Megfázás, neghűlés tünetei és kezelése gyermekkorban

 
A megfázás (meghűlés) egy akut felső légúti betegség (felső légúti hurut) mely az orr – garat – torok nyálkahártyájának a gyulladásával jár.
 

A megfázás oka:

 
A megfázás leggyakrabban egy vírusos fertőzéssel kezdődik, mely orrdugulást, orrfolyást, tüsszögést (nátha – rhinitis), köhögést és lázat okozhat. Több száz vírus okozhatja, és előfordulhat a baktériumos felülfertőződés is. Mivel a felső légút szervei anatómiailag nagyon közel vannak egymáshoz, a betegség ritkán érint csak egy szervet, sokszor a felső légút minden szerve, sőt a vele összefüggésben lévő orrmelléküreg rendszer és a középfül is részt vesz a folyamatban.
 
Téli időszakban gyakoribb, innen származik a megfázás elnevezés. Egyes vélemények szerint a hideg levegő ront a légutak nyálkahártyájának állapotán, így a kórokozók könnyebben utat találnak szervezetünkbe. Más vélemények szerint télen azért gyakoribb mert olyan kórokozók okozzák amik télen fokozottabban jelen vannak. Cseppfertőzéssel terjed, így gyermekkorban a közösségekben könnyű elkapni.
 
A megfázás betegséget az alapján szokás elnevezni, hogy melyik szerv vagy szervek érintettek. Az orr-garat gyulladás (rhinopharingitis), a garat gyulladás (pharyngitis),  a torokgyulladás (angina) és a gégegyulladás (laryngitis) mind rokon kórképek.
 


 

A megfázás tünetei:

 

  • nátha, orrfolyás – dugulás (eleinte átlátszó savós, később esetleg gennyes)
  • köhögés (sokszor száraz kínzó ingerköhögés – oka a garatba csorgó váladék), tüsszögés
  • torokfájás
  • rekedtség
  • láz
  • kísérheti végtagfájdalom, fáradtság, füldugulás érzés
  • jelentkezhet hányás és hasmenés

 

Megfázás kezelése :

 
Mivel főleg vírus okozza, csak tüneti terápiát alkalmazhatunk, meg kell várni hogy a szervezet legyőzze a kórokozót, és addig a tüneteket tudjuk csökkenteni.
 

A láz gyermekkorban

Láz gyermekkorban A gyermek láza, a szervezet védekező reakcióinak egyike, ezzel próbál teste védekezni a bekerült kórokozókkal szemben. A legtöbb kórokozó normál testhőmérséklet körüli környezetben tud szaporodni, ezért a szervezet feljebb állítja a hőmérsékletünket. Az immunválasz sebessége, az immunrendszer teljesítő képessége is nő a láz hatására.
Még több a lázról, lázcsillapításról …

Gyermekkorban, egy éves kor alatt sokszor riadalomra ad okot, hogy a csecsemők-kisdedek még főleg az orrukon lélegeznek így nagyon zavarja őket hogy tele az orruk, sírósak, nyűgösek lesznek.
 
Az étkezésük is nehezen megy, hisz a szopás vagy cumizás közben is az orrukon keresztül vennének levegőt. Alvás közben pedig az orrból hátrafolyó váladék ingerli a garatjukat, fülsértő hangon igyekeznek levegőt venni, és akár hányhatnak is a lenyelt váladék miatt.
 
Ha jelentkeznek a tünetek és nem társul hozzájuk semmi riasztó dolog (nehézlégzés, idegrendszeri tünetek, stb), felesleges azonnal orvoshoz szaladnunk, hisz amíg ki nem fejlődnek a betegségre jellemző tünetek, ő sem tudja megmondani hogy mi is a baj és tüneti terápiát fog javasolni plusz egy kontrollvizsgálatot.
(Lásd : A betegség szakaszai c. cikkünket).
 
Az ügyeleten viszont lehet hogy több órás várakozásnak tesszük ki a gyermeket, és annak hogy felülfertőződik az ott váró másik beteg baktériumával.
 
Kivételt képeznek a két hónap alatti csecsemők, mert ők még annyira veszélyeztetettek, hogy pl. láz esetén érdemes azonnal orvoshoz fordulni.
Megfázás ápolása – így tudunk segíteni a meghűlés miatt náthás, beteg gyermeknek:

 

 
Ha a gyermek bőven fogyaszt, a láza csillapítható, és az általános állapota jó, akkor van rá esély hogy orvos nélkül legyűrjük a betegséget 2-3 nap alatt.
 
Az ennél tovább húzódó megfázás, nátha, felső légúti hurut esetén , vagy ha egyéb tünet is megjelenik, (pl. hányás, fülfájás…) akkor érdemes háziorvosnak megmutatni, mert ha megtörtént a bakteriális felülfertőződés, vagy szövődmény alakul ki, akkor szükség lehet antibiotikumra a gyógyuláshoz.
 

A megfázás lehetséges szövődményei:

 
Gyermekkorban a megfázás tünetinek (torokfájás, láz) hatására, a gyermek nem fogyaszt olyan szívesen, így kiszáradás következhet be nem megfelelő lázcsillapítás és elégtelen folyadékbevitel miatt. Kínáljuk sűrűn limonádéval, teával vagy gyümölcslével.