Orrvérzés (epistaxis) okai és kezelése

 
Az orrvérzés (epistaxis) az orrban található hajszálerek elpattanása miatt bekövetkező vérzés. Leggyakrabban az orrsövény nyálkahártyájának elülső részén található tágult, könnyen megrepedő hajszálerek okozzák.  Az orrvérzés során a vér nem csak előre folyhat, hanem a hátsó orrnyílásokon keresztül a garatba is. A hátra folyó vért a gyermek lenyeli, így ritkán előfordulhat hogy  véres hányás, esetleg a vérzés általános tünetei (szapora pulzus, sápadtság, gyengeség és ájulás) hívják fel a figyelmet egy nagyobb fokú orrvérzésre.
 
Gyermekkorban szerencsére az esetek többségében az orrvérzés az orr elülső részéből ered, így előre ürül és könnyen észrevehető.

Az orrvérzés okai gyermekkorban:

Legtöbbször helyi okai vannak. Az orr sérülése, az orrbemenetben található pörkök, az orr nyálkahártyájának gyulladása, erős orrfújás, vagy az orr piszkálása (karmolás) az orrvérzés leggyakoribb oka.
 
Az orrvérzés télen a fűtésszezonban az arra hajlamos gyermekeknél sűrűbben fordul elő, hisz a száraz meleg levegő kiszárítja az orr nyálkahártyáját, emiatt a hajszálerek könnyebben pattannak el. Az elmúlt orrvérzés helyén sebfelület képződik, ami a száraz levegő miatt ismét megreped így újra és újra vérzés léphet fel.
 
Ritkábban általános betegség mellékjelenségeként fordul elő, például vérzékenység, magas vérnyomás, stb.

Az orrvérzés csillapítása otthon (elsősegélynyújtás):

A vér látványa sokszor ijesztő mind a gyermek, mind a szülő számára. Semmi pánik ! Mivel az orrvérzés gyerekeknél általában az elülső erekből ered, viszonylag könnyen elállítható.
 
Orrvérzés csillapításaHa vérzik a gyermek orra, ültessük az ölünkbe.  Fejét hajtsuk kicsit előre a függőleges helyzethez képest, és egy tiszta papír zsebkendővel szorítsuk össze az orrszárnyakat. Ezzel összenyomjuk a vérző ereket, és pár perc alatt elállítjuk az orrvérzést.
 
A függőleges helyzet azért kell, hogy a vér ne folyjon hátra a garat felé (félrenyelés miatti légzészavart okozhat, a lenyelt vér pedig hányást), ha viszont a törzset vagy a fejet nagyon előre hajtjuk, megemeljük a vérnyomást a fejben ami az orrvérzést fokozhatja.
 
A tarkóra tett hideg borogatás reflexes úton csökkenti a vérzést. Kisebb gyermek nehezen tűri a percekig tartó mozdulatlanságot és az orr szorítását, beszéljünk hozzá, kössük le a figyelmét, nyugtassuk.
 
Fontos hogy ne nézegessük hogy elállt-e a vérzés, tartsuk folyamatosan összeszorítva az orrszárnyakat 5-10 percig.
 
Rossz módszer ha hagyjuk folyni a vért, és hideg vízzel mosogatjuk az orrot, hisz a lemosott vérrel megakadályozzuk a véralvadást, így nem fog elállni az orrvérzés.
 
Nagyobb gyermek üljön egy székre és a fent leírt módon fogjuk össze az orrszárnyakat, vagy fogja össze saját magának. 5-10 perc alatt meg kell szűnni az orrvérzésnek a fenti módszer alkalmazásával.
 
Ha nem sikerül elállítani, vagy eláll de újra és újra elered akkor orvoshoz kell menni.
 
Akut orrvérzés esetén a területileg illetékes gyermek fül orr gégészet ügyelethez kell fordulni, ennek hiányában a legközelebbi sürgősségi ellátó helyhez. Nagyfokú vérzés esetén hívjunk mentőt.
 
Mindenképpen mentőt kell hívni ha az orrvérzés mellett a gyermek émelyeg, szédül, fejfájásra panaszkodik, vagy zavarttá válik, elvesztette az eszméletét vagy felmerül a koponyasérülés esélye.
 
Érdemes akkor is kivizsgáltatni az orrvérzés okait ha sikeresen elállítjuk, de hetente többször előfordul. Ilyenkor forduljunk a háziorvoshoz, aki gondoskodik a szükséges vizsgálatokról, az esetleges alapbetegségek kizárása miatt.
 

orrtoalettel.
 
Gyermekkorban az orrvérzés, az esetek többségében az elülső erek zavarából adódik. A hátsó erek vérzése főleg idős korban, krónikus betegségek következményeként fordul elő. Ebből következően a gyermekek orrvérzése bár ijesztő, legtöbbször semmi ok a pánikra, a fenti módszerek alkalmazásával könnyen és gyorsan elállítható otthoni körülmények között is.