Nyaki nyirokcsomó gyulladás (lymphadenitis colli) gyermekeknél

 

A nyaki nyirokcsomó gyulladás oka:

A száj, valamint a felső légutak gyulladásos betegségeit szinte törvényszerűen követi a nyaki nyirokcsomó duzzanat. A nyaki nyirokcsomó gyulladás, más teljes testre terjedő fertőzések részjelensége is lehet. (pl. rubeola)
 

Leggyakrabban az áll alatti, az állkapocs szögletekben és a fejbiccentő izom mellett találgató nyirokcsomó duzzad be. A nyirokcsomó gyulladás jellege a kórokozótól függ. A kisebb nyirokcsomó gyulladások (reaktív nyirokcsomók) általában a felső légúti betegség gyógyulása után elmúlnak.
 
A felső légúti infekció gyógyulása után is fennmaradó, összekapaszkodott, tapintásra fájdalmas, nagyméretű nyaki nyirokcsomó duzzanat bakteriális eredetű fertőzésre utal.
 
 
A nyirokcsomó gyulladás feletti bőr feszessé válhat, sőt pirosan elszíneződhet. A nyak mozgása fájdalmas, a gyermek nem mozgatja a fejét, teljes törzsből fordul ha oldalra akar nézni. A fájdalom miatt védekezésképp, a nyaki izmok megmerevedhetnek és kialakulhat a “ferde nyak” (torticollis).
 
Ha a nyirokcsomó gyulladás kórokozója gennykeltő baktérium, akár tályog is kialakulhat.
 
Hogy néz ki a nyaki nyirokcsomó gyulladás? Kép itt.

A nyirokcsomó gyulladás tünetei, teendők nyaki nyirokcsomó gyulladás esetén:

 

Lázcsillapítás, gyógyszer, hűtőfürdő, borogatás

Lázcsillapítás Sok gyermekbetegséghez kapcsolódóan jelenik meg tünetként a láz. A láztól nem kell megijedni, mert a láz önmagában nem betegség, hanem a szervezet egyik védekező reakciója a fertőzésekkel szemben. Sok hasznos tulajdonsága mellett azért megterheli a szervezetet, így csillapítani kell. Mikor és mivel?
A lázcsillapításról itt olvashatsz !

Felső légúti, száj, vagy fogászati gyulladásos betegségek kapcsán megjelenő több apró nyirokcsomó megjelenésekor nincs vele különösebb teendő, a betegség lezajlása után szépen lassan visszafejlődnek a csomók.
 
Ha nagyméretű fájdalmas csomó jelenik meg a nyakon, esetleg a környékén a bőr duzzadt és piros, érintésre és a nyak mozgatására fájdalmas, akkor mindenképp lássa háziorvos a gyermeket.
 
Mivel a betegség egy fertőzéses eredetű gyulladás, természetesen a szokásos láz, és az általános tünetek megjelenhetnek. Az sem ritka hogy még a felső légúti hurut zajlása közben kialakul a nagyméretű nyirokcsomó gyulladás.

 

A nyaki nyirokcsomó gyulladás rendkívül fájdalmas is lehet, csillapítsuk fájdalomcsillapító adásával.

Ha a gyermek általános állapota kielégítő, szépen iszik, a láza és fájdalma csillapítható, és már rendelési időn túl vagyunk, akkor ráérünk másnap jelentkezni a háziorvosnál.

Ha nem iszik, nem eszik a gyermek, magas láza van amit nem tudunk csillapítani, elesett, vagy kezd kényszertartásos lenni a nyak (torticollis), vagy bármi riasztó tünetet tapasztalunk, akkor a területileg illetékes gyermekgyógyászati ambulanciára menjünk azonnal.