Mumpsz – járványos fültőmirigy gyulladás

A mumpsz a nyálmirigyek nem gennyes gyulladásával járó, járványos vírusfertőzés. A betegség orvosi nevei parotitis epidemica, mumps, járványos fültőmirigy-gyulladás.

A mumpsz oka, járványtana:

A mumpsz kórokozója egy vírus, mely a Paramyxoviridae család tagja, egyetlen típusa ismert és csak az emberi szervezetet betegíti meg. Cseppfertőzés útján terjed, többnyire nyállal, de a beteg gyermek vizelete is tartalmazza, így a vizelettel szennyezett tárgyak, pelenkázás után nem megfelelően mosott kéz is terjesztheti.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ajánló Antibiotikumok
Védőoltások
Fertőző betegségek
(Új lapon nyílnak meg)

A vírus a mumpsz tüneteinek megjelenése előtt 1 héttel már kimutatható a nyálból, a fertőzőképesség a duzzanatok megszűnéséig tart (kb 10-12 napig).
 
A mumpsz fertőzés közösségekben járványszerűen terjed, a betegség kiállása életre szóló védettséget okoz.
 
Újszülöttek és csecsemők esetén, ha anya kiállta a betegséget, az anyától kapott ellenanyagok kb. fél éves korig  védik a babát a mumpsz fertőzéstől.
 
Lappangási ideje: 14-21 nap.
 

A mumpsz tünetei:

1-2 napos lázas bevezető szak után, a rágás fájdalmassá válik, és feszülést érez a beteg. A második harmadik nap környékén kialakul az egy vagy kétoldali fültőmirigy duzzanat. A duzzanat nem éles szélű, feltűnő és tészta tapintatú. A fültűmirigy duzzanata után a kisebb nyálmirigyek is megduzzadhatnak az állkapocsszögletben és a nyelv alatt. A fültőmirigy kivezetőcsöve (Stenon-vezeték) környékén a nyálkahártya vérbő és duzzadt lehet. A lázas szak kb. 3-5 napig tart.

A mumpsz diagnózisa:

A jellegzetes tünetek alapján a betegség felismerése általában könnyű, de igazolni csak ellenanyag kimutatással lehet.