Teendők orrmandula műtét után (adenotomia)

 
Az orrmandula az orrgaratban elhelyezkedő nyirokszerv, mely a pubertáskorra fokozatosan visszafejlődik. Sokszor a szokásosnál nagyobb a mérete, melyért krónikus gyulladás tehető felelőssé.
 

Az orrmandula műtét javallatai:

A krónikusan gyulladt, megnagyobbodott orrmandula esetén a szakemberek hamarabb rászánják magukat az orrmandula műtét elvégzésére, mint a garatmandula műtétre a kevesebb műtéti szövődmény miatt.
 
Az orrmandula a garat felső hátsó falán fekszik, ha megnagyobbodik, akadályozza az orrlégzést, és a fülkürtök lezárásával sok felső légúti hurut és fülgyulladás kialakulásáért felelős lehet.
 
A gátolt orrlégzés miatt a gyermek a száján át lélegzik, éjjel horkol, a krónikus gyulladásnak köszönhetően lehelete bűzös lehet.
 
Súlyos esetben éjszakai légzéskimaradások is jelentkezhetnek.
 
Gyakori az ismétlődő arcüreggyulladás, és a nagyothallás, a gyermek “szinte állandóan náthás, beteg”.
 

Az orrmandula műtét menete:

Az orrmandula műtét (adenotomia), a megnagyobbodott orrmandula műtéti eltávolítását jelenti.
Gyermekek esetén ma már intubációs altatásban végzik a mandulaműtéthez hasonlóan.
 
A műtéti terület az orrgaratban található a lágyszájpad fölött, az orrmandulát szájon keresztül távolítják el, külső bőrmetszés nélkül egy speciális eszközzel.
 

Ha kórházba megyünk…

Ajánló Alapvető tudnivalók a kórházi felvételről, a gyermek felkészítéséről a kórházi befekvésre.
Mit csomagoljunk?
Maradhatunk a gyermek mellett?
Klikk ide a cikkhez

A mandulaműtétről szóló cikkünkben megegyező módon zajlik az ébredés és az orrmandula műtét utáni első éjszaka a kórházban.
 
Az orrmandula műtét utáni napok és a lábadozás is a garatmandula műtétnek megfelelően zajlanak.
 
Mivel a műtéti terület feljebb van mint a garatmandula műtét esetén, így a fájdalom alkattól és fájdalomküszöbtől függően egyénileg változhat az orrmandula műtét után.
 
 
Nem ritka az olyan gyermek aki egyáltalán nem igényel fájdalomcsillapítást, ám olyan is van aki 6-8 óránként igényli.
 
Az orrmandula műtét szintén járhat igen erős torokfájással is, hisz a műtéti terület csak néhány centiméterrel van feljebb a toroktól, így a nyelés, beszéd, igénybe veszi a sebet.
 
Bár étkezéskor az étel nem érintkezik a műtéti területtel, itt is kímélő, puha vagy folyékony-pépes étel fogyasztása javasolt.
 
A pihenés, a fizikai kímélet , az ugrálás, emelés, kiabálás, forró fürdő stb. kerülése is megegyezik a mandulaműtétnél leírtakkal.

Részletesen itt olvashatod el a műtét utáni tudnivalókat !

A sikeres orrmandula műtét után jelentősen csökkenni szokott a felső légúti hurutok, sinusitisek, és középfülgyulladások száma.
 
Néha az orrmandula visszanő és újra műtétre kerül sor pár év múlva.
 
Amennyiben alvási légzés kimaradás (OSAS betegség)  miatt történt a műtét, az éjszakai légzés a műtétet követő néhány napban “elcsendesedik”, megszűnik a horkolás.
(A műtét helyi nyálkahártya duzzanatot okoz, emiatt nem biztos hogy rögtön javul a helyzet, sokszor néhány nap alatt csökken a horkolás.)