Napszúrás tünetei és kezelése gyerekeknél

 
A napszúrás, a nyári hónapokban a nagy meleg és az erős napfény hatására kialakuló egészségi állapot, amely roppant kellemetlen és gyermekkorban veszélyes is lehet.

A napszúrás oka

A napszúrás elsődleges oka a fejet ért erős közvetlen napfény. A napszúrás folyamán a fejet ért sugárzó hő hatására a fej felmelegszik, ami koponyán belüli nyomás fokozódással, és az agyhártya izgalmi állapotával járó állapotot eredményez. A napszúrás gyakorlatilag egy steril (nem kórokozó általi) agyhártyagyulladás.

A napszúrás tünetei:

A napszúrás enyhe esetben fejfájást, hányingert és hányást, szédülést, és bágyadtságot okoz. A láz hirtelen felszökhet igen magasra, a beteg kerüli a fényt. A feje forró, arca piros, végtagjai hűvösek.
 
Súlyos esetben megjelennek a tipikus meningealis izgalmi jelek, a nagyon erős fejfájás, tarkó merevség (nem lehet a gyermek fejét előrehajlítani), aluszékonyság,  zavartság, vagy akár eszméletvesztés léphet fel. Csecsemők esetén csakúgy mint az agyhártyagyulladásnál, jellemző a bántóan éles hangú vigasztalhatatlan sírás, enyhe “bolygatásra”, ingerekre nagyon élénk tiltakozással reagálnak, és a koponyaűri nyomás fokozódás miatt a kutacs kidomborodik a koponya síkjából.
 

Nagyobb gyerekeknél enyhe esetben 2-3 napi fekvéssel, hűvös szobával és bő folyadékbevitellel átvészelhető a betegség, ha azonban elhúzódik, vagy bármi “furcsát” tapasztalunk mutassuk meg orvosnak.
 
A tünetektől függően akár mentő hívásra is szükség lehet súlyos esetben.
 
Nagyon figyeljünk a folyadékbevitelre, hisz a nagy meleg, a láz és a hányás nagyon hamar kiszáradáshoz vezethet.
 
Csecsemők esetén sose kísérletezzünk otthon, minden esetben orvosi segítséget kell kérni!
 

A napszúrás megelőzése

Legfontosabb hogy ne tegyük ki a gyermeket tartósan sugárzó napfénynek, és fejét védjük fehér vagy minél világosabb kalappal, kendővel. Figyeljünk a bő folyadékfogyasztásra a kánikulában.