Orr idegentest  (corpus alienum nasi)

A 2-3 éves kisdedek játékból, gyakran dugnak az orrukba apró tárgyakat: gyöngyöt, kavicsot, gombot, szivacs vagy papírdarabkákat, borsót stb. Egyszóval bármit amit be tudnak dugni az orrba. Az orrba dugott, oda nem illő dolgok egészségügyi neve az orr idegentest, vagy idegentest az orrban.

Az orr idegentest tünetei:

A szülők sokszor nem tudnak az idegentestről, mert a gyermek nem árulja el a “csínytevést”. Legtöbbször egy két napig semmi tünetet nem okoz az orr idegentest, 1-2 nap múlva a következményes gyulladás tünetei jelentkeznek: mégpedig jellemzően egyoldali bűzös orrfolyás, és az orrlégzés nehezítettsége.

ORRFOLYÁS ÉS ORRVÁLADÉK GYERMEKKORBAN

Az orrfolyás az orrnyálkahártya gyulladásának következménye. Igen gyakori tünet. A gyulladt nyálkahártya megduzzad, megnő a váladék termelése így az orrlégzés akadályozottá válik. Mivel az orrváladék milyensége tájékoztató jellegű az orvos számára, érdemes megfigyelnünk.

Az orr idegentest kezelése:

Az orr idegentestet mielőbb el kell távolítani, ez azonban orvosi feladat.

A jó szándékú ám szakszerűtlen kísérletek következménye az lehet hogy az idegentest még feljebb csúszik, és a garatba esve fulladást okozhat, valamint a nyálkahártya sérülése miatt vérzés léphet fel.

Egyetlen kísérletként nagyobb gyermek esetén a másik orrfelet befogva megpróbálhatjuk kifújatni az orrából a feldugott tárgyat, de ennek a sikere csekély.

A leghelyesebb ha orr idegentest gyanúja esetén azonnal elindulunk a területileg illetékes fül-orr gégészetre (rendelési időn kívül fül-orr-gégészeti ügyeletre), ahol a szakorvos megfelelő műszerekkel eltávolítja az idegentestet.