Mumpsz – járványos fültőmirigy gyulladás

A mumpsz a nyálmirigyek nem gennyes gyulladásával járó, járványos vírusfertőzés. A betegség orvosi nevei parotitis epidemica, mumps, járványos fültőmirigy-gyulladás.

A mumpsz oka, járványtana:

A mumpsz kórokozója egy vírus, mely a Paramyxoviridae család tagja, egyetlen típusa ismert és csak az emberi szervezetet betegíti meg. Cseppfertőzés útján terjed, többnyire nyállal, de a beteg gyermek vizelete is tartalmazza, így a vizelettel szennyezett tárgyak, pelenkázás után nem megfelelően mosott kéz is terjesztheti.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ajánló Antibiotikumok
Védőoltások
Fertőző betegségek
(Új lapon nyílnak meg)

A vírus a mumpsz tüneteinek megjelenése előtt 1 héttel már kimutatható a nyálból, a fertőzőképesség a duzzanatok megszűnéséig tart (kb 10-12 napig).
 
A mumpsz fertőzés közösségekben járványszerűen terjed, a betegség kiállása életre szóló védettséget okoz.
 
Újszülöttek és csecsemők esetén, ha anya kiállta a betegséget, az anyától kapott ellenanyagok kb. fél éves korig  védik a babát a mumpsz fertőzéstől.
 
Lappangási ideje: 14-21 nap.
 

A mumpsz tünetei:

1-2 napos lázas bevezető szak után, a rágás fájdalmassá válik, és feszülést érez a beteg. A második harmadik nap környékén kialakul az egy vagy kétoldali fültőmirigy duzzanat. A duzzanat nem éles szélű, feltűnő és tészta tapintatú. A fültűmirigy duzzanata után a kisebb nyálmirigyek is megduzzadhatnak az állkapocsszögletben és a nyelv alatt. A fültőmirigy kivezetőcsöve (Stenon-vezeték) környékén a nyálkahártya vérbő és duzzadt lehet. A lázas szak kb. 3-5 napig tart.

A mumpsz diagnózisa:

A jellegzetes tünetek alapján a betegség felismerése általában könnyű, de igazolni csak ellenanyag kimutatással lehet.
 


 

A mumpsz kezelése:

Oki terápia nincs, a szervezet győzi le a vírust, addig a tüneteket enyhíthetjük. Pihenés (fekvés),  lázcsillapítás és szájápolás (öblögetés) segít a betegség leküzdésében. A rágás fájdalmas, ezért célszerű folyékony és pépes ételt kínálni a gyermeknek. A nyálürítés fokozásával a kórokozó nem pang a mirigyekben, ezért citrom nyalogatása, savanyú cukor, vagy rágózás javallt. (Kisgyermekek esetén figyeljünk a félrenyelésre !)

Szövődményes heregyulladás esetén a here felpolcolásával segíthetünk, súlyosabb esetben szteroidokat alkalmaznak a gyulladás csökkentésére.

A mumpsz szövődményei:

Súlyos szövődmény lehet a savós agyhártyagyulladás, vagy agyvelőgyulladás. Ritkán, középfül eredetű hallásvesztés jelentkezik (VIII. agyideg károsodása miatt), a féloldali siketségek nagy részéért a mumpsz a felelős.

Pubertás utáni fiúk és férfiak esetén szövődményes heregyulladás is jelentkezhet az esetek 30%-ában. Ilyenkor, láz, hányás és hasi fájdalom kíséretében féloldali fájdalmas hereduzzanat jelentkezik, ha mindkét here érintett, sterilitást okozhat.

Lányoknál petefészek gyulladás jelentkezhet, ám ez lényegesen ritkább. Ritkán, pajzsmirigy gyulladás, szívizom gyulladás, ízületi vagy vesegyulladás jelentkezik.

A terhesség első harmadában a mumpsz fejlődési rendellenességeket vagy vetélést okozhat.

A mumpsz megelőzése:

A mumpsz elleni védőoltás hazánkban kötelező, élő gyengített kórokozóval történő aktív immunizálás formájában. (MMR oltás). A védőoltás élethosszig tartó védelmet biztosít. Az oltás után helyi gyulladás, piros duzzanat vagy nagyon enyhe lefolyású mumpsz előfordul mellékhatásként.

A mumpsz bejelentendő fertőző betegség, a mumpszos beteget el kell különíteni.