Nyelőcsőszűkület és nyelőcső elzáródás

A nyelőcső, a garatot és a gyomrot összekötő, belül nyálkahártyával fedett izmos falú szerv. Feladata, hogy a lenyelt ételt a garatból a gyomorba továbbítsa. A nyelés nem egy passzív folyamat, hanem a garat és a nyelőcső izomzatának összehangolt munkájának az eredménye. Éppen ezért a nyelőcső betegségei nagyon sokszor járnak nyelési nehezítettséggel (dysphagia), vagy nyelési fájdalommal (odynophagia). A nyelőcső alsó záróizma (sphincter)a lenyelt ételt vagy italt a gyomorba engedi, de megakadályozza hogy a gyomortartalom visszajusson a nyelőcsőbe.

Veleszületett nyelőcső elzáródás

A nyelőcső veleszületett elzáródása nem ritka rendellenesség.

Az újszülöttkori nyelőcső elzáródás oka, hogy a magzati életben a nyelőcső felső és alsó szakasza nem egyesül egymással.

Veleszületett nyelőcső elzáródás tünete

Az újszülött szájából szinte állandóan csorog a nyál, vagy a születés után rögtön magzatvizet vagy nyálkát hány. A garatban összegyűlt nyálka miatt a légzés szörcsögő, köhögés, fulladás, vagy légzésleállás jelentkezhet. Nyelőcső elzáródás gyanújakor tilos etetni vagy itatni az újszülöttet, oldalra vagy hasra fektetik és nyálát sűrűn szívják hogy a félrenyelést és az ebből következő fulladást elkerüljék.

Veleszületett nyelőcső elzáródás diagnózisa és kezelése.

Ha a gyanú felmerül, képalkotó diagnosztikával, (RTG, CT) támasztják alá a diagnózist. Bebizonyosodott nyelőcső elzáródás esetén azonnal sebészeti beavatkozás szükséges.