Mi a sérv ? – tudnivalók a sérvről

 
Sérvről akkor beszélünk, ha valamely testüreg tartalma, veleszületett vagy szerzett nyíláson keresztül kitüremkedik, kiboltosul. Alapvetően a hétköznapokban ha sérvről beszélünk, elsősorban a hasi sérvekre gondolunk, de sérv bármely üreges szerv esetén kialakulhat. (pl gerincsérv, rekeszsérv stb…) A sérv orvosi neve: hernia.
 
A sérvek kialakulásában szerepe van az olyan természetes veleszületett nyílásoknak, melyeken keresztül erek, izmok vagy idegek hagyják el az üreget (pl. a hasüreg esetén ilyen természetes nyílás a köldök).
 
A sérvek okozói lehetnek még a különféle sérülések melyek az üreges szerv falát gyengítik, illetve a műtéti hegek. A szerzett sérvek kialakulását segítik még az elhízás, a tartós köhögés, a nagy haspréssel járó székrekedés, és a fizikai megerőltetés.
 
A gyermekkorban előforduló sérvek nagyobb része veleszületett, felnőttkorban pedig a szerzett sérvek fordulnak elő.

A sérv részei:

A sérvkapu (ami maga a nyílás), a sérvtartalom (a nyíláson kitüremkedő szerv, hasi sérveknél pl. bélfodor vagy bél), és a sérvtömlő (a kitüremkedő tömlő amiben a sérvtartalom elhelyezkedik).
 

A régóta fennálló sérvek esetén a sérvtartalom a sérvtömlőhöz nőve már nem tud visszacsúszni a helyére. Általában lassú növekedés figyelhető meg.
 
Nagyon súlyos esetben a sérvkapu beszűkül, a sérvtartalom vérellátása romlik, és elhalás következhet be.
 
Ez az állapot a kizáródás. Ha bélszakasz záródott ki, bélelzáródás alakulhat ki.
 
A bél elhalása súlyos hashártyagyulladást és életveszélyes állapotot eredményezhet.
 
 

A hasi sérv tünetei:

Fizikai megterhelésre, (csecsemőknél sírásra) fokozódó duzzanat, húzó, nyomó érzés, vagy fájdalom jelentkezik a sérv területének megfelelően mely pihenésre, fekvésre enyhül.
 
Néha kicsi sérv nagy fájdalommal és panaszokkal jár, máskor nagy sérv is viszonylag panaszmentes. A tünetek hevessége függ a sérvtartalomtól, és attól hogy a kitüremkedő szerv mennyire tudja megőrizni a működését.
 

A sérv diagnózisa:

A beteg panaszai és a vizsgálat alapján jól felismerhető betegség, csak ritkán van szükség ultrahang vizsgálatra a felismeréséhez.
 

A sérv kezelése:

A gyermekkori hasi sérvek egy része nem igényel kezelést, a növekedéssel és a hasfal erősödésével megoldódhat a probléma.
 
Panaszt okozó vagy nem gyógyuló sérvek esetén műtéti megoldásokkal gyógyítható.