre.
Mit csomagoljunk?
Maradhatunk a gyermek mellett?
Klikk ide a cikkhez

A mastoiditis kezelése kórházban történik.
 
Indokolt a dobhártya paracentézise (fül felszúrása), hogy a genny ki tudjon ürülni az üregrendszerből.
 
Azonnal konzervatív vénás antibiotikus kezelés kezdődik.
 
Amennyiben a képalkotó vizsgálat kétséget kizáróan csontpusztulás vagy genny áttörés jeleit mutatja, azonnali fülműtét javasolt.
 
A fülműtét során a fül mögötti terület feltárása és a gennyes mastoiditis góc eltávolítása történik. A mastoiditis során alkalmazott műtét neve: mastoidectomia.
 
Mivel mastoiditis esetén a koponyacsontra terjedő gennyes folyamatról van szó, indokolt az azonnali sürgősségi műtét elvégzése.
 
A műtét után kórházi körülmények között gyógyul a gyermek. További intravénás antibiotikum, seb kezelés és kötözés, tüneti terápia mellett a betegség maradéktalanul gyógyul.
 

Mastoiditis szövődményei:

A mastoiditis következményeként a vénás öblök gyulladása  és trombózisa (sinus thrombosis), agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, vagy agytályog alakulhat ki. Ezek a központi idegrendszert érintő szövődmények indokolják a mastoiditis sürgősségi műtétes megoldását. A mastoiditis következménye lehet még maradandó halláscsökkenés is.
 

Mastoiditis megelőzése:

Orrszívás

orrszívás gyermekkorban Ha a gyermek a kora miatt még nem tud orrot fújni, orrszívó használata szükséges. Kereskedelmi forgalomban kapható rengeteg termék, ami mind alkalmas az orrszívásra. A hatékonyabbak vagy porszívóra szerelhetők, vagy saját motorral rendelkező orrszívó készülékek.
Még több az orrszívásról …

Otthon a középfülgyulladás megelőzése a cél hisz ennek a következménye lehet a betegség.
 
Náthás időszakban a megfelelő orrfújás, orrszívás és a tüneti terápia segíthet a nátha következményeként kialakuló középfülgyulladás és a mastoiditis megelőzésében.
 
Már kialakult középfülgyulladás esetén, a fül gyógyítása a cél, az orvos által elrendeltek szerint.