Orbánc tünetei és kezelése gyermekkorban

 
Az orbánc, (erysipelas) a bőr bakteriális eredetű, akut fertőzéses gyulladása, mely a nyirokutakon keresztül terjedve a bőr felületes rétegeiben terjed.
 

Az orbánc oka :

Gyermekkorban főleg a Streptococcus haemolyticus, csecsemőkorban pedig a Staphylococcus aureus baktérium felelős a betegség kialakulásáért. Leginkább a végtagokon és az arcon fordul elő.
 
A kórokozó apró hámhiányokon, sérüléseken keresztül jut a bőrbe (behatolási kapu) és okoz gyulladást. Ezek a hámhiányok lehetnek pl. bőrgomba miatti hámsérülés, körömvágás során ejtett pici seb, vagy  ha a cipő kidörzsöli a lábat stb…

Az orbánc tünetei:

Lappangási ideje 2-6 nap.
 
A behatolási kapu környékén magas láz és hidegrázás kíséretében, éles határú, vörös színű, fényes, feszes gyulladás alakul ki, mely a nyirokutaknak megfelelően lángnyelvszerű mintát rajzolva terjed a bőrben. A nyirokerek gyulladása miatt néha vörös csík figyelhető meg a nyirokér lefutásának megfelelően és a környező nyirokcsomók is megduzzadhatnak.
 
Hogy néz ki az orbánc? Kép itt. Csak akkor nézd meg ha nem zavarnak az ilyen képek!
 
Néha apró bevérzések figyelhetők meg a gyulladt területen. Súlyos esetben hólyagok képződhetnek, melyek kifakadása után hámhiányos vagy akár fekélyes terület alakul ki.
 
Az orbánc legtöbbször az arcon, orr környékén, fülkagylón és a végtagokon alakul ki.
 

Nem kezelt betegség esetén a gyulladás a mélyebb lágyszövetekbe hatolva fekélyeket és szövetelhalást (nekrózis) okozhat.
 
Az arc orbánca miatt a közös vérellátás és az agy közelsége miatt agyhártyagyulladás alakulhat ki.
 
Súlyos esetben, vagy csecsemők esetén a véráramba került baktériumokkal sepsis kialakulását okozhatja.
 
Az orbánc visszatérő formájában újra és újra gyulladást okoz ugyan azon a területen, melynek hatására a nyirokerek elzáródhatnak és nyirok pangás (lymphoedema) és a terület maradandó megvastagodása léphet fel. (pl lábon az elephantiasis).

Az orbánc megelőzése:

A megelőzés kulcsa a higiénia. A megfelelő tisztálkodás, az apró sérülések fertőtlenítése és kezelése, a bőrgomba gyógyítása és az óvatos körömvágás a megelőzés kulcsa.
 
Megfelelő cipő használatával elkerülhetjük a láb kidörzsölését.