Ótvar kezelése és tünetei

 
Az ótvar (impetigo) egy erősen fertőző gennyes bőrferőzés, mely kisdedkorban és gyermekkorban gyakoribb a bőr vékonyabb szarurétege és a még elégtelen védekezés miatt.
 

Az ótvar okai:

 
Az ótvar kórokozói gennykeltő baktériumok. Leggyakrabban a Staphylococcus aureus, valamint streptococcus fertőzés következtében alakul ki. Sokszor a bőr védekezését rongáló egyéb betegségek segítik a kialakulását, így akár ekcéma, scabies, pediculosis következménye lehet, vagy akár egy gennyes fül, vagy orrfolyás is okozhatja a a fertőzést a bőrre került fertőző váladék által.
 

Az ótvar tünetei:

 
Az ótvar során, főleg az arcon, az orr és fül körül, a szájzugokban és a hajas fejbőrön zavaros tartalmú gennyes hólyagocskák (pustula) jelennek meg, melyek kifakadása után erősen váladékozó hámhiányos vörös terület figyelhető meg, melynek a tetején sárga vagy sárgásbarna pörk képződik. A pörk nehezen eltávolítható, helyén kerek, fénylő nedvező hámfosztott terület marad, mely vérezhet. Az elváltozások viszketnek, és a vakarással a kórokozó könnyen átvihető egyéb bőrfelületekre, így nagyon gyorsan terjed a testen.
 
Hogy néz ki az ótvar? Kép itt látható, de csak akkor nézd meg ha bírod az egészségügyi témájú képeket.
 

Az ótvar járványtana:

 
A fertőzés lappangási ideje 24-48 óra.
 
Rendkívül fertőző, családban és közösségben járványszerűen is terjedhet.
 
Az ótvar kialakulásának és terjedésének kedvez a párás, dohos levegő, a rossz szociális és higiénés környezet, és minden olyan betegség mely a szervezet ellenálló képességét csökkenti.
 

Orrszívás

orrszívás gyermekkorban Ha a gyermek a kora miatt még nem tud orrot fújni, orrszívó használata szükséges. Kereskedelmi forgalomban kapható rengeteg termék, ami mind alkalmas az orrszívásra. A hatékonyabbak vagy porszívóra szerelhetők, vagy saját motorral rendelkező orrszívó készülékek.
Még több az orrszívásról …

Náthás vagy fülfolyással küzdő gyermek bőrvédelméről gondoskodni kell, hisz a bőrre került váladékban találhatók azok a kórokozók amik az ótvar kialakulását okozzák.
 
Rendszeres orrszívás, zsebkendő használat, az orr körüli bőr krémezése (pl. neogranormonnal, bepanthennel)  segít az ótvar megelőzésében.
 
A fülfolyás ellen a fülkagylóba helyezett és rendszeresen cserélt vattával védekezhetünk.
 
A náthás, vagy fülfolyós gyermek feje alá érdemes tiszta textilpelenkát teríteni, ami könnyen fertőtleníthető, hogy a környezetet megvédjük a kórokozóktól, amik pl, a lepedőről vagy a párnáról a bőrre kerülve fertőzhetnek.